Ένα υπέροχο γλύκισμα με άρωμα Ανατολής
Προετοιμασία: 20’ | Ψήσιμο: 6’| Μερίδες: 8
Βαθμός Δυσκολίας: **
Υλικά
Για το σιρόπι
100 γρ ζάχαρη
80 ml νερό
1 κουτ. γλυκού Χυμό λεμονιού
1 μικρή φλούδα λεμονιού
άρωμα βανίλιας
Για το γλυκό
150 γρ κανταΐφι
70 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
200 γρ τυρί dil peyniri ή μαλάκα Κρήτης
φιστίκια Αιγίνης προαιρετικό
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της βανίλιας. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις λιώσει η ζάχαρη βράζουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το γλυκό
Ξεμπλέκουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας και το κόβουμε με ψαλίδι σε μικρά κομμάτια. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μικρό τηγανάκι -σαγανάκι (διαμέτρου 15 εκατοστών). Στρώνουμε το μισό κανταΐφι έτσι που να καλυφτεί καλά όλο το τηγάνι και τα πλανά του. Μοιράζουμε το μισό βούτυρο να πάει παντού σε όλο το κανταΐφι. Μπορούμε να βουτυρώσουμε όλο το κανταΐφι και μετά να προχωρήσουμε στο στρώσιμο του. Κόβουμε σε λουρίδες το τυρί ή το τραβάμε να χωριστεί σε κορδόνια. Tο απλώνουμε πάνω από το βουτυρωμένο κανταΐφι. Στρώνουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε το γλυκό σε εστία γκαζιού για 3 λεπτά και γυρίζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας να ψηθεί και από την άλλη πλευρά άλλα 3 λεπτά. Ψήνουμε το γλυκό σε εστία γκαζιού για 3 λεπτά και γυρίζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας να ψηθεί και από την άλλη πλευρά άλλα 3 λεπτά.
Φώτο: www.arttable.gr