Χρόνος προετοιμασίας: 10’ | Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες & 40’ | Μερίδες: 4
Υλικά
1.200 γρ. κατσίκι σε μερίδες
2 μέτριες πατάτες
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
φρέσκια ρίγανη
χυμός και ξύσμα από ½ λεμόνι
100 ml λευκό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
100 γρ. κεφαλοτύρι
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις. Σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί τοποθετούμε μια σχάρα, αν έχουμε, και απλώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα και από πάνω τοποθετείτε χιαστί δύο κομμάτια λευκού χαρτιού ψησίματος. Αδειάζετε το κρέας πάνω στα λαδόχαρτα. Κόβετε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, “κυδωνάτες” και τις βάζετε ανάμεσα στα κομμάτια από το κατσικάκι. Κάνετε το ίδιο με την πιπεριά. Βάζετε τη δάφνη, τη ρίγανη, προσθέτετε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Ρίχνετε αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Τέλος, αδειάζετε το ελαιόλαδο, το κρασί και το χυμό λεμονιού. Κλείνετε πρώτα τις λευκές λαδόκολλες, στη συνέχεια διπλώνετε και τις καφέ, με προσοχή να μην ανοίξουν οι εσωτερικές λευκές. Αφού φτιάξετε ένα πακέτο σφιχτό, που να μην έχει “διαρροές”, δένετε σαν “δώρο” με σπάγκο κατάλληλο για ψήσιμο. Δένετε το πακέτο με το κατσικάκι αρκετά σφιχτά, και δύο τρεις φορές γύρω γύρω. Ψήνετε το κλέφτικο για μια ώρα στους 200 βαθμούς, στη συνέχεια χαμηλώνετε στους 170 και αφήνετε να μαγειρευτεί για 2 ώρες ακόμη. Αφού περάσουν τρεις συνολικά ώρες στο φούρνο, βγάζετε το ταψί, κόβετε τον σπάγκο και ανοίγετε τα λαδόχαρτα. Κόβετε με ψαλίδι ό,τι περισσεύει από τα λαδόχαρτα ή τα μαζεύετε γύρω γύρω ώστε να μην εξέχουν και πετάγονται πολύ πάνω από το ταψί. Τοποθετείτε τα κομμάτια του τυριού διάσπαρτα και τρίβετε ξύσμα από μισό λεμόνι. Ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο για 40-45 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει και να απορροφηθεί η περιττή υγρασία.
Πηγή: www.foodurismo.com.