Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Τις τελευταίες μέρες μεγάλη καταστροφή πλήττει τη χώρα μας . Εκδηλώθηκαν πολλές πυρκαγιές, σε διαφορετικές περιοχές, ιδιαίτερα καταστροφικές, ανεξέλεγκτες, μεγάλης διάρκειας και έντασης.
Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα φαινόμενο το οποίο συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει στα δασικά οικοσυστήματα και ιδιαίτερα στα μεσογειακά, όπως αυτά του ελλαδικού χώρου. Οι πιθανότητες μάλιστα της συχνότητας εκδήλωσής τους παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, αναμένεται να αυξηθούν στα αμέσως επόμενα χρόνια, ως μία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Τρόπος να σταματήσουν οι Πυρκαγιές δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως τρόπος να περιοριστούν. Και κυρίως να περιοριστούν οι προκαλούμενες από αυτές καταστροφές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγή στρατηγικής από την πολιτεία και με την εμπλοκή ολόκληρης της κοινωνίας. Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τα ζητήματα της πρόληψης και ειδικά των κατοίκων που ζουν σε περιοχές μίξης δάσους οικισμού, του παραδασόβιου, λεγόμενου πληθυσμού, όπως είναι ο πληθυσμός της περιοχής μας.
Ανησυχώντας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και φοβούμενοι μην αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες οδυνηρές καταστάσεις με αυτές της Εύβοιας και άλλων περιοχών της χώρας, επισκεφτήκαμε, την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αριστείδη Τασιό και προτείναμε τρόπους που θα συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν εκδήλωση πυρκαγιάς.
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών, οι μελισσοκόμοι, οι υλοτόμοι κ.ά. , που είναι και κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι της Ευρυτανίας, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη γρήγορη κατάσβεση των πυρκαγιών. Είναι γνωστό ότι η αποτελεσματικότερη παρέμβαση στις πυρκαγιές γίνεται από εδάφους και μέσα σε σύντομο χρόνο (15΄-20΄) από την εκδήλωσή τους.
Συγκεκριμένα προτείναμε, σε συνεργασία με τους Δήμους, να γίνει:
- Συγκρότηση ομάδων από μόνιμους κατοίκους – εθελοντές
- Εκπαίδευση αυτών στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιάς
- Δημιουργία σταθμών, εύκολα προσβάσιμων, συγκέντρωσης αγροτικών, υλοτομικών κλπ εργαλείων.
- Η εκπαίδευση μπορεί να γίνει από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της πόλης μας, το Δασαρχείο, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και από συνταξιούχους πολίτες με εμπειρία στις πυρκαγιές.
Να έχουμε υπόψη μας τη συμβολή των κατοίκων της Β. Εύβοιας στην αντιμετώπιση της τεράστιας πυρκαγιάς της περιοχής τους. Η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη χωρίς τη δική τους συμμετοχή.