Με τρομερό ενδιαφέρον διαβάζω σε άρθρο του ygeiamou.gr για μια πρωτότυπη ιδέα που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της ψυχικής υγείας των εργαζομένων. Την καθιέρωση μαθημάτων γιόγκα στο χώρο εργασίας. Ο Οργανισμός ανέδειξε τη σημασία της σωματικής άσκησης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στο χώρο εργασίας δραστηριότητες όπως η γυμναστική, το περπάτημα και η γιόγκα.
Όπως διαβάζουμε στο άρθρο, ο ΠΟΥ μεταθέτει, μάλιστα, την ευθύνη στους επικεφαλής, προτείνοντας να υποβάλλονται σε σχετική εκπαίδευση, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν τους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες και να τους καλλιεργούν δεξιότητες διαχείρισης άγχους. Η εισήγηση προσθέτει πως η εργοδοσία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι κανένας εργαζόμενος δεν κινδυνεύει από εξάντληση, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας.
Οι συντάκτες υπογραμμίζουν: «Ο υψηλός φόρτος εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων διάφορων παθήσεων ψυχικής υγείας». Στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε επισημαίνονται κι άλλοι παράγοντες που πυροδοτούν κινδύνους για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, όπως ο εκφοβισμός και η ψυχολογική βία, γνωστή και ως «mobbing».
Σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, οι ειδικοί του ΠΟΥ ευελπιστούν οι συστάσεις αυτές να συμβάλλουν στη μείωση των ψυχικών ασθενειών στους χώρους εργασίας.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: Περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, ενώ αναμένεται αύξηση του ποσοστού κατά 25% λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, περίπου 1 στους 7 ενήλικες (15%) παραγωγικής ηλικίας πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι λύσεις όπως η γιόγκα θα μπορούσαν, επιπλέον, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα. Εκτιμάται ότι 12 δισεκατομμύρια εργάσιμες ημέρες και 1 τρισεκατομμύριο αγγλικές λίρες χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω κατάθλιψης και άγχους των εργαζομένων.
«Η εργασία ενδέχεται να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την παραγωγικότητα. Οι νέες κατευθυντήριες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας των εργαζομένων», δήλωσε ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.Ο Γκάι Ράιντερ, γενικός διευθυντής του ΔΟΕ, πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην εργασία, επομένως ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι κρίσιμο. Πρέπει να επενδύσουμε στην οικοδόμηση μιας κουλτούρας πρόληψης, να αναδιαμορφώσουμε το εργασιακό περιβάλλον και να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι νιώθουν προστατευμένοι».
Διαβάζοντας αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μεταστροφή ολόκληρου του συστήματος υγείας προς μια πιο ‘πνευματική’ και εναλλακτική πρακτική, νιώθω πραγματική χαρά που αρχίζει να αλλάζει η κατάσταση σκοταδισμού που ζούσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα ξεχάσω ότι πριν από δέκα – δώδεκα χρόνια περίπου, στο Καρπενήσι είχαν σταματήσει μαθήματα γιόγκα γιατί κάποιοι ιερείς τα θεώρησαν αντιχριστιανικές πρακτικές..!
Προσωπικά, έχω να δηλώσω ότι όσο περισσότερη γιόγκα και διαλογισμό κάνω, τόσο περισσότερο κοντά Στο Χριστό και Το Θεό νιώθω.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η yoga είναι ένα αρχαίο σύστημα εξάσκησης που ενθαρρύνει και ενδυναμώνει την ένωση του σώματος, του νου και του πνεύματος. Ετυμολογικά πηγάζει από τη λέξη «yug» όπου στα σανσκριτικά (αρχαία ινδικά) σημαίνει «Ένωση» και αναφέρεται στην ένωση του σώματος με την αναπνοή, της αναπνοής με τον νου και του νου με το πνεύμα.
Σκοπός της yoga είναι να επιτύχουμε ισορροπία και αρμονία μεταξύ σώματος και νου, που θα οδηγήσει στην ένωση με τον Πραγματικό Εαυτό μας και αυτός ο ανώτερος Εαυτός μας, όταν τον συναντήσουμε μπορεί να μας δώσει μια μικρή γεύση από τη θεϊκή ενέργεια.