Γράφει η Νέλη Μυλωνά, MSc Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Τους χειμερινούς μήνες, και ειδικά σε περιόδους έξαρσης ιώσεων, υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον για πως μπορεί κάποιος να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και επίσης δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το «χτίσει» σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Στο κομμάτι που μπορούμε να το επηρεάσουμε μπορούμε να φάμε πιο υγιεινά, που θα το αναπτύξουμε στη συνέχεια, να κοιμηθούμε επαρκώς, να προσπαθούμε να διαχειριστούμε το στρες καλύτερα καθώς και να ασκηθούμε τακτικά.
Όσον αφορά τη διατροφή μας είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκής πρόσληψη θερμίδων κ πολύ καλή ενυδάτωση. Ακόμη και για αυτούς που είναι σε μια διαδικασία μείωσης βάρους καλό είναι αυτό να γίνεται σε ένα ρυθμό κάπου στο 0,5- 1 κιλό την εβδομάδα, δηλαδή να αποφεύγονται να ακραία σχήματα, καθώς και οι αυστηροί περιορισμοί. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει μείωση συνολικών θερμίδων αλλά στη καλύτερη δυνατή θρεπτική αξία, δηλαδή να υπάρχει επαρκής κάλυψη όλων των βιταμινών και ιχνοστοιχείων που πραγματικά συντελούν στην βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού.
Ποια είναι λοιπόν τα κυριότερα συστατικά που έχουν μια τονωτική δράση στο σώμα μας λοιπόν και σε ποιες τροφές βρίσκονται;
Αρχικά, η βιταμίνη C! Γνωστό στους περισσότερους! Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του στη βιταμίνη C. Οι τροφές που είναι οι σημαντικότερες πηγές της είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ), οι πιπεριές (κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες, πράσινες), τα κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών), το σπανάκι, η ντομάτα, οι φράουλες, το πεπόνι και η παπάγια.
Το σελήνιο επίσης θεωρείται σημαντικό για το ανοσοποιητικό μας. Είναι μέταλλο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βρίσκεται στα Βραζιλιάνικα φιστίκια, στον τόνο, στα αυγά, στις σαρδέλες, στα στρείδια, στις γαρίδες, στο κρέας, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και το καστανό ρύζι, στα μανιτάρια και στους ηλιόσπορους.
Ο ψευδάργυρος είναι επίσης μέταλλο με πάρα πολλές δράσεις στο σώμα, δεδομένου ότι είναι , μετά το σίδηρο, το δεύτερο σε περιεκτικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό μέταλλο και συμμετέχει σε πάρα πολλές διεργασίες. Πολύ καλές πηγές είναι τα στρείδια, τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, το συκώτι του μοσχαριού, τα φιστίκια, το αυγό, η λεκιθίνη σόγιας, τα καρύδια, το κοτόπουλο, ο μαϊντανός, το ψωμί οπλικής αλέσεως, τα φασόλια και το καλαμπόκι.
Τέλος, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι καλά λιπαρά της διατροφής μας που έχουν ιδιαίτερα ευεργετική δράση στην υγείας μας. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως στον σολωμό, τις σαρδέλες, τον τόνο, την πέστροφα και το σκουμπρί καθώς επίσης και στις γαρίδες, στα στρείδια, στα καρύδια, τον λιναρόσπορο, τους σπόρους chia και σε κάποια άγρια χόρτα.
Η λίστα των συστατικών δεν τελειώνει εδώ απλά τα παραπάνω συστατικά είναι ιδιαιτέρως βοηθητικά.
Συνοπτικά θα λέγαμε ότι καλό είναι να καταναλώνονται ημερησίως πολλά φρούτα και λαχανικά καθώς και να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας φυσικοί χυμοί, σούπες, ξηροί καρποί, ψάρια, θαλασσινά, αφεψήματα από βότανά, όπως τσάι βουνού και εχινάτσεα κ επιπλέον μπαχαρικά και μυρωδικά στη μαγειρική μας όπως είναι ο κουρκουμάς, ο μαϊντανός, ο άνηθος κ.α. Η ποικιλία τροφών στη διατροφή μας μπορεί να εξασφαλίσει πληρότητα σε βιταμίνες και μέταλλα! Επιλέξτε ποιοτικά και φυσικά και επωφεληθείτε!
Βοηθήστε το σώμα σας να είναι όσο πιο γερό και δυνατό γίνεται και το μόνο σίγουρο είναι ό,τι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ασθένεια ή ίωση ή κρυολόγημα προκύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να επισημάνουμε ότι με την πιο υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσω κάποιο ιό ή μικρόβιο αλλά ότι θα μπορέσω να το αντιμετωπίσω πιο ήπια κ ενδεχομένως πιο σύντομα όταν έχω ισχυρό ανοσοποιητικό!