Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Περιφέρεια Ηπείρου “υποστηρίζουν” τα πέτρινα γεφύρια της Κοιλάδας του Αχελώου

1833

Τη στήριξη της προσπάθειας για τη διάσωση των ιστορικών  πέτρινων γεφυριών της Κοιλάδας του Αχελώου εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ένα από τα ιστορικά γεφύρια της Κοιλάδας του Αχελώου είναι και η μονότοξη πέτρινη καμάρα της Μεγαλόχαρης Άρτας.

Πρόσφατα μετά από πρόσκληση κατοίκων της Μεγαλόχαρης  ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Κασκάνης και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας  Βαρβάρα Παπαδοπούλου, επισκέφθηκαν την ιστορική Μονή Μεγαλόχαρης  καθώς και ένα άγνωστο σε πολλούς, εγκαταλελειμμένο στο χρόνο, μονότοξο πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στον παραπόταμο ο οποίος ρέει  κάτω από τον οικισμό Ποτιστικά της Μεγαλόχαρης και εκβάλλει στον Αχελώο. Μαζί τους ήταν και το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνης Κοσσυβάκης, που κατάγεται από την περιοχή, η Καλλιόπη Καπόλου από την Εφορία Αρχαιοτήτων Άρτας καθώς και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστος Καπερώνης. Οδηγός στη διαδρομή ήταν ο Νίκο Αλντάνης, κάτοικος της Μεγαλόχαρης.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αυτοψία στη Μονή Μεγαλόχαρης καθώς και η εξέταση της κατάστασης του Γεφυριού της «Καμάρας», όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα που έχει από τη φθορά  του χρόνου, η στατική κατάσταση και οι δυνατότητες αποκατάστασης και διάσωσής του. Το μοναδικό αυτό γεφύρι το  προσέγγισαν με μεγάλη δυσκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής και της καταστροφής των μονοπατιών που οδηγούσαν σε αυτό και τα οποία χρειάζονται αποκατάσταση ώστε να γίνει επισκέψιμο.

Το γεφύρι αποτελούσε και αυτό τμήμα της σημαντικής διαδρομής από τη Θεσσαλία προς την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία μέσω Γαβρόγου. Ο χρόνος κατασκευής του είναι άγνωστος και από τους ντόπιους προσδιορίζεται την ίδια εποχή περίπου με την κατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου.