Όνομα: Κώστας Σερπάνος
Ιδιότητα: Ιδιοκτήτης ταβέρνας, ψαράς στη λίμνη Κρεμαστών
Τόπος διαμονής: Ψηλόβραχος Αιτωλοακαρνανίας
Τόπος καταγωγής: Στένωμα Ευρυτανίας
Η εστίαση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου. Στην προσπάθεια ανάδειξης της λίμνης Κρεμαστών ως ένα από τα σημαντικά σημεία επισκεψιμότητας της Ευρυτανίας, η οικογενειακή ταβέρνα του κυρίου Κώστα Σερπάνου απέναντι από την γέφυρα Επισκοπής, είναι ένα από τα καλά σημάδια ότι η λίμνη Κρεμαστών έχει μέλλον. Μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στη λίμνη, τα πρώτα ψαρέματα, την οικογενειακή του ταβέρνα και το μέλλον της περιοχής…
ΕΠ. κ. Σερπάνε ψαράς πρώτα ή εστιάτορας; Πως ξεκινήσατε;
ΚΣ. Ξεκίνησα θα μπορούσα να πω από κληρονομικότητα από τον πατέρα μου Ευθύμιο Σερπάνο, που ήταν ψαράς της λίμνης, ο οποίος μετά τη δημιουργία της λίμνης ξεκίνησε να ψαρεύει με τη μητέρα μου. Έτσι το μικρόβιο μπήκε και σε μένα και συνέχισα και εγώ να ψαρεύω από μικρό παιδί, μιας και όταν γεννήθηκα η λίμνη υπήρχε ήδη. Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα και αργότερα άνοιξα την ταβέρνα δίπλα στη λίμνη, όπως ήταν το μεγάλο μου όνειρο.
ΕΠ. Τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια;
ΚΣ. Πηγαίναμε στην λίμνη από παιδιά και τότε ψάρευαν και οι γυναίκες. Θυμάμαι τις γειτόνισσές μας να ψαρεύουν κι αυτές. Εμείς βοηθούσαμε να ξεψαρίσουμε τα δίχτυα, αλλά πηγαίναμε και για ψάρεμα πολλές φορές. Πήρα γνώσεις και εμπειρίες για το ποια σημεία ήταν καθαρά, που μπορεί να ψαρέψει ο ψαράς κτλ. Ήταν δύσκολα χρόνια, ζούσαμε και από τα ψάρια, έβγαιναν κάποια χρήματα και τρώγαμε και πολλά ψάρια, όπως και σήμερα. Όλη η περιοχή δηλαδή κατανάλωνε πάρα πολύ ψάρι, γιατί ήταν γνήσια τροφή του τη βρίσκαμε δύσκολα βέβαια, όλα χωρίς να την αγοράσουμε.
ΕΠ. Τι θυμάστε για τον παραδοσιακό τρόπο που μαγειρεύονταν τα ψάρια;
ΚΣ. Τα έκαναν τηγανιτό με καλαμποκίσιο αλεύρι που είχαν τότε σε αφθονία και στο τέλος έκαιγαν λίγο βούτυρο στο μπρίκι από κατσικίσιο βούτυρο και το έχυναν πάνω στα ψάρια για να πάρουν το άρωμά του, πριν βάλουν το λεμόνι.
ΕΠ. Ποια είδη ψαριών βρίσκουμε μέσα στη λίμνη;
ΚΣ. Η λίμνη έχει 15 είδη ψαριού, έχει την πέστροφα, έχει το στρωσίδι, έχει το κυπρίνι, έχει το γριβάδι, έχει το χέλι, έχει το σίλβερ και το γατόψαρο αυτό που γίνεται μέχρι 150 κιλά ψάρι και έχει βρεθεί ψάρι 1,20μ. σε μάκρος. Βέβαια η πέστροφα είναι το βασικό κομμάτι και εγώ στην ταβέρνα μου επιθυμώ και δουλεύω την άγρια πέστροφα, την ελευθέρας, αυτή κυνηγάω σαν ψαράς, όπως επίσης και το στρωσίδι που γνωρίζω να το φιλετάρω και έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στην ταβέρνα μου.
ΕΠ. Τι κάνει το ψάρι της λίμνη ξεχωριστό;
ΚΣ. Είναι γνήσιο, φυσικό ψάρι, χωρίς τεχνητές τροφές, με καλή ποιότητα, εξαιτίας των νερών της λίμνης που οι μετρήσεις δείχνουν ότι είναι πεντακάθαρα. Πιστεύω αυτός είναι και ο λόγος που οι πελάτες μας, βάσει των σχολίων που βλέπουμε και στο διαδίκτυο, μένουν πολύ ικανοποιημένοι από το φαγητό μας. Βέβαια και όλα τα υπόλοιπα που προσφέρουμε είναι με αγνά υλικά από τον κήπο μας. Ο επισκέπτης θέλουμε να έρχεται και αισθάνεται ότι έρχεται σε χωριό, να νιώσει το χωριό, από το ψωμί στα κάρβουνα με τη ρίγανη και το λάδι, τα κηπευτικά που προσφέρουμε, την εξυπηρέτηση, το χαμόγελο, για να φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις από δω.
ΕΠ. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη της λίμνης Κρεμαστών. Ποιες είναι οι εντυπώσεις των επισκεπτών για την περιοχή και τι χρειάζεται να βελτιωθεί περισσότερο σε σχέση με την ανάδειξη της λίμνης;
ΚΣ. Όλοι φεύγουν ενθουσιασμένοι με την ομορφιά της λίμνης και του τόπου γενικότερα. Ο κόσμος φεύγε ευχαριστημένος και μας λέει ότι δεν γνώριζε τόσα χρόνια ότι υπήρχαν τέτοια πανέμορφα μέρη. Οι ομορφιές μέσα στην λίμνη είναι μοναδικές και η μορφολογία αλλάζει συνέχεια, με καταρράκτες, φαράγγια, σπηλιές, νησάκια και γύρω πολλά μνημεία για να χαρούν οι επισκέπτες. Είναι ησυχαστήριο για την ψυχή, δηλαδή αισθάνεσαι άλλος άνθρωπος, ξεχνάς τα πάντα όταν μπεις στη βάρκα και ταξιδέψεις μέσα στη λίμνη και δεν υπάρχει πουθενά αντίστοιχη ομορφιά σε όσες λίμνες της Ελλάδος έχω επισκεφτεί.
Η διαφήμιση βοήθησε στο να γνωρίσει ο κόσμος αυτό το όμορφο σημείο στα πόδια του Καρπενησίου και να αναδειχτεί έτσι όλη η περιοχή. Το σημαντικό είναι να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην λίμνη με άνοιγμα καινούριων δρόμων. Η λίμνη βρίσκεται στον κορμό της κεντρικής Ελλάδας και πρέπει να γίνει ο κεντρικός δρόμος Αγρίνιο- Καρπενήσι – Λαμία για να έχει εύκολη πρόσβαση ο κάθε επισκέπτης σε αυτό τον τόπο. Από τη μεριά της Ευρυτανίας είναι καλύτερη η κατάσταση των δρόμων μέχρι στιγμής και ελπίζω ότι θα συνεχίσουν για να γίνονται καινούργιοι δρόμοι προς τη λίμνη και προς το Αγρίνιο. Από τη μεριά της Αιτωλοακαρνανίας είμαστε δυσαρεστημένοι, γιατί ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και ελπίζουμε η περιφέρεια από την μεριά της Αιτωλοακαρνανίας να βοηθήσει να γίνουν οι δρόμοι. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα για να δοθεί ζωή στον τόπο και να μην ερημώσουν τα χωριά μας, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που στηρίζουμε τον τόπο εδώ που βρισκόμαστε, για να υπάρχει ζωή τώρα, αλλά και να υπάρχει και μέλλον για τα παιδιά μας για τα εγγόνια μας.