Και πάνω που η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, τα predator και λοιπά κινηματογραφικά θα έλεγα θέματα που ζούμε τον τελευταίο καιρό, τα οποία κάνουν τους πολιτικούς να πονοκεφαλιάζουν και εμάς τους απλούς πολίτες να αναρωτιόμαστε αν παίζουμε σε ταινία με κατασκόπους, διαβάζω σε άρθρο ότι όντως μπορούν να μας ακούνε…
Πώς; Μέσω κινητού φυσικά και όχι (μόνο θα πω εγώ) με τον τρόπο παρακολούθησης που φανταζόμαστε, αλλά ως συσκευή. Συγκεκριμένα διαβάζω σε άρθρο του ipop.gr ότι μπορεί να ακούσει όσα λες και όσα κάνεις σε κάποιο βαθμό και συγκεκριμένα μέσω εφαρμογών και εικονικών βοηθών και αναφέρει:
‘Η ερώτηση δεν θα πρέπει να είναι απλώς «με ακούει το κινητό μου;» αλλά θα έπρεπε επίσης να αναρωτιέσαι, «πόσο με ακούει το τηλέφωνό μου;» και «τι κάνει με τις συνομιλίες που συλλέγει;»
Κυρίως, τα κινητά μας μας ακούν για να μας βοηθήσουν. Αυτό γίνεται μέσω εφαρμογών φωνητικής βοήθειας, όπως είναι η Siri και η Google, αλλά και μέσω εξατομικευμένων διαφημίσεων που ακολουθούν τις συνομιλίες που γίνονται σχετικά με αυτές. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι μερικές φορές σου εμφανίζονται διαφημίσεις που σχετίζονται άμεσα με μια τηλεφωνική συνομιλία που μόλις είχες.
Είναι παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές αναζήτησης παρακολουθούν τη δραστηριότητά σου για να διασφαλίσουν ότι σου παραδίδονται τα πιο σχετικά αποτελέσματα και οι διαφημίσεις. Από αυτή την άποψη, μπορείς να σκεφτείς το smartphone σου ως μηχανή λεκτικής αναζήτησης…
«Το κινητό μου με ακούει όλη την ώρα;»
Ναι, το κινητό σου σε ακούει συνέχεια. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά δίνεις τη συγκατάθεσή σου να σε ακούει όταν αποδέχεσαι τους όρους και τις προϋποθέσεις ενημερώσεων λογισμικού ή λήψεων εφαρμογών. Συνήθως τότε σου ζητάτε να επιτρέψεις τη συλλογή των δεδομένων σου, ώστε να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες που προσφέρουν οι υπηρεσίες που υποστηρίζονται με φωνή.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τηλέφωνα μπορούν επίσης να σε ακούν και παράνομα. Αυτό συμβαίνει όταν οι χρήστες δεν συναινούν στην ακρόαση και συχνά γίνεται μέσω spyware ή άλλου κακόβουλου λογισμικού που μολύνει το smartphone.
Για αυτόν τον λόγο, είναι πάντα συνετό να περιορίζεις τις άδειες που παρέχεις σε εφαρμογές και να εξετάζεις τους όρους και τις προϋποθέσεις των νέων προγραμμάτων που ζητούν πρόσβαση στο μικρόφωνο.
Πώς θα πάψει να σε ηχογραφεί το smartphone σου;
Φυσικά, όπως ακριβώς μπορείς να καλύψεις και την κάμερά σου, μπορείς επίσης να καλύψεις και το μικρόφωνό σου με μια ταινία ή να αγοράσεις μια ειδική θήκη ώστε να μην σε ακούει. Αλλά μια πιο ασφαλής προσέγγιση είναι να ελέγξεις τα δικαιώματα μικροφώνου που χορηγούνται σε όλες τις εφαρμογές και επίσης να απενεργοποιήσεις τους εικονικούς βοηθούς.
Με λίγα λόγια, απενεργοποίησε το μικρόφωνό σου και θα σταματήσει να σε ακούει το κινητό σου…’
Μπορεί να μας ακούγεται αδιανόητο κάτι τέτοιο και συνομωσιολογικό, αλλά τα πράγματα είναι τόσο απλά πια και γρήγορα που καλό θα ήταν να έχουμε το νου μας. Μάλιστα σε μια εποχή που όλα αλλάζουν και οι ηλεκτρονικές απάτες δίνουν και παίρνουν. Χωρίς καν να βάζω στο αθώο μου μυαλό άλλου τύπου πρακτικές παρακολούθησης και παραβίασης προσωπικών δεδομένων.