Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μπασδέκης Κώστας, Χρονάς Τάσος & Καραβασίλη Λιάνα, μετά και την ψήφιση της τροπολογίας στις 14/6 στη Βουλή που βάζει πλέον στην ημερήσια διάταξη τις ομαδικές απολύσεις και το ουσιαστικό σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, κάνουν έκκληση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και στο λαό της περιοχής, να εκφράσει την αλληλεγγύη του και μαζί με τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια και να αγωνιστούν μαζί τους για την δικαίωση των αιτημάτων τους.
Αναλυτικά τα αιτήματα που αναφέρουν:
«Τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ μετά και την ψήφιση της τροπολογίας στις 14/6 στη Βουλή που βάζει πλέον στην ημερήσια διάταξη τις ομαδικές απολύσεις και το ουσιαστικό σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ πρέπει να την αξιολογήσουμε ως νέα, καινούργια φάση.
Η εγκληματικού χαρακτήρα απόφαση και ψήφιση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της τροπολογίας, βάζει ουσιαστικά λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ και πετάει στην ανεργία και στην εργασιακή περιπλάνηση τουλάχιστον 1300 εργαζόμενους.
Η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση αποτελούσε προαπαιτούμενο ώστε να υπάρξει -αν υπάρξει -ενδιαφέρον από μονοπωλιακούς ομίλους για να πάρουν χωρίς βαρίδια τη ΛΑΡΚΟ και σε εξευτελιστική τιμή.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την περιοχή της Στερεάς με επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά συνολικά στο λαό της περιοχής και αυτό γιατί:
- Το αργότερο μέχρι τέλους του 2022 θα πρέπει να έχει απολυθεί το σύνολο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να έχουν εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους όσοι εργαζόμενοι μένουν στους οικισμούς.
- Το μεγαλύτερο τμήμα τους θα μπει σε προγράμματα “γέφυρα” δηλαδή στα γνωστά προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας τους, όπως αυτά που θα υλοποιούνταν στη Βόρεια Εύβοια για τους ρετσινάδες που έμειναν χωρίς δουλειά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και σχεδόν ένα χρόνο μετά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.
- Θα πληγούν από το σταμάτημα της παραγωγής, η οποία και σήμερα παραπαίει, διάφοροι κλάδοι και εργαζόμενοι, όπως οι εργολαβικοί εργάτες που θα απολυθούν άμεσα, οι μικροεργολάβοι, οι εργαζόμενοι στις αμμοβολές, οι επαγγελματίες της περιοχής που έχουν άμεση σχέση με τη ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα το μαρασμό των περιοχών αυτών.
Και επειδή, όπως ομολογεί και η κυβέρνηση μπορεί να μην υπάρξουν ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι, το επόμενο βήμα είναι να ξεπουληθεί η ΛΑΡΚΟ κομμάτι-κομμάτι για ψίχουλα.
Όλα αυτά την ίδια ώρα που οι τιμές του νικελίου είναι στα ύψη, το κοβάλτιο αποτελεί μέταλλο ιδιαίτερης αξίας για την εφαρμογή στις νέες τεχνολογίες, και γενικά τα παραγόμενα προϊόντα της ΛΑΡΚΟ είναι σε υψηλή ζήτηση. Κι όμως η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα αύξησης της παραγωγής παράλληλα με τα μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους, έχει περιορίσει την παραγωγή στα κατώτατα επίπεδα με στόχο όπως φαίνεται να σταματήσει την παραγωγή εντελώς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας επιμένει στη θέση της, ότι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να περάσει και θα παραμένει στο πλευρό των εργαζομένων και στον αγώνα τους να μην οδηγηθούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Σ΄αυτή την κατεύθυνση κάνουμε έκκληση μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και στο λαό της περιοχής, να εκφράσει την αλληλεγγύη του και μαζί με τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Απαίτηση των εργαζομένων σήμερα είναι:
“Κανένας εργαζόμενος στην ανεργία ή στα προγράμματα ανεργίας, όλοι μέσα στη ΛΑΡΚΟ μέχρι τέλους, κανένας εργαζόμενος να μην υποστεί έξωση.”
– Συνεχίζουμε τον αγώνα για ΛΑΡΚΟ σε παραγωγική λειτουργία και με όλους τους εργαζόμενους στη δουλειά, πλην των συνταξιούχων και αυτών που θέλουν οι ίδιοι να αποχωρήσουν.
– Με την έλευση του ανάδοχου τα Σωματεία να διαπραγματευτούν συλλογικά και οργανωμένα και για όλους τους εργαζόμενους μόνιμους και εργολαβικούς, τους όρους εργασίας, την κάλυψη των θέσεων εργασίας και των κατοικιών.
– Ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει εξέλιξη στους διαγωνισμούς ή καταλήξουν άγονοι, χωρίς αναδόχους, να μην κλείσει η επιχείρηση, αλλά να παρθούν τα αναγκαία μέτρα συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με την ευθύνη του Κράτους.
– Επιμένουμε για εφαρμογή μέτρων ασφάλειας για την ζωή των εργαζομένων, να μη χαθεί τίποτα από όσα δικαιούνται οι εργαζόμενοι, σε σχέση με τα οφειλόμενα, διεκδικούμε και στη συνέχεια την αποζημίωση του 1/6, τα Ασφαλιστήρια κλπ, παλεύουμε με απαίτηση από την ειδική διαχείριση για άμεση οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων».