Πίσω από “Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι”, μια απ’ τις μεγαλύτερες ναζιστικές γερμανικές θηριωδίες

5564

“Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι” (1995) του συγγραφέα Λουί Ντε Μπερνιέρ, είναι εμπνευσμένο από τις αφηγήσεις και την προσωπικότητα του Άμος Μπαμπαλόνι. Ένας Ιταλός αξιωματικός με τον βαθμό του Λοχαγού που βρέθηκε κατά τον ελληνοϊταλικό  πόλεμο με τα ιταλικά στρατεύματα στην Κεφαλονιά. Το συγκεκριμένο γλαφυρό μυθιστόρημα είναι μια υπέροχη ιστορία αγάπης με πραγματικούς ήρωες στα χρόνια του πολέμου. Στα 2001 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τους ηθοποιούς Νίκολας Κέιτζ  και Πενέλοπε Κρουζ να υποδύονται τους ήρωες του έργου. Αυτή η κινηματογραφική ταινία και το μυθιστόρημα, που μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες, που έσπασαν ταμεία έφερε στο φώς μια ναζιστική θηριωδία κατά την διάρκεια του β’ Παγκόσμιου Πολέμου, που ήταν μέχρι τότε σχεδόν άγνωστη. Η θηριωδία αυτή με την εξόντωση της ιταλικής μεραρχίας Acqui (Αετών) τον Σεπτέμβρη του 1943 στην Κεφαλονιά είναι η δεύτερη σε μέγεθος και φρίκη μετά την Σοβιετική σφαγή των 22.000 Πολωνών στο Κατήν κατά την διάρκεια του βάρβαρου πολέμου.

Ιταλικά στρατεύματα είχαν εγκατασταθεί στο νησί από τον Απρίλη του ’41με την υποδούλωση της χώρας από τις φασιστοναζιστικές δυνάμεις. Στα τέλη του ’42 εστάλησαν 12.000 αξιωματικοί και στρατιώτες της μεραρχίας Acqui, ενώ στο τέλος του καλοκαιριού του ’43 αποβιβάστηκαν στο νησί και γερμανικά στρατεύματα. Με την ανακωχή των Ιταλών με τους Συμμάχους από την ιταλική ηγεσία στις 12 Σεπτέμβρη, δόθηκε εντολή στον ιταλό στρατηγό Gardin, σύμφωνα με την οποία “τα γερμανικά στρατεύματα πρέπει να θεωρηθούν εχθρικά” και “στις προσπάθειες αφοπλισμού από τις γερμανικές δυνάμεις πρέπει να αντισταθούμε με όπλα”. Στις 13 Σεπτέμβρη μια γερμανική νηοπομπή πέντε πλοίων προσεγγίζει την πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι. Παρά την επιφυλακτική στάση του στρατηγού Gartin, οι ιταλοί αξιωματικοί πυροβολικού διατάζουν ν’ ανοίξουν πυρ και βυθίζουν δυο γερμανικά αποβατικά σκάφη, σκοτώνοντας 5 γερμανούς.

Ο ίδιος ο Χίτλερ έδωσε εντολή στους γερμανούς στρατιώτες να εκτελούν με συνοπτικές διαδικασίες κάθε Ιταλό, αξιωματικό ή στρατιώτη που θα αντιστέκονταν. Είχε προηγηθεί ένταλμα της Γερμανικής Διοίκησης στο οποίο αναφερόταν ότι, “λόγω της άπιστης και ύπουλης συμπεριφοράς των Ιταλών της Κεφαλονιάς, δεν πρέπει να κρατηθούν αιχμάλωτοι”. Οι Γερμανοί στρατιώτες στις 21 του Σεπτέμβρη άρχισαν να εκτελούν τους Ιταλούς κι αυτούς που παραδίδονταν μαζί με τον οπλισμό τους. Μέσα σε μια εβδομάδα σκότωσαν 9.500 Ιταλούς, χωρίς οίκτο από την σκληροτράχηλη Αυστριακή Μεραρχία Εντελβάις. Παράλληλα με την εκτέλεση των αιχμαλώτων σκύλευαν και τα πτώματά τους. Ο Λοχαγός, Άμος Παμπαλόνι, ήταν από τους λίγους που γλύτωσε σοβαρά τραυματισμένος και τον περιέθαλψαν Έλληνες Κεφαλλονίτες. Όταν έγινε καλά, εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ και πολέμησε στο πλευρό των ανταρτών στα βουνά της Ηπείρου. Για την θηριωδία αυτή της εξόντωσης της  Ιταλικής Μεραρχίας  Acqui, οι Γερμανοί ποτέ δεν πλήρωσαν, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις. H μαρτυρία του Αντιφασίστα και φιλέλληνα Παμπαλόνι  για  ‘κείνες τις μέρες, ήταν συγκλονιστική και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με έναν Λοχαγό, “που έπαιζε μαντολίνο από το πρωί ως το βράδυ”..!

 

                                                                                      Κώστας Μπουμπουρής

                                                                                            Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                                                                 (k.boubouris@yahoo.gr)