Site icon evrytanikospalmos.gr

Αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του ΤΕΙ Καρπενησίου

Σύσφιξη σχέσεων και θετικό πρόσημο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Ένα ακόμα θετικό βήμα για την εύρεση λύσης για την επόμενη μέρα του ΤΕΙ Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου, φαίνεται ότι έγινε στη συνάντηση που είχε η διοίκηση του, με φορείς του τόπου, των Πρυτανικών Αρχών Στερεάς, του Προέδρου του ΤΕΙ Στερεάς κ. Λάμψα και την παρουσία του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γεώργιου Παπαδούλη. Το κάλεσμα ήταν μια πρωτοβουλία της διοίκησης και των καθηγητών του ΤΕΙ Καρπενησίου και της Προϊσταμένης του Τμήματος κ. Αναστασίας Παντέρα, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που σχετίζονται με το μέλλον του Τμήματος Δασοπονίας Καρπενησίου, εν όψει των αποφάσεων του Υπουργείου για τη δημιουργία ή μη Πανεπιστήμιου Στερεάς Ελλάδας, που θα καθορίσει και το μέλλον του ΤΕΙ Καρπενησίου, μιας και έμμεσα θα αποφασιστεί αν θα αποτελέσει τμήμα αυτού του νέου ιδρύματος ή όχι. Από την πλευρά των τοπικών αρχόντων ενημερώθηκαν για τα ζητήματα και τα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη σταθερότητας στην υπάρχουσα κατάσταση, ο ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλίωτης και ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Καρπενησίου κ. Γιάννης Καρκάνης. Όλοι συμφώνησαν ότι αξίζει και πρέπει να δοθεί μια οριστική και άμεση λύση, στην πολυετή αστάθεια που αντιμετωπίζει το Τμήμα Δασοπονίας, σε ότι αφορά το που υπάγεται και τις διοικητικές και λειτουργικές δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίζει, εξαιτίας της ρευστής αυτής κατάστασης.

Το σενάριο απορρόφησης του Τμήματος Δασοπονίας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Τόσο η παρουσία του ίδιου του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γεώργιου Παπαδούλη στη συνάντηση, όσο και τα θετικά λόγια του για το έργο και το μέλλον του Τμήματος Δασοπονίας Καρπενησίου, φανέρωναν ένα καλό οιωνό στα σενάρια που θέλουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να προσαρτήσει το Τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου, σε περίπτωσή που δεν δημιουργηθεί τελικά Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας ή που δημιουργηθεί με άλλη σύσταση από τη δεδομένη. Το σενάριο αν και ακόμα χωρίς βασικά δεδομένα για πιθανή υλοποίηση, θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ συμβατό με το επιστημονικό περιεχόμενο του Τμήματος του Καρπενησίου και σίγουρα θα του έδινε την σταθερότητα που έχει ανάγκη για να προχωρήσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα, γιατί το μέλλον του παραρτήματος  του ΤΕΙ Στερεάς, ίσως να είναι αβέβαιο όταν το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώσει τα σχέδιά του.

Ημερίδα «Εκπαίδευση και Περιβάλλον»

Αφορμή για την συνάντηση της διεύθυνσης του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου με τους φορείς του τόπου και της ενημέρωσης που ακολούθησε, στάθηκε η εκπαιδευτική ημερίδα, που διοργάνωσε το ΤΕΙ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Εκπαίδευση και Περιβάλλον», ενταγμένο στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα AGROF MM, ERASMUS +. Το πρόγραμμα της ημερίδας ξεκίνησε με την παρουσίαση του προγράμματος από την υπεύθυνη Καθηγήτρια και Προϊσταμένη του ΤΕΙ Δασοπονίας Καρπενησίου, κ. Αναστασία Παντέρα, και συνεχίστηκε με τη εισήγηση του Καθηγητή Δασολογίας κ. Ανδρέα Παπαδόπουλου με θέμα: «Το Τμήμα Δασοπονίας & ΔΦΠ Καρπενησίου και ο ρόλος του στην εκπαίδευση σε θέματα περιβάλλοντος». Ακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, που μίλησε για τις δράσεις για το περιβάλλον και την αγροδιατροφή στην Ευρυτανία. Σημαντική ήταν η ανάλυση του εκπαιδευτικού προγράμματος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τον Πρύτανή του κ. Γεώργιο Παπαδούλης, ενώ επίσης ακολούθησαν εισηγήσεις για την αγροδασοπονία από τον κ. Παπαναστάση, Ομότιμο Καθηγητής Α.Π.Θ., τα Αγροδασικά Συστήματα στην Ελλάδα από τον κ. Μαντζανάς και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες ομιλίες: «Οικολογία – διαχείριση αγροδασικών συστημάτων ήμερης βαλανιδιάς» (Α. Παπαδόπουλος), «Αγροδασοπονία: Ορισμοί, συστήματα στην Ελλάδα και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα» (Α. Παντέρa), «Η Ελλάδα μέσα από τα φυτά» (Γ. Φωτιάδης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας). Η ημερίδα θα επαναληφθεί στις 14 Ιουλίου στην Κατσανιά Ευρυτανίας.

Exit mobile version