Site icon evrytanikospalmos.gr

Μεγάλο πρόβλημα η λειψυδρία στην Ευρυτανία

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι Δήμοι Αγράφων και Καρπενησίου

Οδηγίες συνετής κατανάλωσης νερού

Η σοβαρή έλλειψη αποθεμάτων νερού φέτος το καλοκαίρι αλλά και το προηγούμενο, σε ολόκληρη την Ευρυτανία, έχει θορυβήσει κατοίκους και αρχές του τόπου, ενώ έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα του National Geographic, το οποίο προειδοποιεί: “H Eλλάδα κινδυνεύει να γίνει έρημος”.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το πρόβλημα της λειψυδρίας σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στον κίνδυνο ένα 30% της επιφάνειάς της να γίνει έρημος μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Συνολικά η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά κατά κεφαλήν προμηθειών νερού ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου αλλά οι βροχοπτώσεις διαφέρουν σημαντικά σε όλη την επικράτεια, επισημαίνει το άρθρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ενώ οι δυτικές περιοχές είναι σχετικά υγρές και στα βουνά τους καταγράφονται 85 ίντσες βροχής το χρόνο, άλλες περιοχές μετά βίας φτάνουν τις 15 ίντσες. «Η ανισορροπία αυτή φέρνει περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο ελλείψεων. Και η κλιματική αλλαγή θα κάνει τα πράγματα χειρότερα» αναφέρεται στο άρθρο του Jon Heggie για το National Geographic.

O συντάκτης σημειώνει ότι μέχρι το 2050 η θερμοκρασία στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου με 18% λιγότερες βροχοπτώσεις. «Οι περίοδοι ξηρασίας μπορεί να γίνουν πιο συχνές και πιο έντονες ενώ η “επαναφόρτιση” του υδροφόρου ορίζοντα, στον οποίο βασίζεται η Ελλάδα, θα συνεχίζει να μειώνεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά και επισημαίνεται ότι στην χώρα μας περισσότερο από το 40% του πόσιμου νερού προέρχεται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Πρόβλημα ωστόσο ίσως να αντιμετωπίσει τα επόμενα 30 χρόνια και η Αθήνα, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, με την αύξηση της ζήτησης να κινείται σε ρυθμούς 6% τον χρόνο «όχι μόνο λόγω της αύξησης του πληθυσμού αλλά και λόγω της αύξησης των σπιτιών με “διψασμένους” κήπους».

Το άρθρο, πάντως, δεν μένει μόνο στις διαπιστώσεις αλλά σε αυτό περιγράφονται και προτάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης νερού στα νοικοκυριά στα οποία αντιστοιχεί το 14% της κατανάλωσης – σχεδόν 177 λίτρα την ημέρα ανά άτομο. Ένα ντους μικρότερης διάρκειας μπορεί να γλιτώσεις 12 λίτρα νερό το λεπτό ενώ παρά το γεγονός ότι έχουν υιοθετηθεί τα διπλά καζανάκια ακόμα υπάρχει ποσότητα 9 λίτρων ανά πάτημα σε κάθε χρήση. Τα πλυντήρια πιάτων καταναλώνουν περίπου 8 λίτρα αντί για 60 λίτρα για πλύσιμο στο χέρι.

Στην Ελλάδα, το 90% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν σήµερα πρόσβαση σε δίκτυο ύδρευσης, έναντι 30% τη δεκαετία του ‘50.  Η χρήση νερού για ύδρευση έχει αυξηθεί κατά 45% σε σχέση µε το 1980 και η αυξητική τάση διατηρείται. Η αύξηση αυτή συνδέεται, κυρίως µε την αύξηση της οικοδόµησης, την χρήση σύγχρονων πιο υδροβόρων συσκευών (π.χ. πλυντήρια) και σύγχρονων ανέσεων (π.χ. κήποι, µπάνια, πισίνες, κλπ). Η µεγαλύτερη αστική ζήτηση παρατηρείται στην Αττική, όπου οι απώλειες από διαρροές (δίκτυο, κατοικίες κα) αντιστοιχούν στο 10-40% του µεταφερόµενου νερού.

Τα φαινόμενα λειψυδρίας στην Ευρυτανία

Το φαινόμενο λειψυδρίας σε ολόκληρο το νομό Ευρυτανίας τα τελευταία 2 χρόνια, παρατηρείται αρκετά έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες, παρόλο που η περιοχή μας ανήκει στις ‘προνομιούχες’ ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν απειλείται άμεσα. Η ανεπάρκεια νερού για την κάλυψη σε νοικοκυριά παρατηρείται συχνά σε κοινότητες των δύο δήμων αλλά ακόμη και στην πόλη του Καρπενησίου, είτε λόγω υπερκατανάλωσης είτε σπατάλης σε ποτίσματα κήπων. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ελάχιστες χιονοπτώσεις τα τελευταία χρόνια και τους μικρούς όγκους πάγου στα μεγάλα υψόμετρα, με το λιώσιμο των οποίων γέμιζαν οι υδροφόροι ορίζοντες στην περιοχή.

Τι απαντά ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης για τη λειψυδρία στο Καρπενήσι

Το φαινόμενο λειψυδρίας στο Καρπενήσι

Συνεχείς ήταν οι κρούσεις του Δήμου Καρπενησίου για την έλλειψη νερού, τόσο στο Καρπενήσι, όσο και στα χώρια του Δήμου, λόγω της αλόγιστης χρήσης των πολιτών, οδηγώντας στην υπερκατανάλωση και κατ’ επέκταση σε σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας. Ο Δήμος Καρπενησίου σύμφωνα με ανακοίνωσή του είχε ενημερώσει το κοινό για διακοπές ύδρευσης καθημερινά από τις 02:00 π.μ. μέχρι 05:00π.μ. στη περιοχή του Προφήτη Ηλία, μέχρι να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του δικτύου, ενώ παράλληλα ολοκλήρωνε την προσπάθεια εξασφάλισης επιπλέον ποσοτήτων νερού, με άντληση από τις πηγές του Κεφαλοβρύσου. Η συνεργασία πολιτών και Δήμου σύμφωνα με το Δήμαρχο Καρπενησίου φαίνεται να έχει εξομαλύνει την κατάσταση, ενώ σημαντικό ρόλο είχε και η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το Σάββατο.

Η δήλωση Σουλιώτη για το νερό

‘’Από το τέλος του χειμώνα είχαμε επισημάνει ότι θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά με πιθανές ελλείψεις νερού κυρίως διότι το χειμώνα δεν είχαμε χιονοπτώσεις, όπως άλλες χρονιές. Έγκαιρα ο Δήμος είχε ενημερώσει όλους τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και είχε συνεργαστεί μαζί τους έτσι ώστε και να συντηρηθούν οι υδρομαστεύσεις και να εμπλουτιστούν όπου αυτό ήταν δυνατόν αλλά κυρίως να γίνει χρήση αντλιών στα χωριά που είχαν προβλήματα λειψυδρίας και τα υπόλοιπα χρόνια. Επιπλέον και για την πόλη του Καρπενησίου κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να έχουν την απαραίτητη ποσότητα νερού. Όπως αναμενόταν παρατηρήθηκε κατά το τέλος Ιουλίου θέματα έλλειψης νερού και μεγάλης κατανάλωσης νερού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες της πόλης σύμφωνα με τον πληθυσμό της δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 2.500 κυβικά το 24ωρο. Σήμερα καταναλώνουμε 7.500 κυβικά νερού. Είναι προφανές ότι θα πρέπει όλοι να χρησιμοποιούμε το νερό με περισσότερη σύνεση και με προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των οικιακών μας αναγκών. Σε κάθε περίπτωση ανακοινώσαμε πιθανή διακοπή της υδροδότησης μόνο κατά τις ώρες 2 με 5 τα ξημερώματα στην περιοχή του Προφήτη Ηλία την προηγούμενη βδομάδα χωρίς όμως να το κάνουμε πράξη, γιατί οι δημότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Επιπλέον έχουμε ολοκληρώσει τη συντήρηση του αντλιοστασίου και έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτούμε με νερό και από τις πηγές του Κεφαλοβρύσου την πόλη του Καρπενησίου. Είμαστε πεπεισμένοι με καλή συνεργασία και συνετή κατανάλωση του νερού δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Η έντονη βροχόπτωση του Σαββάτου επίσης βοήθησε διότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο πότισμα των κήπων’’ τόνισε ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης.

Τα προβλήματα με το νερό στο Δήμο Αγράφων

Τα προβλήματα έλλειψης νερού στο Δήμο Αγράφων εντοπίζονται κυρίως στις ελάχιστες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις την τελευταία διετία, αλλά και στην αλόγιστη χρήση του πόσιμου νερού. Με την ψήφιση νέου κανονισμού ύδρευσης από το Δήμο αλλά και με την τοποθέτηση υδρομετρητών σε κάθε παροχή, η δημοτική αρχή ευελπιστεί να περιοριστεί το πρόβλημα. Βέβαια η μείωση του νερού φαίνεται και με μια μικρή βόλτα στα ποτάμια και τις πηγές της περιοχής, όπου έχει μειωθεί πολύ το νερό τους.

Η δήλωση Καρδαμπίκη

Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης μας δήλωσε για το θέμα: «Οι  συχνές βλάβες  στα δίκτυα  ύδρευσης σε συνδυασμό με τις μειωμένες χιονοπτώσεις το χειμώνα και η αλόγιστη χρήση από ορισμένους συμπολίτες μας δημιούργησαν προβλήματα σε ορισμένα χωριά. Η καταμέτρηση του νερού από ιδιωτική εταιρεία, το κόψιμο των παράνομων παροχών, ο καθαρισμός και η χλωρίωση των δεξαμενών, περιόρισαν το πρόβλημα μαζί με τον εμπλουτισμό με νέα νερά ορισμένων υδραγωγείων. Η προσπάθεια αυτή πέτυχε χάρη στην πολύ καλή συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους που καθημερινά δίνουν μικρές και μεγάλες μάχες. Προσδοκούμε με την στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας που έγινε πριν δύο μήνες, να  βελτιώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση, να επισημάνουμε και να διορθώσουμε τις διαρροές του δικτύου που ξεπερνούν το 30% και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε επαρκές και ποιοτικό πόσιμο νερό. Σε κάθε περίπτωση η λελογισμένη χρήση και αλληλεγγύη μεταξύ μας δείχνει τον πολιτισμό μας και το πόσο σεβόμαστε τους συμπολίτες μας».

Μερικές στατιστικές  – γεγονότα σχετικά µε την κατανάλωση του νερό:

• Αν και ένας άνθρωπος χρειάζεται καθηµερινά 50 λίτρα νερού προκειµένου να ικανοποιήσει τις προσωπικές και οικιακές του ανάγκες, στις αναπτυγµένες χώρες, χρησιµοποιούµε  έως και 500 λίτρα. 

• Όταν µια βρύση στάζει σταγόνα-σταγόνα µέσα σε ένα χρόνο µπορεί να αδειάσει νερό που θα επαρκούσε για να γεµίσουµε τουλάχιστον 35 φορές µια µπανιέρα.

• Ένα καζανάκι που τρέχει µπορεί να αδειάζει µέσα σε µια µέρα νερό που θα πίναµε σε 50 µέρες

• Όταν πλένουµε τα δόντια µας ή τα χέρια µας αφήνοντας συνεχώς τη βρύση ανοικτή, χωρίς να τη χρειαζόµαστε, σπαταλάµε µέσα σε ένα λεπτό νερό που θα γέµιζε 10 µεγάλα µπουκάλια. 

• Το 45-75% του νερού που χρησιµοποιούµε στα σπίτια µας χρησιµοποιείται στο µπάνιο, στην τουαλέτα, στην καθαριότητα κα.

•Η παραγωγή µισού κιλού κρέατος απαιτεί 100 φορές περισσότερο νερό από την παραγωγή µισού κιλού σιταριού.

• Χρειάζονται 2 λίτρα νερού για να µαγειρέψουµε µια κατσαρόλα µακαρόνια και 4,5 λίτρα για να πλύνουµε την κατσαρόλα.

Οικιακή χρήση

Το νερό, που τρέχει από τη βρύση του σπιτιού µας, είναι καθαρό πόσιµο νερό, που όµως χρησιµοποιείται και για χρήσεις, που δεν απαιτείται η τροφοδότηση µε καθαρό πόσιµο νερό.  Tο 40% του νερού απορρίπτεται από την τουαλέτα. Η υπόλοιπη ποσότητα χρησιµοποιείται ως εξής: το 25% χρησιµοποιείται στο ντους και στο µπάνιο, το 20% στο πλύσιµο των ρούχων και των πιάτων, το 10% στην κουζίνα και το 5% στο καθάρισµα. Στη σηµερινή εποχή, πίνουµε ή χρησιµοποιούµε καθηµερινά για µαγείρεµα δύο έως τρία λίτρα νερού, κατ’ άτοµο. Περίπου 145 λίτρα καταναλώνονται καθηµερινά στην τουαλέτα, το µπάνιο, την περιποίηση του σώµατος, το πλύσιµο ρούχων ή πιάτων, την καθαριότητα του σπιτιού, το πότισµα των λουλουδιών. Οικιακή κατανάλωση του νερού στην Ελλάδα.

Exit mobile version