Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο πρ. Υπουργός Υγείας σε Καρπενήσι και Φραγκίστα

Ανδρέας Ξανθός: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υγειονομική φτωχοποίηση της κοινωνίας & τις ανισότητες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη …»

Συνέντευξη στον Ευρυτανικό Παλμό

Η επίσκεψη-περιοδεία του πρώην Υπουργού Υγείας και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ανδρέα Ξανθού στην Ευρυτανία ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 31 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευρυτανίας.

Ο πρ. Υπουργός νωρίς το πρωί της Πέμπτης βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, όπου συνοδευόμενος από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευρυτανίας συνάντησε τον Διευθυντή του ΚΥ Νίκο Παπανικολάου, μέλη του προσωπικού καθώς και το Δήμαρχο Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας επισκέφτηκε το ΓΝ Καρπενησίου, όπου συναντήθηκε με το Διοικητή Δημήτριο Καρατσίκη, ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

Συζητήθηκαν προβλήματα και ελλείψεις. Κατατέθηκαν προτάσεις εστιασμένες στις ανάγκες του Νομού από τον Δήμαρχο Αγράφων και τη Αντιδήμαρχο Υγείας Ηρώ Νταλαφούρα, την πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας Νεκταρία Χαλκιά, την πρόεδρο του “Αγώνα Ζωής’’ Ανθή Μουλιανίτη και τον Αντιδήμαρχο Υγείας του Δήμου Καρπενησίου Σβερώνη Γιάννη. Στην Ανοιχτή πολιτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Ξενοδοχείο ‘Άνεσις’ στο κέντρο του Καρπενησίου, παρουσιάστηκαν από το πρώην Υπουργό οι Προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την Υγεία και συζητήθηκαν οι ιδιαιτερότητες του Νομού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι Δομές Υγείας του Νομού μας.

Τονίστηκε ότι οι προγραμματικές προτάσεις και δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, του Χάρτη Υγείας και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας ανταποκρίνονται στο κοινωνικό αίτημα για ενδυνάμωση του ΕΣΥ και στελέχωσή  του με ανθρώπινο δυναμικό. 

Στην περιοδεία αυτή του κ. Ξανθού στην Ευρυτανία τονίστηκε ότι η Υγεία  μαζί με την Παιδεία είναι τα δύο βασικά στηρίγματα μιας υγιούς κοινωνίας και ότι η πανδημία υπογράμμισε με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του Δημόσιου συστήματος υγείας  και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας. Έδειξε επίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα, ότι τα Δημόσια συστήματα υγείας σε σοβαρές υγειονομικές κρίσεις είναι αναντικατάστατα.

Στην πολιτική συζήτηση αναφέρθηκε ότι «από τη αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή του πάνω από 27.000 άνθρωποι. Καθημερινά παρακολουθούμε να γκρεμίζεται το στήριγμα του πολίτη με απολύσεις  υγειονομικού προσωπικού, συρρίκνωση υπηρεσιών, έλλειψη ενίσχυσης  της πρωτοβάθμιας  φροντίδας. Στον τόπο μας, το Νοσοκομείο μας παρά τις ελλείψεις, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες Νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού έδωσε το καλύτερό του εαυτό στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις μικρές πόλεις ο ασθενής έχει ονοματεπώνυμο και ο γιατρός είναι ο φίλος, ο γείτονας, ο γνωστός. Όμως ένα αποτελεσματικό  Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στο φιλότιμο ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού αλλά και διοικητικού προσωπικού. Όλο αυτό το διάστημα, στο δημόσιο διάλογο αλλά και στην καθημερινότητα του καθενός μας  υπήρχε αρκετός χώρος για αντιπαραθέσεις και αντίπαλα στρατόπεδα με αυτούς που πίστευαν στην πανδημία και σε αυτούς που δεν πίστευαν, στους υποστηρικτές των εμβολίων και τους αντιεμβολιαστές. Παράλληλα ακούσαμε και απίστευτα πράγματα για τη σημασία της μάσκας τη σπουδαιότητα των ΜΕΘ, για το πού κολλάει, που δεν κολλάει, ποιος ευθύνεται για τη διασπορά και ποιος όχι …. Όλα  αυτά  στο προσκήνιο της επικοινωνίας έκρυβαν κάτι πολύ σημαντικό!! Την απουσία λύσεων. Πολλές δικαιολογίες, ελάχιστες ή καθόλου λύσεις. Δίνεται η εντύπωση ότι στην  κυβέρνηση περιμένουν πότε θα λήξει η πανδημία για να αποδυναμώσουν πλήρως το ΕΣΥ».

«Η επίσκεψη του πρώην Υπουργού Υγείας στην Ερυτανία ανέδειξε την αγωνία του προσωπικού στις Δομές Υγείας αλλά και την αγωνία του πολίτη για το Αύριο της Υγείας  στον τόπο μας» ανέφερε η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., η οποία ευχαριστεί τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για την επίσκεψη – περιοδεία στο Νομό μας. Ευχαριστεί επίσης τους πολίτες για την παρουσία τους στην εκδήλωση, όλους τους εργαζόμενους στις Δομές Υγείας και όλους τους αρμόδιους  φορείς για τη συμμετοχή τους σε αυτόν τον διάλογο καθώς και για τις προτάσεις που κατέθεσαν. 

Δήλωση Διοικητή Νοσοκομείου Δημήτρη Καρατσίκη

«Με χαρά υποδεχτήκαμε τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό στο Νοσοκομείο, έναν άνθρωπο της υγειονομικής κοινότητας. Είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για τα θέματα που απασχολούν τα νοσοκομεία μας, τα προβλήματα που υπάρχουν, τις ενέργειες που έχουμε κάνει ως τώρα, ώστε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και γενικότερα τον ενημερώσαμε για τα προβλήματα που έχει το εθνικό σύστημα υγείας στον τόπο μας, στην πατρίδας μας. Ένας Νομός που έχει γεράσει σε πληθυσμό και πρέπει να βρούμε κίνητρα ώστε να τον κάνουμε δελεαστικό για τους γιατρούς, για τις θέσεις που προκηρύσσονται και δεν υπάρχει ενδιαφέρον, για ειδικευόμενους γιατρούς που ενώ έχουμε 13 θέσεις έχουμε μόνο έναν ειδικευμένο. Γενικότερα, τέθηκε το θέμα του ΕΣΥ και μετά την εμπειρία της πανδημίας. Ήταν μια πολύ καλή συζήτηση με έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό και πιστεύω από οποία θέση ευθύνης θα έχει θα μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο Ανδρέας Ξανθός μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ευρυτανία, ο Ευρυτανικός Παλμός μίλησε με τον πρ. Υπουργό Υγείας – Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τον ιατρό Ανδρέα Ξανθό, σε μια συνέντευξη για τον πολύπαθο τομέα της Υγείας στο νομό μας.

Ε.Π. Κατά την επίσκεψή σας στις δομές Υγείας του νομού μας ποια ήταν η πρώτη εντύπωση που αποκομίσατε για τη λειτουργία τους;

Α.Ξ. Είναι εμφανής η εικόνα «κουρασμένων» και αποδιοργανωμένων δημόσιων δομών , οι οποίες συνεχίζουν με λιγοστές δυνάμεις να δίνουν τη μάχη για να ανταποκριθεί το ΕΣΥ αξιοπρεπώς σε μια υγειονομική κρίση που παρατείνεται και εξαντλεί τις ψυχοσωματικές αντοχές του προσωπικού. Δυστυχώς η εικόνα αυτή δεν αφορά μόνο νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της ενδοχώρας και των ορεινών-δυσπρόσιτων περιοχών, όπως η Ευρυτανία, αλλά όλη τη χώρα. Οι «πληγές» της πανδημικής κρίσης είναι μεγάλες, το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ – ειδικά της «πρώτης γραμμής» – είναι σε διαρκές σ. burnout (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης) και, το κυριότερο, το ηθικό των εργαζομένων είναι σε υποχώρηση γιατί δεν βλέπουν ούτε την αναγκαία στήριξη ούτε προοπτική βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και αμοιβής την «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία. Αυτό το κλίμα πρέπει επειγόντως να αλλάξει , γιατί διαφορετικά η ζημιά στη δημόσια περίθαλψη θα είναι μη αναστρέψιμη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση και κανείς εργαζόμενος του ΕΣΥ δεν προσδοκά σε κάποια δραστική παρέμβαση από τη σημερινή κυβέρνηση. Γιατί η ΝΔ δεν πιστεύει στο ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά στην – υποτιθέμενη – υπεροχή του ιδιωτικού τομέα.

Ε.Π. Ως ιατρός ο ίδιος αλλά και πρώην Υπουργός Υγείας, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίσατε στη συζήτησή σας με τις διοικήσεις και τους εργαζομένους που συναντήσατε;

Α.Ξ. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο Καρπενησίου. Αυτό δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σε κρίσιμα τμήματα (ΤΕΠ-Αναισθησιολογικό-Παθολογική κλινική-Εργαστήρια) και ακάλυπτες ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες (ουρολόγος, ΩΡΛ, νευρολόγος κλπ), οι οποίες με τη σειρά τους καθιστούν επισφαλείς τις συνθήκες νοσηλείας και αυξάνουν την ανάγκη διακομιδών ασθενών σε άλλους νομούς. Σημαντική επίσης είναι η έλλειψη γιατρού- ογκολόγου και η αδυναμία του νοσοκομείου να παρέχει υπηρεσίες σε καρκινοπαθείς. Ίσως όμως πιο «απειλητική» από κάθε άλλη είναι η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών (υπηρετεί μόνο 1 σε σύνολο 13 οργανικών θέσεων), χωρίς τους οποίους δεν υπάρχει ανανέωση στο σύστημα, δεν προάγεται η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και η διαχείριση της καθημερινότητας του νοσοκομείου γίνεται πολύ δύσκολη.

Ε.Π. Σάλος προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Δημοκρατία’ για παραλείψεις και ελλείψεις του ΓΝ Καρπενησίου που θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς. Πιστεύετε ότι η λειτουργία ενός μικρού νοσοκομείου όπως αυτό του Καρπενησίου μπορεί να είναι αποτελεσματική με την υποδομή που έχει;

Α.Ξ. Το δημοσίευμα ανέδειξε, πέραν της υποστελέχωσης κρίσιμων κλινικών και τμημάτων, ένα ειδικότερο θέμα αναβολής χειρουργείων λόγω τεχνικού προβλήματος στην κεντρική παροχή οξυγόνου. Είναι αλήθεια ότι η covid-19 δημιούργησε πιεστικές ανάγκες και σ’αυτό τον τομέα , οι οποίες προφανώς πρέπει να καλύπτονται έγκαιρα και με ασφάλεια για τον ασθενή. Η πρόβλεψη, ο σχεδιασμός και η αναβάθμιση των υποδομών των μονάδων υγείας, είναι αυτονόητη υποχρέωση των διοικήσεων, των ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας. Η αποτελεσματικότητα όμως και η βιωσιμότητα ενός νομαρχιακού νοσοκομείου όπως του Καρπενησίου κρίνεται από την επαρκή στελέχωση του με έμπειρο και εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση ποιοτικών υπηρεσιών.

Ε.Π. Κέντρα Υγείας, όπως αυτό της Δυτικής Φραγκίστας που επισκεφθήκατε, αλλά και τα Περιφερειακά Ιατρεία της ορεινής Ευρυτανίας, φυτοζωούν εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει σχεδιασμός στήριξής τους ή η περαιτέρω υποβάθμισή τους είναι μονόδρομος την επόμενη δεκαετία;

Α.Ξ. Το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας είναι μια δομή ΠΦΥ με μεγάλη προσφορά στην υγειονομική  φροντίδα των ανθρώπων αυτής της ορεινής περιοχής και κρατιέται ακόμα όρθια χάρις στο φιλότιμο των ελάχιστων  γιατρών και του νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού. Ο απολογισμός πεπραγμένων του ΚΥ που μας επιδόθηκε είναι πολύ σημαντικός και δείχνει ότι με μεγαλύτερη στήριξη το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο. Το μείζον πρόβλημα του ΚΥ και των κατοίκων είναι έγκαιρη και ασφαλής διακομιδή των ασθενών στο νοσοκομείο, γι’ αυτό και το αίτημα του Δήμου Αγράφων για τη δημιουργία τοπικού παραρτήματος του ΕΚΑΒ είναι ζωτικής σημασίας. Η κάλυψη των Περιφερειακών Ιατρείων στην Ορεινή Ευρυτανία, αλλά και στις υπόλοιπες δυσπρόσιτες περιοχές, σχετίζεται με την αντιστροφή της ιατρικής μετανάστευσης και την επάρκεια νέων γιατρών στη χώρα.

Ε.Π. Ενίσχυσε τελικά ή κατέστρεψε εντελώς τις περιφερειακές δομές υγείας η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού;

Α.Ξ. Η πανδημία «κοβιντοποίησε» το ΕΣΥ και ανέστειλε σε μεγάλο βαθμό την τακτική του λειτουργία, δυσκολεύοντας το έργο των υγειονομικών, ταλαιπωρώντας και επιβαρύνοντας τους ασθενείς. Η αποδιοργάνωση ήταν ακόμα πιο αισθητή σε μικρές και διαχρονικά υποστελεχωμένες δομές της περιφέρειας. Τώρα είναι η ώρα μιας γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές υγείας (πρωτοβάθμιες και νοσοκομειακές) με απλόχερη δέσμη κινήτρων προσέλκυσης ειδικευμένων γιατρών. Η πανδημία είναι η τελευταία ευκαιρία που μόνο μια προοδευτική διακυβέρνηση, με αφοσίωση στη δημόσια περίθαλψη, μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα πάει χαμένη.

Ε.Π. Αν μέσα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης των τιμών στα λειτουργικά έξοδα μιας μονάδας υγείας, εκλεγείτε Κυβέρνηση, πώς θα μπορούσατε να στηρίξετε τον Τομέα Υγεία σε ορεινούς και μικρούς νομούς όπως η Ευρυτανία;

Α.Ξ. Η συγκυρία είναι όντως δύσκολη και πιεστική. Στη σύγχρονη βιβλιογραφία υπάρχει ο όρος «συνδημία», δηλαδή συνδυασμός πανδημίας και νέων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων λόγω της ακρίβειας και του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Ακριβώς λόγω αυτών των πολλαπλών κρίσεων, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υγειονομική φτωχοποίηση της κοινωνίας και τις ανισότητες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών. Η προτεραιότητα στην ενδυνάμωση του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους, είναι κεντρική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρχει ούτε βιώσιμη ανάπτυξη, ούτε κοινωνική συνοχή και ευημερία. Έχουμε επεξεργαστεί και δημοσιοποιήσει αναλυτικές και κοστολογημένες προτάσεις για την ιατρική στελέχωση των άγονων, ορεινών και νησιωτικών  περιοχών . Το δημοσιονομικό κόστος είναι διαχειρίσιμο. Το σχέδιο αυτό όμως απαιτεί άλλη φιλοσοφία για το Χάρτη Υγείας της χώρας, για τον αναπτυξιακό ρόλο των δημόσιων δομών υγείας και για τα κριτήρια στελέχωσης τους . Δεν πρέπει να επικρατήσουν μόνο πληθυσμιακά κριτήρια και να αγνοηθούν οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής περιφέρειας. Συνολική ενδυνάμωση του ΕΣΥ και των δομών του και όχι συρρίκνωση τους υπερ του ιδιωτικού τομέα, χρειαζόμαστε.

Exit mobile version