Site icon evrytanikospalmos.gr

Νέο λογότυπο για το Δήμο Αγράφων

Σε ποιο σήμα κατέληξε η Επιτροπή

Στον ορισμό του σήματός του προέβη το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων, με σκοπό να πραγματοποιήσει την χρήση αυτού, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Αναλυτικότερα, το σήμα καθορίζεται με απόφαση του οικείου συμβουλίου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Τοπωνυμιών, αφού συνεκτιμηθούν στοιχεία που σχετίζονται με την ιστορία, μυθολογία και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Το έμβλημα πρέπει να είναι απλό, ώστε να είναι και λειτουργικό. Όπως αναφέρει ο Δήμος, το προτεινόμενο σχέδιο αποτελεί συνδυασμό των κυριότερων χαρακτηριστικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγράφων. Η απόφαση του Δ.Σ. Αγράφων θα υποβληθεί  στο αρμόδιο Συμβούλιο Τοπωνυμίων, προκειμένου να λάβουν την σύμφωνη γνώμη του για την χρησιμοποίησή του ως ιδιαίτερου δηλωτικού σήματος του Δήμου Αγράφων.

Οι αντιρρήσεις

Από τη μεριά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τάκης Κωνσταντίνος, Κίτσιος Γεώργιος και Σταμούλης Αθανάσιος ψήφισαν κατά της εισήγησης και της αλλαγής του δηλωτικού σήματος του δήμου και ανέφεραν ότι πρέπει να παραμείνει ως σήμα η Αγραία Άρτεμις σύμφωνα με την απόφαση που είχε παρθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και είχε εγκριθεί από το συμβούλιο τοπωνυμίων και τόνισαν ότι κακώς δε χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία δύο – τρία χρόνια και πως δεν πρέπει να αλλάζει, όπως θέλει, η κάθε δημοτική αρχή το σήμα.

Το σήμα και η σημασία του

Το γεφύρι

Συγκεκριμένα το προτεινόμενο σχέδιο του νέου δηλωτικού σήματος του Δήμου Αγράφων είναι το κάτωθι: Αρχικά, απεικονίζεται στο κέντρο το πετρογέφυρο. Πρόκειται για στοιχείο κατατεθέν της περιοχής αφού παραπέμπει στα γεφύρια που υπάρχουν στον τόπο. Από τα πλέον γνωστά είναι το γεφύρι του Μανώλη, η γέφυρα της Τέμπλας, το γεφύρι της Βίνιανης, το πετρογέφυρο των Αγράφων .

 Το ποτάμι

Εν συνεχεία, το υδάτινο στοιχείο, παραπέμπει τόσο στην πληθώρα ποταμών που ρέουν στο Δήμο Αγράφων όσο και στη Λίμνη των Κρεμαστών. Οι υδάτινες φλέβες του Δήμου καλύπτουν μεγάλο μέρος της περιοχής, με τις πιο γνωστές να είναι ο Μέγδοβας ή Ταυρωπός, ο Αγραφιώτης, ο Γρανιτσιώτης και φυσικά ο Αχελώος. Η ξακουστή λίμνη των Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, η καθαρότερη στην Ευρώπη και η πέμπτη καθαρότερη παγκοσμίως. Δημιουργήθηκε το 1965, κατόπιν κατασκευής του φράγματος των Κρεμαστών και της συσσώρευσης των υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Βρίσκεται μεταξύ των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας Επισκοπής. Στη Λίμνη Κρεμαστών είναι επίσης και η Γέφυρα της Τατάρνας που βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι. Η δημιουργία της λίμνης επηρέασε άμεσα την ζωή των τότε κατοίκων της περιοχής καθώς αρκετά χωριά βρέθηκαν κάτω από τα νερά της λίμνης αναγκάζοντας τους να αφήσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Την ίδια τύχη δυστυχώς είχαν πολλά ιστορικά γεφύρια και εκκλησίες ανάμεσα τους το ξακουστό γεφύρι του Μανώλη αλλά και ο βυζαντινός ναός της Επισκοπής ο οποίος ήταν κτίσμα του 8ου αιώνα και ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Για την κατασκευή της Λίμνης Κρεμαστών, αρκετοί οικισμοί (περισσότεροι από 15) εγκαταλείφθηκαν όπως η Σιβίστα, η Επισκοπή, ο Άγιος Βασίλης, τα Σίδερα Τριχωνίδας, ο Μαυριάς κα. Το έργο αναμφισβήτητα επέφερε πολλά οφέλη αλλά και αλλαγές στο τοπίο και στις ζωές των κατοίκων.

Ο αετός

Έπειτα, πάνω από το γεφύρι απεικονίζεται ο αετός, ο συμβολισμός του οποίου είναι διττός. Ο αετός (εν προκειμένω χρυσαετός) είναι το πλέον ισχυρό αρπακτικό της Ελλάδας, με άνοιγμα φτερούγων 185-220 εκ και μήκος σώματος 75-90 εκ. Όταν πετά διακρίνεται ο χρυσοκίτρινος λαιμός και η μακριά ουρά του. Το ενήλικο πουλί έχει χαρακτηριστικό χρυσαφί κεφάλι και αυχένα, το σώμα και οι φτερούγες του είναι ομοιόμορφα σκούρες από κάτω, ενώ από πάνω οι φτερούγες είναι πιο ανοιχτόχρωμες. Στην ουρά υπάρχουν επίσης ανοιχτόχρωμες ταινίες. Για το μέγεθός του είναι ιδιαίτερα ευκίνητο αρπακτικό, ικανό να εφορμά προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα. Χαρακτηριστικές είναι οι πτήσεις των χρυσαετών την προ-αναπαραγωγική περίοδο όταν διαφημίζουν τα όρια της επικράτειας τους. Στην εν λόγω περίπτωση, ο αετός συμβολίζει την άγρια πανίδα του Δήμου, σε πολλές περιπτώσεις δε πρόκειται για σπάνια άγρια πανίδα. Ο χρυσαετός είναι ο πολυτραγουδισμένος αετός της δημοτικής μας παράδοσης. Τα τραγούδια μας αναφέρονται στο σταυραετό (είδος που δεν ευδοκιμεί στον Ελλαδικό χώρο και έτσι συχνά επικρατεί εύλογη σύγχυση) ειδικά δε όταν μνημονεύουν τον ένδοξο προεπαναστατικό μας ήρωα Κατσαντώνη (Αντώνη Μακρυγιάννη). Ο αετός συμβολίζει τον ήρωα της Αγραφιώτικης γης, τον Κατσαντώνη. Κανένας άλλος κλέφτης της εποχής του δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ από τον ελληνικό λαό. Η αλήθεια είναι ότι όσο περνά ο χρόνος από τα ιστορικά γεγονότα, η μνήμη ξεθωριάζει, όμως ο θρύλος του Κατσαντώνη έμεινε ζωντανός στα βουνά και σύντομα έλαβε την πρέπουσα θέση στη λαϊκή συνείδηση και τέχνη. Δεν ήταν μόνο τα πολεμικά του κατορθώματα, αλλά και το γεγονός ότι δεν συμβιβάστηκε ποτέ με καμία εξουσία ούτε εγκατέλειπε τις ιδέες του.

Το βουνό

Στο κεντρικό φόντο του δηλωτικού σήματος παρουσιάζεται αγέρωχο το βουνό. Συμβολισμός των ανυπέρβλητων κι αδάμαστων βουνών των Αγράφων, που στέκονται υπερήφανα και αποτελούν κομμάτι της οροσειράς της Πίνδου. Η Νιάλα αποτελεί κομβικό σημείο για το Δήμο αφού εκεί κατά τον εμφύλιο πόλεμο τον Απρίλιο του 1947 βρέθηκαν νεκροί κι αγκαλιασμένοι από τον παγετό αντάρτες και στρατιώτες. Το σημείο εκείνο, είναι μια ωδή στη συμφιλίωση και σήμερα υπάρχει ο τύμβος για να θυμίζει τα πέτρινα χρόνια του αλληλοσπαραγμού.

Τα έλατα

Τα έλατα που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά συμβολίζουν την πλούσια και παρθένα φύση που περικλείει το Δήμο και αγκαλιάζει τα όμορφα χωριά. Πυκνά ελατοδάση σκεπάζουν το Δήμο απ’ άκρη σ’ άκρη, αγέρωχα, αιωνόβια πλατάνια βρίσκονται στις πλατείες των χωριών μας, πληθώρα βοτάνων και σπάνια αγριολούλουδα, όλα γέννημα της πολυποίκιλης αγραφιώτικης γης. Οι χρωματισμοί του σήματος επίσης αποτελούν τοπικό συμβολισμό. Το γκρι συμβολίζει τα πετρώματα του Δήμου, γρανιτένιο σχεδόν, σε απόχρωση που εντοπίζουμε όπου κι αν στραφεί το βλέμμα. Γρανιτένιο όπως οι μελίστες των βουνών μας, όπως οι λαξευμένες πέτρες των σπιτιών μας, όπως τα πετρόχτιστα γεφύρια. Το γαλάζιο, συμβολίζει τις υδάτινες φλέβες που καταλήγουν στη Λίμνη Κρεμαστών (εξ ’ου και η αλλαγή στο σχήμα).Γαλαζοπράσινα, σμαραγδένια, καθαρά νερά κυλούν σε ολόκληρο το Δήμο Αγράφων, σε κάθε χωριό, σε κάθε οικισμό. Το σκούρο πράσινο, συμβολίζει τα πυκνά, γεμάτα έλατα δάση, ενώ το ανοιχτό τα πλατάνια που δεσπόζουν στις πλατείες και στις βρύσες των χωριών των Αγράφων.

Αναλυτικά ολόκληρη η απόφαση:

ΩΝ38Ω6Α-1ΗΓ

Exit mobile version