Νίκη Γιαννιώτη – Υπεύθυνη εταιρίας Mѐlite

19689

Όνομα: Νίκη Γιαννιώτη

Τόπος κατοικίας: Αθήνα, Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Ιδιότητα: Υπεύθυνη εταιρίας Mѐlite  

Διάκριση: Gold Class of Food & Beverage Taste Olymp Awards 2018

Και πριν καλά καλά ανοίξουν τα φτερά τους οι μελισσούλες του Mѐlite, ήρθε η πρώτη διάκριση. Μόλις λίγους μήνες μετά το ξεκίνημα μιας γνήσια Ευρυτανικής επιχείρησης και της μόνης που εκτός από την παραγωγή και εμπορία, κάνει πιστοποιημένα τυποποίηση μελιού, η εταιρία Mѐlite ξεχώρισε για τα ποιοτικά χαρακτηρίστηκα του μελιού που παράγει. Για το Χρυσό βραβείο που απέσπασε σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας, το χθες και το αύριο μιας οικογενειακής επιχείρησης μελισσοπαραγωγών, μας μιλάει η Υπέυθυνη της εταιρίας Νίκη Γιαννιώτη.

ΕΠ. Χρυσό βραβείο στα Taste Olymp Awards 2018.Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για το Mѐlite;

ΝΓ. Κάθε διάκριση αποτελεί από μόνη της μια επιτυχία. Ωστόσο, το χρυσό βραβείο στο συγκεκριμένο διαγωνισμό προσδίδει μια σφραγίδα ποιότητας, την οποία θα φέρει επάνω της το προϊόν, η οποία αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές και τους εμπόρους τροφίμων  ως άριστη ποιότητα. Προσδίδει κύρος στο  προϊόν, το οποίο διακρίθηκε μέσα από τυφλές δοκιμές από πολλούς κριτές γευσιγνωσίας. Είναι ένα εργαλείο αναγνωρισημότητας και ανταγωνισμού στο χώρο. Οι Chefs και οι Sommelier που αποτελούν τους κριτές είναι διαμορφωτές γνώμης. Η έγκρισή τους ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ στις συναλλαγές με διανομείς, προμηθευτές και λιανικούς πωλητές. Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι κερδίζοντας ένα βραβείο ποιότητας σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας μεγιστοποιούνται οι marketing δράσεις μας σε όλον τον πλανήτη.

ΕΠ. Με ποια κριτήρια αξιολόγησης και ποια διαδικασία φτάσατε σε αυτή την ξεχωριστή διάκριση;

Η Νίκη παραλαμβάνει τη ‘‘Χρυσή’’ διάκριση

ΝΓ. Ο «Taste Olymp Awards» είναι διαγωνισμός γευσιγνωσίας Τροφίμων & Ποτών που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, με την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπό την αιγίδα και την υποστήριξη πολλών φορέων του χώρου, όπως: το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Τουρισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, το Acropolis, Chefs club of Attica, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας & Ηπείρου, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων. Δικαίωμα συμμετοχής στο βραβείο ανώτερης γεύσης (Taste Olymp Award) έχουν όλα τα επώνυμα (όχι χύμα) επεξεργασμένα ή μη τρόφιμα που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού μπορεί να ζητήσει φυσικοχημικά τεστ σε συνεργασία με αναγνωρισμένα εργαστήρια, με σκοπό να ελέγξει ότι τα προϊόντα είναι τεχνικά άρτια. Στο φετινό διαγωνισμό, 25 καταξιωμένοι δοκιμαστές αρχιμάγειροι-chefs σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τεχνολόγοι τροφίμων, χωρισμένοι σε 5 επιτροπές, δοκίμασαν 488 δείγματα τροφίμων και ποτών. Κάθε κριτής πραγματοποιεί μια οργανοληπτική ανάλυση του προϊόντος που δοκιμάζει, και καταγράφει μια αριθμητική βαθμολογία στο φύλλο αξιολόγησης η οποία αντιπροσωπεύει τη γενική αίσθηση απόλαυσης (που βαρύνει περισσότερο στον τελικό βαθμό) καθώς και άλλα κριτήρια, όπως  όψη, οσμή, υφή, γεύση και αίσθηση στο στόμα. Τα προϊόντα δοκιμάζονται κατά την «τυφλή» μέθοδο, χωρίς συσκευασία, και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο. Σε κάθε προϊόν αποδίδεται ένας κωδικός αριθμός για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παρακολούθησή τους. Τα προϊόντα αξιολογούνται με κριτήριο τις ξεχωριστές τους ιδιότητες και δεν συναγωνίζονται μεταξύ τους. Οι δοκιμαστές, εκτιμώντας το επίπεδο των διαγωνιζόμενων προϊόντων, απένειμαν 52 Χρυσά βραβεία, 104 Ασημένια βραβεία και 72 Χάλκινα βραβεία.

ΕΠ. Μελισσοκομία δεύτερης γενιάς, αλλά με σύγχρονές υποδομές; Τι σε οδήγησε να αποφασίσεις να επενδύσεις στην οικογενειακή παράδοση της μελισσοκομίας δημιουργώντας τις εγκαταστάσεις τυποποίησης μελιού;

Η 1η γενιά μελισσοπαραγωγής… Ο πατέρας κ. Παναγιώτης

ΝΓ. Όταν το χθες συναντά το σήμερα και παραδίδει την σκυτάλη στο μέλλον, όταν οι αναμνήσεις γίνονται η καθημερινότητα σου, όταν υπάρχει θέληση για την διατήρηση της προσωπικής κληρονομιάς τότε γίνεται το επόμενο επιχειρηματικό βήμα! Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, μετά από τριάντα χρόνια στη παραδοσιακή μελισσοκομία. Είχαμε ένα πάρα πολύ καλό προϊόν να διαχειριστούμε και έπρεπε να ακολουθήσουμε τις απαιτήσεις της αγοράς που ορίζουν πώς ένα προϊόν μπορεί να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί. Έτσι  αποφασίσαμε την εξέλιξη του προϊόντος που παράγει η οικογενειακή μας μονάδα μελισσιών και προχωρήσαμε στην δημιουργία ενός σύγχρονου Τυποποιητηρίου μελιού στο Κλαυσί Ευρυτανίας. Εφαρμόζοντας Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων κατά ISO 22000:2005, διασφαλίζουμε υψηλές προδιαγραφές ποιότητας στο τελικό προϊόν όπως ορίζει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι   διαδικασίες   ελέγχου   στη   παραλαβή   του   μελιού   αλλά   και   στων   υπολοίπων   σταδίων   της τυποποίησης  μετατρέπουν   ένα   παραδοσιακό αγροτικό   προϊόν σε ένα  προϊόν   που μπορεί  να τοποθετηθεί   στα   καταστήματα   πώλησης   αποτελώντας   έτσι   ασφαλή   επιλογή   για   τον καταναλωτή.

ΕΠ. Ποια είναι η πιο έντονη εικόνα από τα παιδικά χρόνια σε σχέση με τη μελισσοκομία ;

Πάντα με την υποστήριξη της οικογένειας. Η Νίκη με την αδερφή της Ράνια Γιαννιώτη σε εκθεσιακό περίπτερο

ΝΓ. Η πρώτη που μου έρχεται είναι να παίζω με τα κουζινικά μου δίπλα από το μελισσοκομείο! Σαν  δεύτερη είναι η γλυκιά και ξεχωριστή μυρωδιά της μέλισσας και του κεριού παντού. Όσοι ασχολούνται με την μελισσοκομεία καταλαβαίνουν.   Όπως σας είπα για εμάς τα μελίσσια δεν ήταν η δουλειά του μπαμπά μας αλλά η οικογένειά μας. Σαν ισότιμο μέλος τα έχουμε. Επομένως οι ζωές μας μπλέκονται και προχωρούν μαζί. Τι να πρωτοθυμηθείς;

ΕΠ. Τι απαιτήσεις δημιουργεί μια τόσο σημαντική διάκριση για το μέλλον;

ΝΓ. Σίγουρα ευθύνης απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που το όνομα μας να είναι αναγνωρίσιμο για το μέλι Ελάτης Ευρυτανίας. Στόχος μας η τοποθέτηση μας στα ράφια αναγνωρισμένων καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΕΠ. Τι κάνει το Ευρυτανικό μέλι ξεχωριστό;

ΝΓ. Σίγουρα το περιβάλλον της Ευρυτανίας. Η  Ευρυτανία σύμφωνα με την UNESCO έχει τα υψηλότερα ποσοστά καθαρότητας στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό από μόνο του προσδίδει στοιχεία ποιότητας στα παραγόμενα είδη της Ευρυτανίας άρα και στο μέλι. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που όσοι ασκούν νομαδική μελισσοκομία επιλέγουν τα βουνά της Ευρυτανίας να μετακομίσουν τα μελίσσια τους την εποχή που το έλατο δίνει τα μελιτώματά του.

Στα όρη της Ευρυτανίας αυτοφυή το ελληνικό έλατο που συναντάται μόνο στους ορεινούς όγκους του Τυμφρηστού, των Αγράφων και γενικότερα στη νότια οροσειρά της Πίνδου και πουθενά αλλού στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλι ελάτης αποτελεί μια από τις ποιο χαρακτηριστικές κατηγορίες αμιγούς ελληνικού μελιού, με ιδιαίτερη γεύση , υψηλή θρεπτική αξία και βιολογική δράση.