Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Ευρυτάνας της Εβδομάδας

Όνομα: Χρήστος Τσιαμπόκαλος

Ιδιότητα: Κτηνοτρόφος

Τόπος διαμονής: Βαλαώρα

Τόπος καταγωγής: Βαλαώρα

‘‘Εγκατέλειψε την Αθήνα για να γίνει κτηνοτρόφος στο χωριό. Καθώς ο Αχελώος διασχίζει τις απόκρημνες ράχες του Βάλτου και των Αγράφων το μοναδικό ίσως επάγγελμα επιβίωσης που αναπτύχθηκε από την αρχαιότητα έως σήμερα, είναι αυτό της ορεινής κτηνοτροφίας. Η ορεινή κτηνοτροφία ανέθρεψε γενιές και γενιές και σήμερα εξαφανίζεται. Η ανάγκη για βιωσιμότητα της ορεινής πατρίδας και η υποστήριξη των νέων που επιθυμούν να μείνουν πίσω για να ασχοληθούν με την πατροπαράδοτη Ελλάδα είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Ο Χρήστος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είχε εικόνες και μνήμες από το χωριό που επισκεπτόταν συχνά με την οικογένειά του έτσι ώστε η αγάπη για τον τόπο καταγωγής του, τον έφερε πίσω στις ρίζες του. Μας προτείνει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του… επιστροφή στη φύση!’’. Αυτά είναι όσα γράφουν μεγάλα ενημερωτικά site για τον ‘καλό ποιμένα της Ευρυτανίας’, όπως χαρακτηριστικά τον αναφέρουν, τον νεαρό κτηνοτρόφο από την Βαλαώρα Χρήστο Τσιαμπόκαλο.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι εντυπωσιακό πόσο συνειδητοποιημένος είναι, όχι μόνο σε σχέση με την απόφασή του να επιστρέψει στην Ευρυτανία και α ασχοληθεί με την κτηνοτροφία, αλλά και γενικότερα σε σχέση με το τι πραγματικά αναζητάει και επιθυμεί στη ζωή του. Ή μάλλον καλύτερα τι ζωή θέλει να ζει…

ΕΠ.  Πώς αποφασίσατε να επιστρέψετε στο χωριό και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε με την απόφασή σας αυτή;

ΧΤ. Ήταν ένα όνειρο που είχα από πολύ μικρός, ο συνδυασμός της αγάπης των γονιών μου για τον τόπο τους ήταν τόσο έντονη που την μετέδωσε σε μένα και στις αδερφές μου, αλλά και το πάθος που είχα και έχω για τα ζώα και την φύση με έκαναν να πάρω την απόφαση αυτή και να ασχοληθώ με την κτηνοτροφία εδώ στο χωριό μου. Σίγουρα οι δυσκολίες είναι πολλές όταν αλλάζεις τρόπο ζωής αλλά με καλή θέληση και πείσμα όλα γίνονται πιο εύκολα. Στους φίλους μου στην Αθήνα που τους άφησα για να έρθω εδώ, τους φάνηκε περίεργο στην αρχή αλλά τώρα πια έχουν ενθουσιαστεί και χαρεί πολύ ξέροντας το χαρακτήρα μου και ότι μπορώ να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της φύσης.

ΕΠ. Ποιος είναι ο επαγγελματικός σας στόχος; Επιθυμείτε τη σύνδεση με εταιρείες για την πώληση των προϊόντων σας;

ΧΤ. Ο επαγγελματικός μου στόχος είναι να εκσυγχρονιστώ ως προς στις εγκαταστάσεις και να αυξήσω σε αριθμό τα ζώα μου για να έχω μια καλύτερη και ποιοτική παραγωγή. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει δώσει την επιλογή να μπορείς να εκμεταλλευτείς τα προϊόντα σου είτε ο ίδιος, είτε μέσω κάποιων εταιρειών, ο καθένας ανάλογα τις δυνατότητες του αποφασίζει πως θα κινηθεί.

ΕΠ. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς σήμερα;

ΧΤ. Η αγάπη και το πάθος για τα ζώα μου είναι τόσο μεγάλα που θέλω να γίνομαι ολοένα και καλύτερος. Η καθημερινότητα στα ζώα είναι από μόνη της μια πρόκληση. Για εμένα το να είμαι εδώ και να κάνω αυτό που έχω φανταστεί είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζω σήμερα.

ΕΠ. Θεωρείτε ότι υπάρχει μέλλον στα χωριά της Ευρυτανίας;

ΧΤ. Οι ευκολίες που παρέχει μία μεγάλη πόλη βάζουν σε δεύτερη  μοίρα το μέλλον των χωριών αγνοώντας τα πολλά θετικά που υπάρχουν στο να ζεις στην επαρχία, αλλά τουλάχιστον όσο υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να ζήσουν στον τόπο τους θα υπάρχει ζωή και σε αυτά. Το μέλλον είναι αβέβαιο γι’ αυτό καλό είναι να ζούμε την κάθε στιγμή, στο μέρος προτίμησης μας προσφέροντας ευχαρίστηση στους εαυτούς μας.

ΕΠ. Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που σκέφτεται να επιστρέψει στο χωριό;

ΧΤ. Το να επιστρέψεις στις ρίζες σου και να εγκατασταθείς εκεί μόνιμα θέλει μεγάλη σκέψη. Η απόφαση πρέπει να είναι εντελώς προσωπική βάζοντας κάποιο πρόγραμμα με στόχους ώστε να υπάρχει νόημα όλης αυτής της αλλαγής.

Exit mobile version