Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Ευρυτάνας της Εβδομάδας

Όνομα: Δημήτρης Αθανασόπουλος

Ιδιότητα: Ιδιοκτήτης Καφέ

Τόπος διαμονής: Προυσός

Τόπος καταγωγής: Προυσός

Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος προσωποποιεί αυτό που ευχόμαστε για το μέλλον της Ευρυτανίας. Ένας νέος άνθρωπος που αποφάσισε να επιστρέψει τον τόπο καταγωγής του, να δημιουργήσει οικογένεια σε ένα μικρό χωρίο, να επενδύσει, να δώσει ζωή στον τόπο μας…

ΕΠ. Δημήτρη είσαι ο ιδιοκτήτης του καφέ στην πλατεία Προυσού. Πως προέκυψε το όνομά του Coffee 824 και τι σερβίρει;

ΔΑ. Η επωνυμία του μαγαζιού προέκυψε από το υψόμετρο του σημείου που βρίσκεται το μαγαζί. Το μαγαζί σερβίρει παραδοσιακό και σύγχρονο καφέ , σπιτικά γλυκά του κουταλιού εποχής και λειτουργεί και ως bar και προσφέρει μεζέδες και snacks δίνοντας έμφαση στα τοπικά προϊόντα.

ΕΠ. Πριν λίγα χρόνια αποφάσισες να αποκεντρωθείς και να επιστρέψεις στον τόπο καταγωγής σου. Πως πήρες αυτή την απόφαση;

ΔΑ. Τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο πρώτος είναι η εμπειρία πολλών χρόνων στο κομμάτι της εστίασης που μου δώσανε την αυτοπεποίθηση, το θάρρος και την ικανότητα να ανοίξω ένα μαγαζί. Ο δεύτερος λόγος είναι ο τόπος που ήθελα να το ανοίξω, είμαι συναισθηματικά δεμένος με τον Προυσό, είναι το χωριό της μητέρας μου, ερχόμουν κάθε καλοκαίρι και περνούσα χρόνο με την γιαγιά μου. Ο χρόνος μαζί της με έκανε να δεθώ με το χωριό διότι μέσω εκείνης έβλεπα πως είναι να ζεις εκεί και μου άρεσε που έβλεπα πως μπορούσες να αυτονομηθείς. Τα καλύτερα καλοκαίρια μου πέρασα εδώ, με φίλους, βόλτες στα μονοπάτια, εξερεύνηση. Αυτά  είναι που σε κάνουν να νιώθεις κομμάτι αυτού του τόπου. Ο τρίτος είναι η μέλλουσα γυναίκα μου και η οικογένεια μου, που ενωθήκαμε και αλληλοβοηθήσαμε ο ένας τον άλλον ,για να το δημιουργήσουμε και να το στηρίξουμε. Μόνος σου μπορείς να πας γρήγορα, με ανθρώπους όμως που αγαπάς και σε αγαπάνε πας μακριά.

ΕΠ. Ζωή στο χωριό. Πως ήταν το πρώτο διάστημα της νέα σου ζωή;

ΔΑ. Το πρώτο διάστημα στο χωριό ήταν περιπετειώδες για εμένα και για την οικογένεια μου, αυτό διότι αλλάξαμε τελείως περιβάλλον που είχαμε συνηθίσει να ζούμε. Έπρεπε πλέον να προσαρμοστούμε, να  μάθουμε να γινόμαστε αυτόνομοι στο κομμάτι της κάλυψης των βασικών αναγκών και να ελέγχουμε εμείς τον ρυθμός της ζωής μας. Το ταξίδι της προσαρμοστικότητας άξιζε για τον προορισμό του, διότι μαθαίνεις τον εαυτό σου, ορίζεις εσύ την ζωή σου, επιλέγεις πως θες να ζεις, αξιοποιείς όλο σου το χαρακτήρα και σε κάνει πιο δυνατό, πιο αυτόνομο. Επίσης το φυσικό περιβάλλον σε βοηθάει πολύ σε αυτό με το να νιώθεις πιο υγιής,  πιο ζωντανός. Φυσικά σε αυτό το ταξίδι βοήθησε και στήριξε η τοπική κοινότητα και οι ντόπιοι που ήταν δίπλα σε κάθε βήμα της πορείας μας από την αρχή μέχρι και σήμερα.

ΕΠ. Το πρόβλημα της ερημοποίησης της Ευρυτανίας είναι αυτό που προβληματίζει περισσότερο πολίτες και άρχοντες σήμερα. Από την εμπειρία σου πως θα μπορούσαν πρακτικά οι νέοι άνθρωποι να βοηθηθούν για να επιστρέψουν στα χωριά;

ΔΑ. Θεωρώ ότι τον πρώτο και σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι θέσεις εργασίας, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στον κόσμο να μπορεί να βιοποριστεί. Το δεύτερο πιστεύω είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει σε ‘εκσυγχρονισμός’ της ζωής. Να αρχίσουμε δηλαδή να βάζουμε λίγο το κομμάτι της τεχνολογίας για παράδειγμα το ίντερνετ στην καθημερινότητά, άρα χρειάζεται μία πολύ καλή παροχή internet για να μπορέσει η καθημερινότητα να είναι πιο άνετη. Το τρίτο είναι να μπορούσαν να εξασφαλίσουν σε επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές και σε επίπεδο καθημερινής ζωής, αλλά και επιλογές για διασκέδαση και ψυχαγωγία.

ΕΠ. Ο Προυσός είναι ένα από τα ποιο ονομαστά χωρία της Ευρυτανίας. Θεωρείς ότι μπορεί να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν;

ΔΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα βασικό τουριστικό προϊόν. Υπάρχει το καφέ-μπαρ το δικό μου, αλλά υπάρχει και δυνατότητα για φαγητό στο μαγαζί της πλατείας αλλά και από το ξενοδοχείο. Υπάρχει δυνατότητα της διαμονής στον ξενώνα του χωριού και επίσης υπάρχει δυνατότητα των εναλλακτικών δράσεων, η Μαύρη Σπηλιά, τα μονοπάτια του γειτονικού χωριού του Τόρνου και η δυνατότητα της επίσκεψης σε μονάδα παραγωγής στο αλλαντοποιείο του Προυσού. Συνεπώς ο Προυσός παρέχει ένα συνολικό και ολοκληρωμένο  τουριστικό προϊόν. Βρισκόμαστε σε συνεργασίες σαν χωριό και με τον Τόρνο και πιο πέρα με την Καστανιά και ουσιαστικά μαζί με τα γειτονικά χωριά μπορεί ο επισκέπτης να έχει μία όμορφη εμπειρία ερχόμενος στον Προυσό. Και σίγουρα όμως μπορεί πολλά παραπάνω και εγώ πιστεύω πολύ στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Θεωρώ συνολικά την Ευρυτανία σαν σύνολο και όχι μόνο τον Προυσό και θεωρώ ότι όλη αυτή η φυσική ομορφιά μπορεί να αξιοποιηθεί έτσι με τον καλύτερο τρόπο, σε αρμονία και σεβασμό με το φυσικό περιβάλλον.

Exit mobile version