Site icon evrytanikospalmos.gr

ΝΕΡΟ… ΤΕΛΟΣ!

Τραγική η κατάσταση στα Άγραφα

Το Καρπενήσι προειδοποιεί

Μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζει ο Δήμος Αγράφων για μια ακόμη χρονιά, αυτή τη φορά όμως πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν οι αρχές.

Ο παρατεταμένος καύσωνας των τελευταίων εβδομάδων ανέδειξε για τα καλά ένα κρίσιμο ζήτημα της περιοχής που ταλανίζει πολλά χρόνια ορισμένες ιδιαίτερα κοινότητες. Σε Καρπενήσι και Άγραφα οι δημοτικές αρχές εξέδωσαν ανακοινώσεις για τη μη άσκοπη χρήση νερού, αλλά το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει αλλά και γιγαντώνεται όσο πλησιάζουμε προς το Δεκαπενταύγουστο που πολλοί είναι οι επισκέπτες που έρχονται στα χωριά τους και στο Καρπενήσι.

Ραπτόπουλο: Χωρίς νερό το μεγαλύτερο χωριό του νομού

Η έλλειψη νερού σε μεγάλες κοινότητες όπως είναι το Ραπτόπουλο του Δήμου Αγράφων, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση του καλοκαιριού. Στο μεγαλύτερο χωριό της Ευρυτανίας, εκτός από τη μόνιμη διακοπή νερού 12 – 7 πμ καθημερινά για εξοικονόμηση, οι πολύωρες διακοπές νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έχει φέρει τους κατοίκους σε απόγνωση. Λαμβάνοντας υπόψιν και τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται καθημερινά, η κατάσταση των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών του καλοκαιριού χωρίς πόσιμο νερό είναι πάνω από δύσκολη, ενώ τραγική είναι αυτή των επιχειρηματιών εστίασης που προσπαθούν να δουλέψουν μετά από δυο σχεδόν χρόνια lockdown και πανδημίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Ραπτόπουλο λειτουργούν τρία καφέ, δύο ταβέρνες και ένα ξενοδοχείο, που προσπαθούν να δουλέψουν με την αυξημένη κίνηση επισκεπτών… χωρίς νερό!

Κρατάει χρόνια η ταλαιπωρία    

Φαίνεται όμως ότι το ιστορικό ταλαιπωρίας στην Κοινότητα Ραπτοπούλου κρατάει χρόνια, μιας και η πρακτική των 7ωρων διακοπών νερού μέσα στη νύχτα αλλά και άλλες αναγκαστικές μέσα στη μέρα, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου εφαρμόζεται πάνω από μια δεκαετία, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει υποτυποδώς το χωριό. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων μάλλον πέρναγαν στα ψιλά γράμματα, μέχρι πέρυσι που δόθηκε μόνιμη –όπως πίστευαν οι υπεύθυνοι του Δήμου- λύση με τον εμπλουτισμό με μία ακόμη πηγή του δικτύου ύδρευσης του χωριού, η οποία όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν ήταν αρκετή για τη λύση του σοβαρότατου προβλήματος λειψυδρίας. Οι διαρκείς διαπληκτισμοί μεταξύ των κατοίκων, η καταστροφή των καλλιεργειών και κυρίως τα διαφυγόντα κέρδη των μικρών επιχειρήσεων που παλεύουν να επιβιώσουν και να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες τους χωρίς σταγόνα νερό για ώρες, είναι η πραγματικότητα στο Ραπτόπουλο που δίνει ζωή σε ολόκληρο το Δήμο Αγράφων αυτή τη στιγμή.  

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλα χωριά, όπως η Δαφνούλα και το Νέο Αργύρι.

Τι απαντά ο Δήμος Αγράφων   

Ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με το Δήμαρχο Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ατομική ευθύνη στη λελογισμένη χρήση του νερού χωρίς να γίνεται σπατάλη. Αιτία της έντονης λειψυδρίας στην περιοχή, ο Δήμαρχος θεωρεί τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που οδήγησε στη μείωση των νερών στις πηγές και την κατασπατάληση των αποθεμάτων πόσιμου νερού από ιδιώτες που ποτίζουν κήπους και πλένουν αυλές με το νερό της βρύσης κι όχι αρδευτικό. Βέβαια, το μέτρο των υδρομετρητών παντού για να αποφευχθεί το χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας, κυρίως σε χωριά όπως το Ραπτόπουλο, που εξήγγειλε πέρυσι ο Δήμαρχος, παρόλο που εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό, φαίνεται να μην μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, όπως περίμενε η δημοτική αρχή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αγράφων, αναφέρει:

«Τις τελευταίες ημέρες και λόγω των πρωτοφανών υψηλών θερμοκρασιών έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης νερού σε αρκετά χωριά και οικισμούς του Δήμου μας. Δυστυχώς η υπέρμετρη αυτή ζήτηση, έχει οδηγήσει σε μείωση του όγκου νερού στις δεξαμενές και σε προβλήματα μη επαρκούς υδροδότησης. Η αλόγιστη χρήση για πότισμα κήπων, πλύσιμο αυλών κ μπαλκονιών, καθώς και η κορύφωση της επισκεψιμότητας στα χωριά μας θα μεγιστοποιήσει το πρόβλημα. Απευθύνουμε έκκληση στους δημότες μας, καθώς η καθημερινή κατανάλωση νερού αγγίζει ήδη τα ύψιστα επίπεδα, η κατανάλωση να γίνεται αμιγώς και πρωτίστως για την κάλυψη τον βασικών αναγκών ώστε να ομαλοποιηθεί η υδροδότηση και να αποφευχθούν διακοπές νερού.

Ας δείξουμε κατανόηση όλοι μας για το πρόβλημα πριν γίνει χειρότερη η κατάσταση!!»

Ο Δήμος Καρπενησίου προειδοποιεί

Σε ανησυχία βρίσκεται και ο Δήμος Καρπενησίου που βλέπει τα αποθέματα νερού να μειώνονται. Με ανακοίνωση που εξέδωσε παρακαλεί για τον περιορισμό κατανάλωσης νερού. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Παρατηρείται ότι λόγω του καύσωνα έχει αυξηθεί η κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα να έχει πέσει η πίεση του νερού εντός του δικτύου ύδρευσης και δημιουργείται πρόβλημα ακόμη και στην αναγκαία χρήση του όπως πόση και  ατομική υγιεινή.

Παρακαλούνται οι δημότες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση του νερού όπως πότισμα κήπων, πλύσεις βεραντών, αυτοκινήτων, κλπ, τουλάχιστον μέχρι το πέρας του καύσωνα για να λειτουργεί σωστά η διοχέτευση του νερού από το δίκτυο ύδρευσης προς τις οικίες για τις αναγκαίες  χρήσεις.

Η Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου Καρπενησίου έχει ενεργοποιήσει τις πηγές του Κεφαλόβρυσου για την πόλη και σε συνεχή επικοινωνία με τους Προέδρους αντιμετωπίζουμε άμεσα περιπτώσεις διαρροών από ζημιές ακόμη και σε περίπτωση όπου απαιτείται να μεταφερθεί πόσιμο νερό με την υδροφόρα του δήμου.

Η προσπάθεια όμως πρέπει να γίνει μεγαλύτερη από όλους μας το επόμενο διάστημα γιατί διανύουμε τον μεγαλύτερο καύσωνα των τελευταίων 50 ετών, ο οποίος δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Τι πρέπει να γίνει

Σίγουρα η ατομική ευθύνη για χρήση σε λογικά πλαίσια του νερού που προτρέπουν και οι δύο Δήμαρχοι της Ευρυτανίας, είναι μια πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει άμεσα για να ξεπεραστεί η εξαιρετικά δύσκολη περίοδος καύσωνα και λειψυδρίας που διανύουμε. Η επίσπευση όμως έργων για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης που έχουν ήδη ψηφιστεί και είναι σε αναμονή, όπως η αντικατάσταση των παλιών υδραγωγείων και σωληνώσεων, έργα που τα περιμένουν οι Αγραφιώτες εδώ και χρόνια καθώς και ο εμπλουτισμός των δεξαμενών με νέες πηγές, βασισμένος όμως σε τεχνικές μελέτες κι όχι αυθαίρετα, είναι πάνω από αναγκαία έστω και τώρα. Ταυτόχρονα, η προμήθεια ή έστω ενοικίαση υδροφόρων στο Δήμο Αγράφων, προκειμένου να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα του Ραπτοπούλου και όπου αλλού χρειάζεται, πρέπει να γίνει ‘τώρα’ για να μπορέσει να εξομαλυνθεί η υδροδότηση και να επιβιώσει η κοινότητα τον Αύγουστο που έχει ήδη ξεκινήσει με πολλές αφίξεις επισκεπτών.

Τι ζητά η ΚΕΔΕ από τους δημάρχους      

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα και το χάρτη επικινδυνότητας για πυρκαγιές η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ζητά από τους δημάρχους συνεργασία. Συγκεκριμένα, όπως δημοσίευσε το airetos.gr, επιστολή προς τους Δημάρχους απέστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ την 30η Ιουλίου, για να τους ενημερώσει ότι σε σύσκεψη για τον καύσωνα υπό κυβερνητικά στελέχη «δεσμευθήκαμε ότι σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους υπόλοιπους φορείς του Κράτους, θα συνδράμουμε με μια σειρά ενεργειών μας».

Τα έξι «μέτρα» που απαριθμεί είναι:

« 1. Για όσο διαρκούν οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες, εξασφαλίζουμε την 24ωρη (αν είναι δυνατόν) λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων, προκείμενου να μπορούν να βρουν καταφύγιο οι πολίτες. Οι χώροι θα λειτουργούν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα (χρήση μάσκας κλπ)

2. Φροντίζουμε να προστατεύουμε τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους.

3. Θέτουμε σε ετοιμότητα οδηγούς, χειριστές μηχανημάτων και άλλες χρήσιμες ειδικότητες εργαζόμενων στους Δήμους μας.

4. Επειδή μαζί με τον καύσωνα, αυξημένος είναι και ο κίνδυνος πυρκαγιών, διασφαλίζουμε την ύπαρξη υδροφόρων γεμάτων με νερό και έτοιμων για άμεση επέμβαση, εφόσον χρειαστεί

5. Εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης των πόλεων και χωριών μας, θέτοντας σε ετοιμότητα προσωπικό για την άμεση αποκατάσταση βλαβών ακόμη και το Σαββατοκύριακο.

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΓΕΝΘΥΝΤΙΚΟ ΦΑΚΟ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ, ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ 5

6. Λαμβάνουμε μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, εξασφαλίζοντας τους επιπλέον νερό σε όλη τη διάρκεια του καύσωνα.»

Επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη, οι δήμοι και κυρίως ο Δήμος Αγράφων να λύσει άμεσα το πρόβλημα στη ΔΕ Ασπροποτάμου, όπου ανήκει το Ραπτόπουλο, αλλά και η Δαφνούλα και το Νέο Αργύρι, κοινότητες που δεν έχουν νερό το μεγαλύτερο μέρος του εικοσιτετραώρου, γεγονός που πέρα από προβληματική καθημερινότητα προκαλεί και ανησυχία σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Άλλωστε είναι απαράδεκτο, τα Άγραφα να μην έχουν νερό, τη στιγμή που δίνονται συνεχώς άδειες για υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Exit mobile version