«ΑΛΚΥΟΝΗ» ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2015»

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 10 Οκτώβρη γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο η Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Γιορτάζεται η πρόοδος που έχει γίνει σε αυτό τον τομέα (δικαιώματα των ψυχιατρικά ασθενών, ενίσχυση της πρόληψης της ψυχικής υγείας) αλλά και καταδεικνύεται η στασιμότητα ή ακόμη και το πισωγύρισμα που έχει γίνει σε κάποιες περιπτώσεις (όπως οι συνθήκες καθήλωσης των ψυχιατρικά ασθενών ακόμη και σήμερα, κλείσιμο δομών, κα). Η μέρα αυτή επομένως είναι μέρα ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ψυχικής υγείας.
Πώς ορίζεται όμως η ψυχική υγεία;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ., 2002), η ψυχική υγεία δεν είναι απλά η απουσία της ψυχικής διαταραχής. Είναι η κατάσταση της υγείας, κατά την οποία ένα άτομο αναγνωρίζει τις δυνατότητές του, μπορεί να αντιμετωπίζει το καθημερινό άγχος, να είναι παραγωγικό, να ανήκει και να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
Η ψυχική υγεία αφορά όλους μας γιατί δεν είναι δεδομένη και επηρεάζεται εκτός από την κληρονομικότητα και τα προσωπικά συμβάντα και από τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Αρκεί κανείς να σκεφτεί τον αριθμό των αυτοκτονιών που αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Ακόμη, κανείς μας δεν εξαιρείται από το να βιώσει στη ζωή του δυσκολίες που επιτείνου το άγχος, αλλάζουν τη διάθεσή μας, επηρεάζουν τον ύπνο μας, την όρεξή μας, την επιθυμία μας για κοινωνικές συναναστροφές, κα.
Επομένως ακόμη κι αν ένας άνθρωπος δεν υποφέρει από κάποια «ψυχική διαταραχή» μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί από έντονες αγχογόνες καταστάσεις της καθημερινής ζωής όπως τη ζούμε στις μέρες μας. Είμαστε όλοι περισσότερο ευάλωτοι κάτω από τέτοιες συνθήκες.
Όταν αυτές οι δυσκολίες εμποδίζουν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργικότητα του ανθρώπου και τείνουν να τον κατακλύζουν, τότε χρειάζεται να αναζητηθεί βοήθεια. Αυτό μπορεί να το κάνει είτε ο ίδιος είτε οι κοντινοί του άνθρωποι που ενδιαφέρονται και ανησυχούν.
Πέρα από τις δυσκολίες αυτές, οι άνθρωποι και οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες έχουν να αντιμετωπίσουν και την αρνητική αντιμετώπιση από τον περίγυρο που ακόμη μοιάζει ανενημέρωτος για τη φύση αυτών των δυσκολιών και της αντιμετώπιση τους. Ακόμη τα στερεότυπα για τις ψυχικές δυσκολίες είναι βαθιά χαραγμένα στο νου των ανθρώπων με αποτέλεσμα άνθρωποι που υποφέρουν και οι οικογένειές τους να απομονώνονται, να ντρέπονται και να αποκλείονται από την κοινωνική ζωή. Πέρα από τις δυσκολίες τους έχουν επομένως να αντιμετωπίσουν και την αρνητική αντίδραση του περιβάλλοντος τους. Αυτό δεν βοηθά κανέναν και αντίθετα επιτείνει τα προβλήματα.
Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι η κατάλληλη ενημέρωση για θέματα ψυχικής υγείας ώστε να μην έχουμε διαστρεβλωμένες απόψεις και ιδέες για τον άνθρωπο με ψυχικές δυσκολίες καθώς επίσης και η προσπάθεια ένταξης του κι όχι κοινωνικής απομόνωσής του.
Η ευεργετική για τον άνθρωπο αίσθηση του ανήκειν είναι βοηθητική για όλους μας και πολύ περισσότερο για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μια βοήθεια που όλοι μπορούμε να προσφέρουμε χωρίς να είμαστε ειδικοί ψυχικής υγείας είναι η ένταξη και όχι ο αποκλεισμός των ανθρώπων από τις συντροφιές, την κοινότητα ή τις δραστηριότητες της ομάδας μας. Αυτό προσφέρει δύναμη, αποδοχή και συντροφικότητα στους ανθρώπους που τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται άπαξ και απομονωθούν από κάτι τόσο σημαντικό όπως η επαφή με τους ανθρώπους γύρω τους.
Οι συνθήκες ζωής, το ανθρώπινο περιβάλλον γύρω από τον άνθρωπο που υποφέρει και η πρόσβαση σε πηγές βοήθειας μπορεί να αλλάξουν την ψυχική του κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι μια ψυχική δυσκολία ή και διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια δεν είναι κάτι το αμετάβλητο και στατικό. Κι αυτό είναι κάτι ελπιδοφόρο.
Στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αλκυόνη» μπορεί να αναζητήσει κανείς πληροφορίες και βοήθεια για θέματα ψυχικής υγείας (κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος).
Στόχος του Κέντρου είναι η πρόληψη της εξάρτησης, η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και η ενθάρρυνση των ανθρώπων να αναζητούν και να βρίσκουν βοήθεια όσο πιο γρήγορα γίνεται από τη στιγμή που τα προβλήματα αναδύονται.
Μπορεί κάποιος να μας βρει στην οδό Αγγέλων 1, Καρπενήσι 36100 (απέναντι από το Συνεδριακό Κέντρο), στο τηλέφωνο: 22370 22904, στο Email: kpalkion@otenet.gr και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.alkyoni.gr
Χρήσιμα site για την ψυχική υγεία:
http://www.mazi.org.gr/ (Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης)
http://www.suicide-help.gr/ (Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία)
http://www.antistigma.gr/
http://www.hearingvoices.gr/ (Ελληνικό Δίκτυο «Ακούγοντας Φωνές»)
http://www.kethea.gr/ (εξαρτήσεις θεραπεία και πρόληψη, θεραπευτικές κοινότητες)
http://www.okana.gr/ (εξαρτήσεις πρόληψη, θεραπεία, υποκατάστατα)
http://www.18ano.gr/ (εξαρτήσεις, θεραπεία)
http://www.stress.gr/index.php

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη
του Κέντρου Πρόληψης «Αλκυόνη»
Τασιού Σοφία

Κατηγορία: