Από την αρχισυντάκτρια...Όταν ανοίγουμε τα σπίτια μας στη βία, ανοίγουμε το μυαλό μας στο κακό…

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε ανοίξει διάπλατα τα σπίτια μας στη βία. Βία μέσα από βιβλία, μέσα από την τηλεόραση, μέσα από βιντεοπαιχνίδια και φυσικά μέσα από το διαδίκτυο.

Όταν ανοίγουμε την τηλεόραση, κάνοντας ένα μικρό ζάπινγκ, οι εικόνες βίας που μας βομβαρδίζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είναι εκατοντάδες, άλλες φανερές κι άλλες υπολανθάνουσες. Τα δελτία ειδήσεων, τα τελευταία χρόνια, είναι περισσότερο δελτία ‘φρίκης’, μιας και οι 9 στις 10 ειδήσεις είναι όχι απλά άσχημες αλλά φρικιαστικές. Ειδήσεις βεβαίως που συνοδεύονται από γλαφυρές εικόνες και αποκαλυπτικά βίντεο δολοφονιών, βιασμών, πολέμων, βασανιστηρίων και λοιπών ειδεχθών πράξεων. Έτσι ο τηλεθεατής μετά το πρώτο σοκ και την αποστροφή που νιώθει φυσιολογικά, αρχίζει να συνηθίζει το θέαμα και δεν τον ενοχλεί τόσο. Στο επόμενο κανάλι έχει μια αστυνομική σειρά και στο μεθεπόμενο ένα θρίλερ. Εδώ τα πράγματα αρχίζουν και αγριεύουν. Σε αυτά τα προγράμματα το σενάριο στηρίζεται στη βία και συχνά στην πιο ωμή της εκδοχή. Εδώ είναι που ο τηλεθεατής παρακολουθεί όχι μόνο βίαιες σκηνές, αλλά και τη σκέψη πριν από την πράξη και συμμετέχει με έναν τρόπο στο όλο δρώμενο.

Έπειτα, ανοίγουμε τον υπολογιστή μας για να ενημερωθούμε από το διαδίκτυο και εκτός από τα ειδησεογραφικά sites που κινούνται στο ίδιο μοτίβο ωμής βίας, μπαίνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκεί βρισκόμαστε μπροστά συνήθως σε συγκεκαλυμμένη βία, κυρίως φρασεολογική και υπονοουμένων. Για να μη μιλήσουμε για τα βιντεοπαιχνίδια που είναι ακριβώς φτιαγμένα έτσι ώστε να αναπτύσσουν τα ένστικτα βίας και τα συναισθήματα εκδίκησης και μίσους.

Πέρα όμως από τους συνήθεις υπόπτους που είναι τα ηλεκτρονικά - ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, έρχεται να προστεθεί και ένα φαινομενικά πιο ‘αθώο’ μέσο, το βιβλίο. Το βιβλίο γενικά, είναι από τα σπουδαιότερα μέσα ψυχαγωγίας, αγωγής της ψυχής δηλαδή, που καλλιεργεί το πνεύμα μας και την κριτική μας ικανότητα, αλλά εδώ υπάρχει μια παγίδα. Όχι όλα τα βιβλία. Υπάρχουν αριστουργήματα που όντως πάνε την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο πέρα και δίνουν στον αναγνώστη πνευματική τροφή για εξέλιξη και καλλιέργεια των ανώτερων συναισθημάτων και ιδεών. Αλλά υπάρχουν και βιβλία που τον ρίχνουν σε έναν σκοτεινό κόσμο. Ειδικά φέτος το καλοκαίρι, όλα σχεδόν τα βιβλία που διαφημίζονται για να διαβάσει κάποιος στις διακοπές του, είναι βιβλία αστυνομικά, θρίλερ και βιβλία με φόνους και εγκλήματα!

Αυτό που είναι άξιο αναφοράς αλλά και επιστημονικής μελέτης, είναι το πώς επιδρά όλη αυτή η ενεργή και καθημερινή βία στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλο αυτό δεν είναι τυχαίο και σίγουρα δεν είναι σημερινό. Από τη μία πλευρά, με τέτοιου είδους  προβολές σε καθημερινή βάση, επιτυγχάνεται η εξοικείωση του τηλεθεατή, του αναγνώστη ή του χρήστη ηλεκτρονικών μέσων, με τη βία, τον πόνο, την αθλιότητα και το αίμα. Από την άλλη, ταυτόχρονα καλλιεργείται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο φόβος, ένας φόβος που φωλιάζει πολύ βαθιά μέσα του και δεν τον αναγνωρίζει συνειδητά ο ίδιος. Έτσι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται κάτι που πάλευαν πάντα μες τους αιώνες όλα τα καθεστώτα, τον έλεγχο των μαζών. Με τον πιο απλό και ύπουλο τρόπο έχει δημιουργηθεί το είδος ανθρώπου που πάντα επιζητούσαν. Έναν άνθρωπο βαθιά φοβικό, κλεισμένο στο μικρόκοσμό του, που –αν προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες - δεν θα διστάσει να σκοτώσει, να βασανίσει κλπ, βασισμένο στα κατώτερα ένστικτα και συναισθήματά του, που τόσο επιμελώς έχει εν αγνοία του αναπτύξει από μικρό παιδί.

Όλοι έχουμε κατώτερα ένστικτα, το θέμα είναι τι κάνουμε με αυτά. Στόχος του ανθρώπου είναι σιγά σιγά να φεύγει από την κατώτερη φύση του που είναι ικανή για όλα, και να εξελιχθεί σταδιακά σε ένα ανώτερο ον που έχει καταφέρει να δαμάσει και να απαλλαγεί από τα κατώτερα συναισθήματα και ένστικτά του, ενώ αναπτύσσει συνεχώς τις λεπτοφυείς και υψηλής δόνησης ενέργειές του. Αυτή η εξέλιξη όμως δεν μπορεί να γίνει όταν τρέφουμε συνεχώς το ‘κατώτερο ζώο’ μέσα μας. Θα γίνει όταν εμείς αποφασίσουμε ότι δεν χρειαζόμαστε τη βία ή το φόβο πια. Όταν αποφασίσουμε συνειδητά να είμαστε ελεύθερα, ευφυή και δυνατά πλάσματα της αγάπης και της ειρήνης.

Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια         

Κατηγορία: