Κώστας Αρβανίτης:
«αξιοποίηση της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς της Ευρυτανίας και η ενίσχυση της διασύνδεσης του τουρισμού με την τοπική παραγωγή…»
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, βρέθηκε στο Καρπενήσι την περασμένη Παρασκευή, στα πλαίσια των επισκέψεων σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να επικοινωνηθούν οι έξι βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Αρβανίτης μιλά αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό για τις προτεραιότητες του κόμματος, αλλά και πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην Ευρυτανία.
Ε.Π. Πρώτη από τις 6 Προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως τις είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, από τη ΔΕΘ, είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πώς θεωρείτε ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο στο σημείο τιμών ενέργειας που έχουμε φτάσει ως χώρα; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τα ορεινά μέρη;
Κ.Α. Μια πραγματικά Δημόσια ΔΕΗ (και όχι μόνο στο όνομα), υπό τον έλεγχο του Κράτους, που θα στηρίζει την κοινωνία, μακριά από την ακραία κερδοσκοπία του σήμερα, μια σειρά από παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας όπως η θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5% & η μείωση ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι μερικά μόνο από τα σημεία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γα την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Το σχέδιο αυτό συμπληρώνουν προβλέψεις για ιδιαίτερες ανάγκες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μείωση του κόστους θέρμανσης σε ορεινές περιοχές, μια πολιτική που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ήδη από το 2019.
Ε.Π. Η αύξηση των μισθών, τα εργασιακά δικαιώματα και η στήριξη του κοινωνικού κράτους αποτελούν κάποιες από τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα τετραετία. Υπάρχουν οι πόροι προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμά σας;
Κ.Α. Το ζήτημα είναι η δίκαιη και ορθολογική κατανομή των πόρων, όχι αν υπάρχουν. Είναι το μοντέλο Ανάπτυξης, και ποιούς θα ωφελήσει. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής, πολιτικού σχεδίου. Από τη μία έχουμε ένα πολιτικό σχέδιο που ευνοεί τις παρασιτικές ελίτ και μια βίαιη και άδικη αναδιανομή πλούτου, που με την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια αδειάζει τις τσέπες των πολιτών, και χτίζει υπερκέρδη για λίγους. Από την άλλη έχουμε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μοιράσει το προϊόν του πλούτου της κοινωνίας μας διαφορετικά. Κι αυτό δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και αποτελεσματικότητας. Μια δικαιότερη οικονομία, είναι μια πιο παραγωγική οικονομία που τελικά θα παράγει περισσότερο πλούτο. Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν η οικονομία αντέχει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά αν αντέχει τη φτωχοποίηση, την υποτίμηση της εργασίας, τα χαμηλά μεροκάματα και την ανοχή στην αισχροκέρδεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η πρώτη μετα-μνημονιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε θετικό αντίκτυπο στην Οικονομία. Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη όχι μόνο δεν είναι έννοιες εχθρικές, όπως πιστεύουν όσοι (όπως ο Πρωθυπουργός) θεωρούν τις ανισότητες αντίθετες στην ανθρώπινη φύση, αλλά περισσότερη δικαιοσύνη φέρνει περισσότερη ανάπτυξη.
Ε.Π. Στην Ευρυτανία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ερήμωσης και γήρανσης του πληθυσμού, αφού οι νέοι φεύγουν και δεν υπάρχουν νέες γεννήσεις στο νομό. Έχετε κάποιον σχεδιασμό για το πρόβλημα αυτό;
Κ.Α. Ερήμωση και γήρανση φέρνουν η υποτίμηση της εργασίας αλλά και η χρόνια κρατική αδιαφορία για ολόκληρες περιοχές που εκφράζεται με αποδυνάμωση των υπηρεσιών, το κλείσιμο κομβικών δομών για την οικονομία όπως εφορίες και καταστήματα τραπεζών. Η στήριξη της εργασίας και των μισθών, αλλά και η αντιστροφή της ντροπιαστικής απόσυρσης του Κράτους: όχι λουκέτα και συρρικνώσεις, αλλά ουσιαστική ενίσχυση κρατικών δομών όπως τα σχολεία αλλά και τα νοσοκομεία,παιδικοί σταθμοί αλλά και κρίσιμων υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» κ.α. Αυτά θα δώσουν πραγματική προοπτική ανάπτυξης και όχι η αναβίωση του ρουσφετιού και του πελατειακού κράτους, στην οποία στηρίζεται όλο και πιο απροκάλυπτα η Νέα Δημοκρατία.
Ε.Π. Σε έναν ορεινό νομό όπως ο δικός μας, με μικρές παραγωγές στον πρωτογενή τομέα και μικρές επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν τα τελευταία χρόνια, θα λάβετε κάποια μέτρα, ώστε να είναι βιώσιμες αυτές οι προσπάθειες και να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματική δράση και παραγωγή, εάν είστε κυβέρνηση μετά τις επερχόμενες εκλογές;
Κ.Α. Στη σύντομη επίσκεψή μου είδα την αγωνία των κατοίκων να λειτουργήσει, επιτέλους, το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες. Όσο κι αν το πολιτικό φορτίο που έχει αυτό το πανελλήνιας ακτινοβολίας Μνημείο τρομάζει και ενοχλεί κάποιους η καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του, συνιστά όνειδος καθώς δεν καθυστερεί μόνο ένα οφειλόμενο χρέος στη δρακογενιά της Αντίστασης, στη λαμπρή ιστορία του τόπου μας, αλλά επιπλέον στερεί την περιοχή από έναν ακόμη ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών. Η αξιοποίηση της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς της Ευρυτανίας και η ενίσχυση της διασύνδεσης του τουρισμού με την τοπική παραγωγή είναι δύο ιδέες που μπορούν γρήγορα να ωφελήσουν τον τόπο. Προϋπόθεση βέβαια, είναι η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, δάση, μελισσοκομία κλπ), που θα συμβάλει στην ενασχόληση νέων και στην παραμονή τους στον τόπο.
Ε.Π. Ως Ευρωβουλευτής πώς κρίνετε το φαινόμενο στην Ελλάδα, παρόλο που η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχουν εργάτες γης αλλά ούτε λοιπό εργατικό δυναμικό ώστε να στελεχώσει επιχειρήσεις; Υπάρχει αντίστοιχο φαινόμενο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;
Κ.Α. Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές υποτίμησης της εργασίας, ακραίες δεξιές πολιτικές δηλαδη, αυτά τα αποτελέσματά έφεραν, παντού. Όπου οι πολιτικές έδωσαν προτεραιότητα στα κέρδη, όπου δεν είχαν έγνοια τους την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για τους εργαζομένους, δημιούργησαν σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας. Η εργασία πρέπει να στηριχθεί στην πράξη και η νέα Οδηγία για τους Κατώτατους Μισθούς στην ΕΕ αυτό ακριβώς κάνει: εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, χτυπά την ακραία φτώχεια, στηρίζει την κοινωνική συνοχή, θα αποβεί θετική και για την παραγωγική διαδικασία.
Ε.Π. Υπάρχουν και αν ναι ποιες είναι οι δυνατότητες αξιοποίησης των εργαλείων του Ευρωκοινοβουλίου για την Ευρυτανία;
Κ.Α. Ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς είναι ένα «εργαλείο» για κάθε συμπατριώτη του, από όποια γωνιά της Ελλάδας. Το Ευρωπαϊκό νομοθετικό οικοδόμημα είναι ογκώδες, διευρύνεται διαρκώς και καλύπτει όλο και περισσότερους τομείς της ζωής. Όπου υπάρχει λοιπόν μια αδικία, μια κρατική παράλειψη, μια λάθος πολιτική, εφόσον αυτή εμπίπτει σε κάποια Ενωσιακή νομοθεσία, μπορεί να γίνει αντικείμενο ελέγχου από τα Ευρωπαϊκά όργανα και οι πολίτες να βρουν το δίκιο τους είτε με παρέμβαση δική μας, είτε με κάποια αναφορά που μπορούν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να υποβάλουν. Oι πολίτες πρέπει να μας αναζητούν, να μας ενημερώνουν και να επιδιώκουν την παρέμβασή μας. Και οι έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αποδείξει θέλουμε αυτήν την επικοινωνία την επιδιώκουμε και την αξιοποιούμε, είμαστε στη διάθεση κάθε πολίτη αλλά και κάθε συλλογικότητας ή φορέα, είμαστε η φωνή σας στις Βρυξέλλες.