Μέχρι 31 Δεκεμβρίου υποχρεωτικά η αίτηση για τον Οικογενειακό γιατρό

2052

Μόνο 3 οι γιατροί στην Ευρυτανία. Εκατοντάδες οι αιτήσεις την τελευταία στιγμή

Ο οικογενειακός γιατρός καθίσταται υποχρεωτικός από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και οι απορίες των πολιτών για το πώς μπορούν να κάνουν την εγγραφή είναι πολλές.

Για την Ευρυτανία, ο νέος θεσμός αποδείχτηκε σπαζοκεφαλιά, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, μιας και ελάχιστοι γιατροί δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο θεσμό και έτσι το Υπουργείο ανάγκασε τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να γίνουν οικογενειακοί γιατροί. Μόνο λίγες ημέρες έμειναν για τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων και οι αιτήσεις που εκκρεμούν είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες, αφού χιλιάδες κατοίκων αντιστοιχούν σε τρεις μόνο γιατρούς, ένας στο Καρπενήσι και δύο στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας!

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού γίνεται υποχρεωτικός και το υπουργείο Υγείας ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης για τη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Στόχος είναι η εγγραφή των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό και η πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας για θέματα που άπτονται της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). «Σε περίπτωση μη εγγραφής «ο πολίτης δεν θα έχει σύμβουλο Υγείας, ενώ σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής του συστήματος δεν θα μπορεί να λάβει στοχευμένη παραπομπή εντός αυτού», διευκρινίζει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός. Τονίζει επίσης ότι για τις περιοχές όπου δεν υφίσταται ακόμη οικογενειακός γιατρός, ο πολίτης θα συνεχίσει να έχει τις ίδιες συνήθειες όσον αφορά την υγειονομική του κάλυψη.

Μέχρι το τέλος του χρόνου συνεχίζεται η δυνατότητα ασφαλισμένων και μη να εγγραφούν με το ΑΜΚΑ τους στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Οικογενειακός γιατρός είναι ο γενικός γιατρός, παθολόγος ή παιδίατρος που έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ή εργάζεται σε κάποια από τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ωστόσο, ειδικά για την ειδικότητα των παθολόγων, η εξυπηρέτηση των πολιτών θα συνεχίσει απρόσκοπτα, ακόμα και αν δεν έχουν κάνει την εγγραφή τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η αίτηση για να έχει κανείς πρόσβαση στο νέο σύστημα, πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος του χρόνου ηλεκτρονικά και η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, καθώς αρκούν μόλις πέντε βήματα. Για να υποβάλετε την αίτησή σας σε οποιαδήποτε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χρειάζεται ένα έγγραφο ταυτοποίησης και ο ΑΜΚΑ.

Για την αίτησή σας μέσω της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

  1. Είσοδος στο πληροφορικό σύστημα, με τους κωδικούς του Taxisnet και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.
  2. Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων.
  3. Επιλογή Οικογενειακού Ιατρού μεταξύ των διαθέσιμων (κάθε γιατρός έχει ένα συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης).
  4. Υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
  5. Εκτύπωση της αίτησης.
  6. Υποβολή αποδεικτικού μόνιμης κατοικίας.