«Για μας, η Ευρυτανία είναι η Ταυτότητα της ορεινής Ελλάδας»

30360

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης ‘ανοίγει τα χαρτιά του’ στον Ευρυτανικό Παλμό

«…Με πρωτοποριακό σχέδιο, θα μετατρέψουμε την Ευρυτανία σε Κέντρο Ορεινής Οικονομίας συγκεντρώνοντας πόρους (οικονομικούς, ανθρώπινους, τεχνογνωσία) σε ένα πρόγραμμα πιλότο…»
«Θέλουμε να επανατοποθετήσουμε τη Στερεά στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό Χάρτη, με ενίσχυση της Ταυτότητας και Ανάδειξη της Περιφέρειας στο εξωτερικό της περιβάλλον…»
«…(δεν) θέλω να κάνω κριτική στους προηγούμενους Περιφερειάρχες εκ του ασφαλούς και να εμφανίζομαι σαν σωτήρας… Οι πολίτες αξιολογούν το αποτέλεσμα με βάση τα πραγματικά μεγέθη. Ο λαός έχει νου και κρίση»
«…μας δίνει δύναμη η γνώση αλλά και η βαθειά κατανόηση, του ιστορικού παρελθόντος. Γιατί θέλουμε να δείξουμε από που ερχόμαστε, ποιες είναι οι ρίζες μας, να νοηματοδοτήσουμε τη νέα μας προσπάθεια για μια άλλη πορεία της Αυτοδιοίκησης, να ενώσουμε δυνάμεις, να ανταμώσουν ξανά η Ιστορία και η Αυτοδιοίκηση»

Ε.Π. Μετά την πορεία σας στην κεντρική πολιτική σκηνή και τη θέση που κατέχετε τώρα ως Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, τι σας ώθησε να ασχοληθείτε ξανά με την τοπική αυτοδιοίκηση και να θέσετε υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης Στερεάς;

Δ.Α. Στο σύστημα αξιών της ζωής μου κεντρική θέση έχουν η συμμετοχή και η κοινωνική προσφορά.
Έτσι, σήμερα, γεμάτος εμπειρίες, γνώσεις και πολύ πιο ώριμος πολιτικά, αποδέχτηκα να ηγηθώ μιας συλλογικής προσπάθειας, με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, θέτοντας Υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Στερεάς με αρχές την Αυτονομία από κόμματα και τις Κομματικές Γραμμές.
Εμπνέομαι από τις ιδέες της συλλογικής δράσης, της διεκδίκησης μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, προσπάθειες που κάναμε με τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς από τον Καποδίστρια, στον Καλλικράτη και τώρα στον Κλεισθένη : Την Αποκέντρωση, την Περιφερειακή Ανάπτυξη, το Δημοκρατικό Προγραμματισμό.

Ε.Π. Η σημερινή περιφερειακή αρχή έχει εστιάσει πολύ στην προώθηση του τοπικού και τουριστικού προϊόντος της Στερεάς. Αν εκλεγείτε θα ακολουθήσετε την ίδια στρατηγική;

Δ.Α. Η προώθηση του Τοπικού τουριστικού προϊόντος είναι Προτεραιότητά μας.
Θέλουμε να επανατοποθετήσουμε τη Στερεά στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό Χάρτη, με ενίσχυση της Ταυτότητας και Ανάδειξη της Περιφέρειας στο εξωτερικό της περιβάλλον.
Aναφέρω ενδεικτικά τις δράσεις Προβολής που αφορούν στην Ευρυτανία :
• Ανάδειξη Θρησκευτικών Μνημείων-Μοναστηριών, Στήριξη Θρησκευτικού Τουρισμού, Φυσικών Πάρκων-Οικοτόπων, Αρχιτεκτονική Κληρονομιά.
• Ανάδειξη της Ταυτότητας της Στερεάς : η Ρούμελη της Επανάστασης του 1821, η Ρούμελη της Εθνικής Αντίστασης.
• Ανάδειξη του Ορεινού χώρου, με το πρόγραμμα «Τα Βουνά της Κεντρικής Ελλάδας»
• Εφαρμογή του Προγράμματος Έξυπνα Χωριά (SMARTS VILLAGE) (π.χ. Τα Ευρυτανικά χωριά) με έξυπνες δράσεις και αναβίωση παλιών δραστηριοτήτων.
• Ανάδειξη Μουσείων με συνεργασία των Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού, για επισκέψεις μαθητών, αναπτύσσοντας και το σχολικό τουρισμό.
Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στην συνολική ανάδειξη της Περιφέρειας όπως :
• Ανάδειξη Αρχαιολογικών Τόπων και Μνημείων.
• Στήριξη διοργανώσεων Πανευρωπαϊκού επιπέδου.
• Θεσμοθέτηση Ετήσιου Forum για την Επιστήμη, τη Γνώση και την Καινοτομία, στους Δελφούς, με το πρόγραμμα «Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», για το επιστημονικό προσωπικό που διαπρέπει ή έφυγε στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης.
• Συμμετοχή σε εκθέσεις του Εσωτερικού και του Εξωτερικού.

Ε.Π. Πιστεύετε ότι υπάρχουν κενά στη διαχείριση της Περιφέρειας σήμερα;

Δ.Α. Δεν θα μπω στον πειρασμό να ασκήσω φτηνή κριτική στη διαχείριση της Περιφέρειας γενικώς και αορίστως. Ο καθένας στο πέρασμά του αφήνει τα δικά του αποτυπώματα, ανάλογα με τους στόχους που έθεσε προεκλογικά. Ούτε θέλω να κάνω κριτική στους προηγούμενους Περιφερειάρχες εκ του ασφαλούς και να εμφανίζομαι σαν σωτήρας. Μακριά από μένα αυτές οι λογικές.
Οι πολίτες αξιολογούν το αποτέλεσμα με βάση τα πραγματικά μεγέθη. Ο λαός έχει νου και κρίση.
Επιτρέψτε μου να κρίνω την προηγούμενη πορεία της Περιφέρειας στη βάση συγκεκριμένων ερωτημάτων:

• Βελτιώθηκε η θέση της Περιφέρειας στον Κοινωνικοοικονομικό τομέα ?
• Βελτιώθηκε η θέση και η Ζωή των Πολιτών στην Περιφέρεια ?
• Βελτιώθηκε και πόσο το Εισόδημα των κατοίκων και το Ακαθάριστο Περιφερειακό προϊόν?
• Δημιουργήθηκαν Νέες θέσεις Εργασίας?
• Μειώθηκε η Ανεργία ?
• Αντιμετωπίστηκε η ερημοποίηση ή και φτωχοποίηση των χωριών μας?
Με βάση τις απαντήσεις, ας βγάλουμε ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.
Μιλάω συνεπώς για την πραγματική ζωή και έτσι αξιολογώ τα πράγματα.
Τα υπόλοιπα είναι εικονική πραγματικότητα, μια καλή επικοινωνιακή πολιτική και τίποτα περισσότερο.

Ε.Π. Ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμός για την επόμενη μέρα στην Περιφέρεια;
Ποιοι τομείς πιστεύετε ότι χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη;

Δ.Α. Εμείς, διαθέτουμε ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο για τη Χωρική, Περιβαλλοντική και Οικονομική Ανταγωνιστικότητα της Περιφέρειας μας.
Το ονομάζουμε :
“H Στερεά Ελλάδα Περιφέρεια Υπεροχής, μέσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη των Περιφερειών”.
Βάζουμε έξι (6) κεντρικούς στόχους:

  1. Κοινωνική Πολιτική-Ανεργία-Απασχόληση-Κοινωνική Οικονομία & Συνεργατισμός.
  2. Παραγωγική Ανασυγκρότηση – Στήριξη Τοπικής Οικονομίας.
  3. Τεχνικές-Κοινωνικές Υποδομές – Αναπτυξιακά Έργα.
  4. Ενίσχυση & Ανάδειξη Ταυτότητας της Περιφέρειας-Το Κοινωνικό Κεφάλαιο-Επανατοποθέτηση της Περιφέρειας στον Χάρτη.
  5. Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός – Χωρικές Παρεμβάσεις στη Στερεά.
  6. Διακυβέρνηση – Αποκέντρωση – Νέοι Θεσμοί & Δομές στην Περιφέρεια.

Ε.Π. Η ορεινή Ευρυτανία τι θέση κατέχει στο σχεδιασμό σας; Υπάρχει κάποιο όραμα γι’ αυτή;

Δ.Α. Για μας, η Ευρυτανία είναι η Ταυτότητα της ορεινής Ελλάδας. Τι σχεδιάζουμε ?

  1. H Ευρυτανία Περιοχή Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) – Πρότυπο Κέντρο Ορεινής Οικονομίας.
    Σχεδιάζουμε για την Ευρυτανία ένα Πιλοτικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Μορφής-Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ), που προβλέπεται από το Υπ. Οικ. & Ανάπτυξης, για περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
    Η Ευρυτανία στο Χωροταξικό, καθορίζεται ως Περιοχή ήπιας ανάπτυξης, Υψηλής Φυσικής Αξίας. Η ΟΧΕ Ευρυτανίας θα περιλαμβάνει, Υποδομές, Ενίσχυση ΜΜΕ, Μετεγκατάσταση νέων με ειδικά κίνητρα, Εναλλακτικές Δραστηριότητες (π.χ. Προπονητικό Κέντρο), Ενίσχυση κτηνοτροφίας-δασοκομίας, Πρότυπες Καλλιέργειες, Βελτίωση Οικισμών, Εφαρμογή Τεχνολογιών Πληροφορικής, Προϊόντα Ταυτότητας, Στήριξη Χιονοδρομικού και Τουρισμού. Με αυτό το πρωτοποριακό σχέδιο, θα μετατρέψουμε την Ευρυτανία σε Κέντρο Ορεινής Οικονομίας συγκεντρώνοντας πόρους (οικονομικούς, ανθρώπινους, τεχνογνωσία) σε ένα πρόγραμμα πιλότο.
    Επίσης για τις ανάγκες του προγράμματος θα δημιουργήσουμε Ειδικό Αναπτυξιακό Φορέα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Φορείς, για τη μόνιμη παρακολούθηση της αναπτυξιακής πολιτικής στην Ευρυτανία.
  2. Τεχνικές – Κοινωνικές Υποδομές
    • Προτεραιότητα είναι οι Οδικοί Άξονες της Ευρυτανίας : Λαμία- Καρπενήσι, Καρπενήσι-Αγρίνιο, οι προσβάσεις των Αγράφων με τους Δήμους Αργιθέας-Λίμνης Πλαστήρα, διότι από τους οδικούς άξονες εξαρτάται η περαιτέρω εξέλιξη της περιοχής.
    • Υλοποίηση Τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων (ιδιαίτερα σχολείων), Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας Φραγκίστας, Γηροκομείου, Βοήθεια στο Σπίτι, Υποστήριξη ΑΜΕΑ.
    • Ενεργειακές Κοινότητες, με αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή ένδεια σε ευάλωτους καταναλωτές ή πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, με παροχή ή συμψηφισμό ενέργειας.
    • Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ με ειδικά κίνητρα λόγω της ιδιαιτερότητας της Ευρυτανίας με ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
  3. Διαπεριφερειακή Συνεργασία
    Σε Συνεργασία με τις άλλες Περιφέρειες θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ, που στην δεκαετία 2000-2010 δημιούργησε σπουδαίες υποδομές στην περιοχή.
    Με αυτόν τον τρόπο η Ευρυτανία θα τεθεί εκ νέου στους εθνικούς προγραμματισμούς, στα πλαίσια μιας ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ στρατηγικής για τις ορεινές περιοχές.
    Ήδη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιούργησε το ΔΙΚΤΥΟ ΟΤΑ των Ορεινών Λιμνών στο οποίο πρωτοστατεί ο Δήμος Δωρίδας, και το ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ (11 ΟΤΑ της Πίνδου) που πρωτοστατεί ο Δήμος Αγράφων.

Ε.Π. Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στο Καρπενήσι, επιλέξατε τους Κορυσχάδες για την ανακοίνωση των Ευρυτάνων υποψηφίων του συνδυασμού σας. Υπάρχει κάποιος συμβολισμός για σας, πίσω από αυτή την επιλογή;

Δ.Α. Παρουσιάσαμε το Ψηφοδέλτιό μας, στον ιστορικό οικισμό Κορυσχάδες, όχι τυχαία.
Ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, νοιώσαμε το χρέος να τιμήσουμε την περιοχή που πριν 75 χρόνια, στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, φιλοξένησε την πρώτη εθνοσυνέλευση της ΠΕΕΑ.
Εδώ, γεννήθηκαν τα πρώτα κύτταρα λαϊκής εξουσίας, η λαϊκή αυτοδιοίκηση.
Εδώ, συγκεντρώθηκαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της κατεχόμενης Ελλάδας, με ελεύθερες εκλογές, στις οποίες ψήφισαν για πρώτη φορά οι Ελληνίδες.
Σε αυτόν τον τόπο, ανακοινώσαμε το Ψηφοδέλτιό μας, συνδέοντας έστω και έτσι, το σήμερα με το χτές, με τιμή στους πρωτοπόρους της ΠΕΕΑ, στην αυτοδιοίκηση, στην πατρίδα μας.
Γιατί εμάς, μας δίνει δύναμη η γνώση αλλά και η βαθειά κατανόηση, του ιστορικού παρελθόντος.
Γιατί θέλουμε να δείξουμε από που ερχόμαστε, ποιες είναι οι ρίζες μας, να νοηματοδοτήσουμε τη νέα μας προσπάθεια για μια άλλη πορεία της Αυτοδιοίκησης, να ενώσουμε δυνάμεις, να ανταμώσουν ξανά η Ιστορία και η Αυτοδιοίκηση.