Σήμερα ένας καλός αθλητής- Αύριο ένας καλύτερος άνθρωπος

“ Παιδί-Παιδεία-Ποδόσφαιρο
 

 Ο γυμναστής και προπονητής  κ. Δημήτρης Αντωνίου μας μιλά για την ιστορία της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου, τους στόχους της, την στρατηγική και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σε μια συνέντευξη εφ

Η Ακαδημία Ποδοσφαίρου συστάθηκε το 2002 .Τα πράγματα ήταν πρωτόγνωρα για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, δηλαδή το να απασχολούμε παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών, παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Απασχολούμε γύρω στα 60-70 παιδιά ετησίως ανανεώνοντας τις ηλικίες εισόδου κάθε χρονιά  από την πρώτη δημοτικού με στόχο όχι μόνο την μύηση των παιδιών  στην τεχνική του ποδοσφαίρου αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό, την διάπλαση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας τους ώστε να γίνουν καλύτεροι μαθητές-αθλητές , καλύτεροι άνθρωποι ,καλύτεροι πολίτες. 
 

Μέσα από το σύνθημα μας Παιδί-Παιδεία-Ποδόσφαιρο προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά γιατί όπως ξέρουμε το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα μαζικής συνάθροισης , οπότε οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές , οι ίδιοι οι παράγοντες-προπονητές πρέπει να συμπεριφέρονται πολιτισμένα και να είναι αυτοί που σέβονται τους κανόνες στον αγωνιστικό χώρο ,έτσι ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτό το ποδόσφαιρο στην κοινωνία. Πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο , όλα αυτά τα χρόνια η ακαδημία κατάφερε πάρα πολλά μέσα από  γενιές παιδιών που έχουν μεγαλώσει και έχουν στελεχώσει και στελεχώνουν διάφορες τοπικές ομάδες, και φυσικά ο στόχος είναι πολύ μεγαλύτερος . Έχουμε παιδιά που διακρίνονται όπως ο Παναγιώτης  Λιάγκας που είναι αυτή την στιγμή στην Κ20 του Λεβαδιακού και άλλα παιδιά που είναι στην Κ19 της Λαμίας όπως ο Κωνσταντίνος Χρυσαφόπουλος, ο Πάνος Αντωνίου, ο Άρης Σιταράς ,ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος ,ο Τόμης  Χρυσαφόπουλος και άλλα παιδιά από την Ευρυτανία και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για εμάς και για τα παιδιά αυτά γιατί πιστεύω ότι ταυτόχρονα δίνουμε κίνητρο στα παιδιά  να μπορέσουν να εξελιχθούν και να σταδιοδρομήσουν ενδεχομένως και επαγγελματικά.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι εγώ αλλά και ο συνάδελφος μου ο κ. Χρήστος Καλαμπάκας  ως προπονητές ποδοσφαίρου για την μέχρι τώρα πορεία μας. Πιστεύω ότι προσεγγίζουμε τα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο γιατί όπως ξέρετε σ ‘ αυτές τις ηλικίες τα παιδιά χρειάζονται μια ιδιαίτερη μεταχείριση και καθοδήγηση ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτό, δηλαδή παιδαγωγική προσέγγιση και σωστή επικοινωνία. Θέλουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά , δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των γονιών που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους.
Βέβαια υπάρχουν και αδυναμίες στην τοπική κοινωνία γιατί εδώ δεν υπάρχει παιδικό ποδόσφαιρο, ούτε αθλητικό σαν δομές έτσι λοιπόν αναγκαζόμαστε να ταξιδεύουμε σε όμορες πόλεις, σε Λαμία, Λάρισα, Αγρίνιο, ώστε να συμμετέχουν τα παιδιά σε τουρνουά και φιλικές συναντήσεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή όπως είναι π.χ. το Φθιωτικό ποδόσφαιρο και αυτό είναι ένα μειονέκτημα  για εμάς και για τα ίδια τα παιδιά γιατί όπως ξέρουμε αυτό είναι το κίνητρο , είναι η τροφή, το δόλωμα θα λέγαμε για τα παιδιά.
Σίγουρα γίνονται ενέργειες για να αλλάξει αυτό , έχουμε κλείσει την ψαλίδα σε πολλά θέματα αλλά σίγουρα υπολειπόμαστε  και το γνωρίζουμε αυτό, όμως ευελπιστούμε μακροχρόνια να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις δομές του παιδικού ποδοσφαίρου.
Μην ξεχνάμε ότι οι ακαδημίες  είναι ο αιμοδότης ας το λέγαμε των τοπικών και μεικτών ομάδων και σίγουρα έχουμε και τα παιδιά που συμμετέχουν στις Κ Λειβαδιάς, Κ Λαμίας που είναι ήδη μια μεγάλη επιτυχία για το τοπικό ποδόσφαιρο όπως και άλλα παιδιά που έχουν περάσει από δω και αγωνίζονται τώρα σε διάφορες ομάδες τις Ελλάδας.

Το καλό είναι ότι υπάρχει μια συστηματική δράση , ενασχόληση για τα παιδιά και αυτή είναι η βάση για να κυνηγήσουμε  κάτι 
περισσότερο.

“ Η επιτυχία είναι και θέμα συγκυριών „

Σίγουρα ο καλός αθλητής είναι αυτός που εργάζεται, όμως η επιτυχία είναι θέμα συγκυριών δηλαδή  μετράει το γονίδιο, ο σωματότυπος , η προσωπική εργασία και οι κοινωνικές-οικογενειακές συνθήκες του αθλητή. Ειδικά αυτό ισχύει στο ποδόσφαιρο που είναι ένα ομαδικό άθλημα, που σημαίνει ότι η επιτυχία του κάθε αθλητή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Στο ποδόσφαιρο μπορεί να είσαι ο καλός αλλά να είσαι σαν την μύγα μες το γάλα με αποτέλεσμα να χαθείς εντελώς ...

 

Κατηγορία: