Site icon evrytanikospalmos.gr

Παρέλαση και …απέλαση

Παραμονή της Εθνικής μας Εορτής και η είδηση για τον αριστούχο πρόσφυγα που θα παρελάσει κανονικά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια θα απελαθεί από τη χώρα, καθώς συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του, ξεσηκώνει ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης.
Ο Σαϊντού Καμαρά είναι μαθητής από τη Γουινέα είχε φθάσει στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο αριστούχος μαθητής θα δώσει κανονικά το «παρών» στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια θα απελαθεί από τη χώρα, καθώς συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του. Τελικά μετά από την τεράστια δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνάντηση μαζί του σήμερα Τρίτη.
Η ιστορία του 18χρονου είναι μια ακόμη ιστορία πόνου και τραγικών γεγονότων που τον οδήγησαν να φύγει από τη χώρα του και μετά από πολλές αντιξοότητες και πολλά χιλιόμετρα, κατέληξε ναυαγός στην Κάλυμνο.
Όπως διαβάζουμε στο reader.gr, για τη συγκεκριμένη υπόθεση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις έκανε δηλώσεις στην ΕΡΤ ο Νικόλας Κακλαμάνος, διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου. «Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές και έφτασε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του» τόνισε ο εκπαιδευτικός για τον αριστούχο πρόσφυγα στον Άγιο Δημήτριο.
Και πρόσθεσε: «Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς». Όπως είπε, η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον νεαρό πρόσφυγα, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την παραμονή του στην Ελλάδα και βρίσκεται αντιμέτωπος με απέλαση. Και εξήγησε ότι οι πάντες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον μαθητή.
Ο Σαιντού Καμαρά είχε έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Παρέμεινε για 1,5 χρόνο σε δομή εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, έκανε φίλους και κατάφερε να αριστεύσει. Τον Δεκέμβριο 2021 βγήκε η απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε κάνει και πλέον αντιμετωπίζει την απέλαση από την Ελλάδα.
«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει τον μαθητή του» ξεκαθάρισε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου. Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας».
‘Σάρκα από τη σάρκα μας’… αυτή είναι ίσως η πιο ωραία φράση που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια από εκπαιδευτικό. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να γίνεται ένας τέτοιος διαχωρισμός στους ανθρώπους, ώστε να ξεχνάμε ότι ο ένας είμαστε κομμάτι της σάρκας του άλλου.
Επίσης ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να μην δεχόμαστε τους ανθρώπους που θέλουν να έρχονται στη χώρα μας και να ζουν εδώ. Γιατί να μην υπάρχει ένας γρήγορος μηχανισμός ουσιαστικής αφομοίωσης στην ελληνική κοινωνία με σεβασμό στον άνθρωπο που έρχεται αλλά και στην ίδια τη χώρα. Γιατί θα πρέπει να στοιβάζονται σε κέντρα συγκέντρωσης όπου ανθίζει η παραβατικότητα και να έχουν το δικαίωμα μιας φυσιολογικής ζωής και εργασίας στην Ελλάδα;
Και μην ακούσω μας παίρνουν τις δουλειές γιατί θα καλέσω όποιον επιθυμεί να ρωτήσει όλους τους επαγγελματίες που δεν βρίσκουν προσωπικό…

Exit mobile version