Το Κέντρο Πρόληψης ‘Αλκυόνη’ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  «ΑΛΚΥΟΝΗ» Π.Ε. Ευρυτανίας, τιμώντας την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, με ένα κείμενό του προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό της Ευρυτανίας κατά των εξαρτήσεων και των εξαρτησιογόνων ουσιών.

«Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντόνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839. (ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/44#ixzz33eNI1eSb)

Φέτος στην ετήσια έκθεσή της (για το 2016) η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του φύλου και στην ανάγκη διερεύνησης των αναγκών των γυναικών που κάνουν χρήση ουσιών. Πιο συγκεκριμένα:

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 1/3 των χρηστών παγκοσμίως, με τα επίπεδα χρήσης να είναι μεγαλύτερα μεταξύ των γυναικών στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Ωστόσο, μόλις το 1/5 των συμμετεχόντων σε προγράμματα θεραπείας είναι γυναίκες, καθώς συστημικά, δομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και προσωπικά εμπόδια επηρεάζουν τη δυνατότητα των γυναικών να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.

Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους συνταγογραφηθούν φάρμακα με ναρκωτική δράση ή κατά του άγχους, και, κατά συνέπεια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να  κάνουν κατάχρηση αυτών των ουσιών.

Κρατούμενες και εκδιδόμενες γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο χρήσης ουσιών. Έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που συλλαμβάνονται για σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά εγκλήματα. Από τη στιγμή που θα βρεθούν στη φυλακή, οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά επικράτησης της χρήσης από ό,τι οι άνδρες. Υφίσταται επίσης στενή σχέση μεταξύ της πορνείας και της χρήσης ουσιών. Μερικές γυναίκες στρέφονται στην πορνεία ως μέσο για να συντηρήσουν τον τρόπο ζωής που συνδέεται με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, ενώ οι εκδιδόμενες μπορεί να κάνουν χρήση ουσιών για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τη φύση της δουλειάς τους.

Η μόλυνση από τον ιό HIV και οι ψυχιατρικές διαταραχές εμφανίζουν μεγαλύτερη επικράτηση μεταξύ των χρηστριών».

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να συλλέξουν και να μοιραστούν δεδομένα, με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών που κάνουν χρήση, καθώς και να βελτιώσουν την πρόληψη, τη θεραπεία και την απεξάρτηση.

Επιπλέον, η έκθεση για το 2016:

-          Καταδικάζει τη χωρίς δίκη στοχοποίηση ανθρώπων που είναι ύποπτοι για παράνομες δραστηριότητες σχετιζόμενες με τα ναρκωτικά

-          Απευθύνει έκκληση στα κράτη να καταργήσουν τη θανατική ποινή για τα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά αδικήματα

-          Ενθαρρύνει τα κράτη να εξετάσουν εναλλακτικές της φυλάκισης λύσεις για ήσσονος σημασίας αδικήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά,

-          Επαναλαμβάνει ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης για μη ιατρική χρήση είναι ασύμβατη προς τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις.

Μια ματιά στην Ευρώπη:

-          Οι αγορές παράνομων ναρκωτικών παραμένουν μία από τις κύριες απειλές για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών. Μόνο οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξοδεύουν κάθε χρόνο μεταξύ 21 και 31 δισεκατομμύρια σε παράνομα ναρκωτικά.

-          Η βαλκανική οδός παραμένει ο κύριος διάδρομος διακίνησης της ηρωίνης

-          Σημειώνεται μικρή αύξηση στη διαθεσιμότητα κοκαΐνης

-          Καταγράφεται αύξηση της χρήσης ναρκωτικών στον γενικό πληθυσμό.

-          Η κάνναβη είναι η πιο διαδομένη ουσία χρήσης

-          Η ηρωίνη είναι το πιο διαδεδομένο οπιοειδές στην περιοχή.

-          Η Ευρώπη είναι περιοχή παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών

-          Το «έκσταση» είναι ξανά ευρέως διαθέσιμο ενώ η χρήση του είχε παρουσιάσει κάμψη μετά το 2000.

-          Καμιά ανάσχεση στην εμφάνιση και διαθεσιμότητα νέων ψυχοδραστικών ουσιών. Μέχρι το Μάιο του 2016 το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ (που ξεκίνησε το 2005), είχε εντοπίσει 560 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Οι 100 αναφερθήκαν 1η φορά το 2015.

 

Οι επίσημα αναγνωρισμένοι φορείς που παρέχουν θεραπεία στη χώρα μας είναι : ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), η Ψυχιατρική κλινική του πανεπιστημίου Αθηνών, γενικά δημόσια νοσοκομεία (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ), το ανεξάρτητο σωματείο ΘΗΣΕΑΣ στα πλαίσια του δήμου Καλλιθέας,  το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης (φυλακές Ελαιώνα). 

Παράλληλα, στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 73 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας που εποπτεύονται από τον ΟΚΑΝΑ και υποστηρίζονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο Καρπενήσι το αντίστοιχο Κέντρο με την ονομασία ΑΛΚΥΟΝΗ λειτουργεί από το 2006. Διαθέτει αυτή τη στιγμή 2 άτομα επιστημονικό προσωπικό (κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο) που είναι στη διάθεση του κοινού για ενημέρωση, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων και στηρίζεται διοικητικά από ένα ακόμη μέλος του προσωπικού.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αλκυόνη», μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά από τις 09.00 ως τις 14.30 στο τηλέφωνο: 22370 – 22904. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο μας για αναλυτική περιγραφή των δράσεων (www.alkyoni.gr)  καθώς και τη σελίδα μας στο facebook (Κέντρο Πρόληψης Αλκυόνη)».

Κατηγορία: