Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Ευρυτάνας της Εβδομάδας

Όνομα: Κωστής Τσιρώνης
Ιδιότητα: Πτυχίο στο Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Μεταπτυχιακό «Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα» στο Ε.Α.Π, συγγραφέας του βιβλίου ‘Η αθέατη πλευρά του φεγγαριού’
Τόπος διαμονής: Λαμία
Τόπος καταγωγής: Βράχα

Ξεκινήσαμε αυτή την κουβέντα με τον Κωστή Τσιρώνη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ στις αρχές του μήνα. Μια κουβέντα που είχε πολλά να μας διδάξει και να μας προβληματίσει, όχι γιατί δεν γνωρίζουμε για τις προκλήσεις, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ΑμεΑ και τη μεγάλη δύναμη ψυχής που διαθέτουν, αλλά γιατί θέλουν και τους ανήκει μια κανονική ζωή, με τα ίδια δικαιώματα. Αφορμή της κουβέντας το πρώτο του βιβλίο ‘Η αθέατη πλευρά του φεγγαριού’, λίγους μήνες πριν εκδοθεί το δεύτερο…

ΕΠ. Πείτε μας για το περιεχόμενο του βιβλίου;
ΚΤ. Το περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρεται στα βιώματά μου από τα πρώτα μου χρόνια έως σήμερα. Είναι αυτοβιογραφικό. Έχω περάσει από διάφορα στάδια, από πολλές φυσικοθεραπείες, από ιατρικές εξετάσεις, πάρα πολλά χειρουργεία στο εξωτερικό, αλλά και εδώ στην Ελλάδα και φυσικά και τις σπουδές που κατάφερα να πραγματοποιήσω. Ήταν ένα πείραμα αυτό που έκανα. Δεν περίμενα να γίνει βιβλίο. Στην αρχή το έδωσα σε μια φιλόλογο και μου έβγαλε από τις 60 περίπου σελίδες που είχε το βιβλίο, μόνο 5 σελίδες. Τότε απελπίστηκα. Τότε το δείχνω στον αείμνηστο Μπάμπη Τσέλο, τον οποίο είχα θείο και ήταν ποιητής. Μου είπε τότε ο ίδιος ότι αυτό το βιβλίο είναι πολύ ωραίο γιατί είναι μια κατάθεση ψυχής. Ανέλαβε εκείνος τη διόρθωση και μου έφτιαξε και το εξώφυλλο. Επειδή το βιβλίο χρειάζεται δουλειά, σταμάτησα όλες τις ασχολίες μου Λόγω της οικονομικής κρίσης που έχουμε δεν κατάφερα να βγάλω πολλά αντίτυπα. Έβγαλα μόνο λίγα για τους φίλους. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2019. Δεν μπήκα στη διαδικασία έκδοσής του σε κάποιο εκδοτικό οίκο, διότι είναι δύσκολο να μετακινηθώ, ούτε έκανα κάποια παρουσίαση. Μου ζητήθηκε μόνο από τη βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Λαμίας, όπου σπούδασα, αλλά και απασχολήθηκα εκεί προ κορωνοϊού και περνούσα δημιουργικά την ώρα μου, μιας και ένας πρώην καθηγητής με πήρε με ένα εθελοντικό πρόγραμμα στο ΤΕΙ Λαμίας.

ΕΠ. Ποιο ήταν το έναυσμα για να το γράψετε;
ΚΤ. Η μητέρα μου ήταν εκείνη που με παρότρυνε να γράψω το βιβλίο. Το περιεχόμενο του βιβλίου ήταν τέτοιο που με στεναχωρούσε, με άγχωνε και το έγραψα σε 6 χρόνια, λόγω πίεσης.

ΕΠ. Ποια είναι για σας ‘η αθέατη πλευρά του φεγγαριού’;
ΚΤ. Ο κάθε άνθρωπος έχει ορισμένες δυσκολίες στη ζωή του. Μπορεί ο οποιοδήποτε να έχει ένα πρόβλημα και να μη φαίνεται εξωτερικά, αλλά μέσα στην ψυχή του μόνο ο ίδιος γνωρίζει τι σκέφτεται και τι κουβαλά. Οπότε όλα αυτά είναι ‘’η αθέατη πλευρά του φεγγαριού’’. Βεβαία για μένα η αθέατη αυτή πλευρά, λόγω του κινητικού μου προβλήματος, είναι ο αγώνας που κάνω καθημερινά. Θέλω μέσα από αυτό να βοηθήσω στο πρόβλημα της κοινωνικής αποκατάστασης και προσαρμογής.

ΕΠ. Καταφέρατε να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας. Σε ποιο επίπεδο όμως βρίσκεται η επαγγελματική αποκατάσταση σας σήμερα;
ΚΤ. Είναι λίγο περίεργα τα πράγματα. Έχω δουλέψει χωρίς χρήματα στο παρελθόν γιατί το κράτος έχει περιέργους νόμους. Αυτό όμως δεν έχει σημασία. Η ηθική ευχαρίστηση είναι περισσότερη από τα χρήματα. Σίγουρα ακόμη δεν υπάρχει η παιδεία για το πως θα σε αντιμετωπίσουν οι συνεργάτες σου, όταν είσαι ΑμεΑ. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα τους πάρεις τη θέση ή σε εκμεταλλεύονται και δουλεύεις περισσότερο. Δεν είμαστε ακόμη καθόλου έτοιμοι σε αυτά τα θέματα και σαν κράτος. Εγώ απλά θέλω να απασχολούμαι εργασιακά για εμένα προσωπικά. Θέλω να προσφέρω και να λέω για παράδειγμα ότι κατάφερα και έφτιαξα μια ιστοσελίδα με αυτές τις κινητικές συνθήκες. Για μένα είναι πολύ σημαντικό και βοηθάει πολύ στην ψυχολογία μου.

ΕΠ. Γενικά πιστεύετε ότι υπάρχει απορρόφηση στον εργασιακό τομέα για τα ΑμεΑ στην Ελλάδα;
ΚΤ. Τα άτομα με αναπηρίες έχουν και άλλα θέματα, τα οποία κρύβουν πίσω από το δάχτυλό τους. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω, ακόμη και στο επίδομα. Ένα επίδομα όταν έχεις 90% αναπηρία δεν φτάνει, κυρίως αν πληρώνεις ενοίκιο, ρεύμα και νερό. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν με ψίχουλα στις γιορτές να καλύψουν αυτό το έλλειμα. Ακόμη και σε προκηρύξεις που υπάρχουν θέσεις για ΑμεΑ είναι πολύ λίγες. Όπως θεωρώ και η τηλεργασία που ξεκίνησε λόγω κορωνοϊού θα ήταν πολύ βοηθητική στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για τα ΑμεΑ.

ΕΠ. Από ποιο χωριό της Ευρυτανίας κατάγεστε; Έχετε επαφές με τους ανθρώπους του τόπου καταγωγής σας;
ΚΤ. Ο πατέρας μου κατάγεται από τη Βράχα Ευρυτανίας. Ήταν ο παππούς μου από εκεί. Εγώ γεννήθηκα στο Σταυρό Λαμίας. Κυρίως επισκεπτόμασταν περισσότερο το χωριό όταν ήμουν μικρός. Εκεί βρίσκονται συγγενείς και πολλά ξαδέρφια του πατέρα μου.

ΕΠ. Ποια σχέδια για το μέλλον έχετε;
ΚΤ. Έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω το καινούριο βιβλίο μου. Δε θα πω ακόμη τον τίτλο. Μπορώ να σας πω όμως ότι θα είναι αφιερωμένο στους φίλους μου που με έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια. Ήδη προχωράω αρκετά. Πιστεύω μέχρι τέλους του χειμώνα να το έχω ολοκληρώσει.

Το εξώφυλλο και την επιμέλεια του βιβλίου έκανε ο Μπάμπης Τσέλος
Από τη μέρα της ορκωμοσίας στο Τμήμα Πληροφορική
‘‘Σίγουρα ακόμη δεν υπάρχει η παιδεία για το πως θα σε αντιμετωπίσουν οι
συνεργάτες σου, όταν είσαι ΑμεΑ.’’
Exit mobile version