Site icon evrytanikospalmos.gr

Απογραφή πληθυσμού 2021: Αποθαρρυντικά τα αποτελέσματα

Οι μεγάλες αποκλίσεις και τα ερωτηματικά που προκαλούν οι αριθμοί για Καρπενήσι και Άγραφα

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Απογραφής πληθυσμού του 2021, με τους αριθμούς να καταδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα της Ευρυτανίας αλλά και της χώρας. Μεγάλες είναι και οι αποκλίσεις που δημιουργήθηκαν στα αποτελέσματα της Απογραφής έτους 2021 ανάμεσα στα προσωρινά και τα τελικά αποτελέσματα, με τον πραγματικό αριθμό του πληθυσμού να είναι πιο κοντά στα προσωρινά. Η τελική τους ανάρτηση έχει προκαλέσει ερωτηματικά αδυνατώντας να κατανοήσουν τη μεγάλη αυτή διαφορά στα ποσά.

Αναλυτικότερα, για την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας ο συνολικός αριθμός των απογραφέντων ανέρχεται στους 24.545. Για το Δήμο Καρπενησίου ο συνολικός αριθμός του πληθυσμού ανέρχεται στους 14.370, για την Δ.Ε. Καρπενησίου στους 9.173, για τη Δ.Ε. Δομνίστας στους 922, για τη Δ.Ε. Κτημενίων 963, για τη Δ.Ε. Ποταμιάς 1.200, για τη Δ.Ε. Προυσού 971 και για τη Δ.Ε. Φουρνάς 1.141. Αναφορικά με το Δήμο Αγράφων ο συνολικός αριθμός των απογραφέντων ανήλθε στους 10.175. Για τη Δ.Ε. Βίνιανης ο αριθμός ανήλθε στους 1.268, για τη Δ.Ε. Αγράφων στους 2.342, για τη Δ.Ε. Απεραντίων στους 2.400, για τη Δ.Ε. Ασπροποτάμου στους 2.132 και για τη Δ.Ε. Φραγκίστας στους 2.033.

Οι αποκλίσεις

Όπως και στην απογραφή του 2011 έτσι και στην απογραφή του 2021 έχουν σημειωθεί αποκλίσεις μεταξύ των προσωρινών και τελικών αποτελεσμάτων. Στην απογραφή του 2011 ο συνολικός πληθυσμός στην Ευρυτανία άγγιζε στα προσωρινά αποτελέσματα τους 13.105, ενώ στα τελικά τους 6.976. Στην τελευταία απογραφή του 2021 στα προσωρινά αποτελέσματα ο αριθμός άγγιξε τους 5.984, ενώ στα τελικά ο αριθμός έφτασε τους 11.477. Αρκετοί είναι οι πολίτες που φαίνεται να συμφωνούν περισσότερο με τα προσωρινά αποτελέσματα, καθώς πλέον όπως είναι φανερό ο πληθυσμός στην Ευρυτανία είναι αρκετά μειωμένος και συγκεκριμένα στο Δήμο Αγράφων ο πληθυσμός δύσκολα θα μπορούσε να αγγίζει τους 10.000.

Να σημειώσουμε ότι σε κάθε απογραφή πληθυσμού δεν καταγράφεται μόνο ο μόνιμος πληθυσμός ενός τόπου αλλά και ο πραγματικός και ο νόμιμος πληθυσμός του. Οι ορισμοί τους για έναν τόπο (νομό ή δήμο) είναι οι εξής: Μόνιμος πληθυσμός είναι εκείνος που διαμένει σ’ αυτόν (τον τόπο) ανεξαρτήτως αν βρέθηκε σ’ αυτόν ή είναι Έλληνας υπήκοος ή αλλοδαπός. Πραγματικός πληθυσμός είναι ο πληθυσμός που βρέθηκε σ’ αυτόν ανεξαρτήτως αν διαμένει μόνιμα ή προσωρινά σ’ αυτόν, αν είναι περαστικός ή είναι Έλληνας υπήκοος ή αλλοδαπός. Νόμιμος πληθυσμός είναι μόνο οι Έλληνες υπήκοοι που διαμένουν μόνιμα σ’ αυτόν. Με βάση τον νόμιμο πληθυσμό κάθε νομού γίνεται η κατανομή των 285 εδρών που θα εκλεγούν σ’ αυτόν (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από τις 300 έδρες της Βουλής οι 12 είναι για βουλευτές Επικρατείας και οι 3 για αποδήμους).

Τα προβλήματα της Απογραφής 2021

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Απογραφή του 2021 είναι τα εξής: Αντί η Απογραφή του 2021 να διεξαχθεί σε μία ήμερα ή σε λίγες μέρες, όπως η Απογραφή του 2011, επεκτάθηκε σε μήνες. Άλλα νοικοκυριά χρησιμοποίησαν την αυτοαπογραφή μέσω Διαδικτύου και άλλα απογράφτηκαν με επίσκεψη απογραφέων σε κατοικίες. Ορισμένα νοικοκυριά στα οποία υπήρξε αδυναμία επαφής, τα δελτία γι’ αυτά συμπληρώθηκαν με βάση τις πληροφορίες από γείτονες. Οι ιδιαιτερότητες, όμως, αυτές της Απογραφής του 2021 δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από εκείνα της Απογραφής του 2011 δεδομένου ότι: Η επέκταση της απογραφής σε μήνες μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα τη μη απογραφή ή λανθασμένη απογραφή μετακινούμενου πληθυσμού τόσο Ελλήνων όσο και –περισσότερο– αλλοδαπών. Η αυτοαπογραφή μέσω Διαδικτύου δεν μπορούσε να γίνει από εκατομμύρια πολιτών οι οποίοι είτε δεν έχουν πρόσβαση σ’ αυτό, είτε έχουν μεν πρόσβαση αλλά αδυνατούν να συμπληρώσουν τα σχετικά δελτία. Τα δελτία που συμπληρώθηκαν με βάση πληροφορίες από τους γείτονες μπορεί να περιέχουν λάθη και ανακρίβειες που αλλοιώνουν τα αποτελέσματα της απογραφής. Τα παραπάνω προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίστηκαν από τα τελικά αποτελέσματα τα οποία εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο δεδομένου ότι, εκτός από την κατανομή των 285 εδρών της Βουλής στους νομούς της χώρας με βάση τον νόμιμο πληθυσμό, εκείνα για τον μόνιμο πληθυσμό της θα αποτελούν τα επόμενα χρόνια και μέχρι την Απογραφή του 2031 τη βάση στην οποία θα στηριχτούν οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται από τις διαδοχικές κυβερνήσεις για όλα τα προβλήματα της χώρας, των δήμων και των νομών της.

Exit mobile version