Η πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρπενησίου, του σχεδιασμού και του ιστορικού της δημιουργίας του Μουσείου Βουνού στο Καρπενήσι, προκάλεσε την αντίδραση του Ευρυτάνα Αρχιτέκτονα κ. Ιωάννη Ζαχαράκη, ο οποίος συμμετείχε ως εθελοντής στον αρχικό σχεδιασμό του Μουσείου. Ο κ. Ζαχαράκης με επιστολή του προς τον Ευρυτανικό Παλμό, παραθέτει αναλυτικά τα στοιχεία της συμβολής του στο σχεδιασμό του εν λόγω Μουσείου και κατηγορεί το Δήμο Καρπενησίου για ‘προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών για μη έγκαιρη περάτωση του έργου’ αλλά και για τη μη αναφορά έστω του ονόματός του στην εθελοντική του συνεργασία για το συγκεκριμένο έργο.
Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, απαντά στην επιστολή, δηλώνοντας ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση υποτίμησης του κ. Ζαχαράκη, τον οποίο μαζί και με τους υπόλοιπους εθελοντές ευχαριστεί για τη συμβολή τους.
Παρέμβαση του Αρχιτέκτονα Μηχανικού κ. Ιωάννη Ζαχαράκη
“Αξιότιμη κυρία Αρωνιάδα,
Επί της αναδημοσίευσης στο φύλλο της 30/1/19 της εφημερίδας σας, της ανακοίνωσης του Δήμου Καρπενησίου για το «Μουσείο Βουνού»,
προς αποκατάσταση της αλήθειας και απάντηση στην προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών για μη έγκαιρη περάτωση του έργου, προς το άτομό μου, παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή μου, διατυπώνοντας εκ προοιμίου τη θέση μου ότι είναι δείγμα ανδρών σοφών και γενναίων η ανάληψη των ευθυνών που τους ανήκουν.
Συγκεκριμένα: Τον Νοέμβριο 2013 ο τότε Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε την επαγγελματική μου συμβολή για τον σχεδιασμό και επίβλεψη του έργου “Μουσείου Βουνού”. Αποδέχθηκα αμέσως την πρότασή του και μάλιστα λόγω της εντοπιότητάς μου και την επιθυμία προσφοράς στον τόπο μου ανέλαβα να πραγματοποιήσω τόσον τις μελέτες όσο και την επίβλεψη του έργου αφιλοκερδώς. Γι’ αυτόν τον λόγο και δεν καταρτίστηκε καμία απολύτως σύμβαση μεταξύ μου και του Δήμου Καρπενησίου.
Εντός του Δεκεμβρίου 2013, αρχίσαμε με την συνδρομή μου την εργασία καταγραφής εκθεμάτων του μουσείου και εκπόνησα τις πρώτες γραπτές παρατηρήσεις μου σχετικά με τις εργασίες που θα έπρεπε να γίνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου, προτείνοντας μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε για την σκάλα ντόπιους καλλιτέχνες και να δημιουργήσουμε ανάγλυφο πλαγιάς του βουνού με εργαλεία αναρρίχησης & κούκλα με ρούχα αναρρίχησης.
Στην διάθεση σας, αλλά και όσων ενδιαφέρονται αντίγραφα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τις 06/12/2013, 24/12/2013, 25/12/2013, 27/12/2013.
Από τον Ιανουάριο 2014, τουτέστιν χωρίς καμία απολύτως χρονοτριβή, ξεκίνησαν πυρετωδώς οι εργασίες του “Μουσείου Βουνού” με κατασκευαστή τον κ. Κόγια Δημήτριο (εργασίες εξωτερικής και εσωτερικής διαμόρφωσης) και στόχο μας να ολοκληρωθεί το “Μουσείο Βουνού” στα τέλη του 2014. Στις 07/2/14 απέστειλα ηλεκτρονικώς τα πρώτα αρχιτεκτονικά σχέδια. Οι εργασίες προχωρούσαν κανονικά παρά το ότι μεσολάβησαν οι εκλογές την 18/05/2014 και την 25/05/2014.
Εν τέλει στις 17/7/14 είχαμε ολοκληρώσει και καταγράψει όλα τα εκθέματα (συμπεριλαμβανομένων και της στολής – εξαρτήματα του αναρριχητή). Όμως λόγω δυσχέρειας χρηματοδότησης του έργου, μου ζητήθηκε να αλλάξουμε τα δεδομένα και την διάταξη στο ισόγειο του κτιρίου. Και πάλι υπάρχει όλη η σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία τις 17/01/2014, 28/01/2014, 07/02/2014, 06/03/2014, 08/08/2014, 09/08/2014, 14/08/2014, 17/08/2014, 18/08/2014.
Την 01/9/14 ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νικ. Σουλιώτης, μέχρι τότε αντιδήμαρχος και απόλυτος γνώστης των γεγονότων και της πορείας του έργου αλλά και της μεγάλης συμβολής μου στο έργο. Δυστυχώς όμως μέχρι και τις 29/04/2017 και παρά τις προσπάθειές μου καμία απολύτως ενέργεια περάτωσης του έργου δεν έγινε.
Σε όσες συναντήσεις έτυχε να βρεθώ με τον κ. Δήμαρχο, κατά παγία θέση του και επικαλούμενος απώλεια των σχεδίων μελέτης που είχα κάνει, μου ζητούσε να τα αποστείλω εκ νέου, πράγμα που φυσικά έκανα.
Εν τέλει, στις 29-04-2017 μου ζήτησε τα σχέδιά ο κος Επαμ. Μούσιος Ειδικός Σύμβουλος Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας εκ μέρους του Γραφείου του κου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος προς τον οποίο τα απέστειλα αμέσως.
Έκτοτε ανέμενα από τον αρμόδιο κο Δήμαρχο Καρπενησίου ορισμό συναντήσεώς μου με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ή με τον Ειδικό Σύμβουλό του κ. Ιωάννη Πανόπουλο για να ορίσουμε τις τελικές ανάγκες τους στον ισόγειο χώρο του μουσείου και να συζητήσουμε τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, πράγμα που ουδέποτε συνέβη παρά τις προς τούτο οχλήσεις μου.
Θεώρησα κατόπιν αυτών, ευλόγως βεβαίως ότι δεν υπήρχε πρόθεση εκτέλεσης του έργου αποδεικτικά δε περί των ανωτέρω και η ηλεκτρονική αλληλογραφίας των 29/04/2017, 16/08/2017.
Εν τέλει από το διαδίκτυο στις 26/12/2018 ενημερώθηκα για τα εγκαίνια του “Μουσείου Βουνού” χωρίς προηγουμένως να έχω την παραμικρή ενημέρωση και κατόπιν αυτών ανάρτησα στο διαδίκτυο τα δικά μου σχέδια από το 2014 – 2017, μαζί με φωτογραφίες από τις δικές μου υλοποιημένες ιδέες και προτάσεις.
Η έλλειψη της οποιαδήποτε αναφοράς στο πρόσωπό μου για τις εργασίες που αφιλοκερδώς προσέφερα με γέμισαν αδικία. Ούτε βεβαίως ανέμενα τον οποιοδήποτε έπαινο για το έργο μου, απλά και μόνο μια επιβεβαίωση της οποιασδήποτε προσφοράς μου, έτσι σαν τον ελάχιστο φόρο τιμής στο πρόσωπό μου και την επιστημοσύνη μου.
Αντ’ αυτών με πληθώρα ανακριβειών σε ανάρτηση στη σελίδα του FaceBook του Δήμου Καρπενησίου στις 24/01/2019 με «φέρουν» και υπαίτιο για την καθυστέρηση του έργου.
Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι εν τέλει ο αχάριστος ευεργετηθείς είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός. Όλα αυτά για την αποκατάσταση και μόνο της αλήθειας».
Η παρέμβαση του Δημάρχου Καρπενησίου, κ. Νίκου Σουλιώτη
«Καμία πρόθεση δεν υπάρχει από την πλευρά του δήμου Καρπενησίου να μειώσει την αξία ενός σημαντικού αρχιτέκτονα του τόπου μας, του Γιάννη Ζαχαράκη. Έχουμε συνεργαστεί κατά το παρελθόν και στην διαμόρφωση του χώρου της περιοχής της Νεράιδας και τον έχω ευχαριστήσει δημόσια πολλές φορές για το έργο του. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο έργο, του Μουσείου Βουνού, η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το 2012 και σε συνεργασία με τον Κώστα Μπακογιάννη, τον ορειβατικό σύλλογο και κάποιους άλλους ανθρώπους που είχαμε κοινό όραμα να δημιουργηθεί ένα μουσείο βουνού στο Καρπενήσι, ο Γιάννης Ζαχαράκης, μας βοήθησε εθελοντικά στη διαμόρφωση με τις ιδέες του προκειμένου να διαμορφωθεί εσωτερικά ο χώρος του μουσείου, δηλαδή μας βοήθησε στην κτηριοδομική διαμόρφωση του κτηρίου. Στη συνέχεια έγιναν και κάποιες άλλες συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαμε και μοιραστήκαμε αγωνίες για το πώς μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και την άνοιξη του 2018 ανέθεσα την εκπόνηση της οριστικής μελέτης του μουσείου στον αρχιτέκτονα, συνεργάτη μου, ειδικό σύμβουλο κύριο Γιάννη Πανόπουλο, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες όπως δύο μουσειολόγους από την Λαμία την κυρία Ηλιάνα Ζιώγα και τον κύριο Αθανάσιο Αθανασιά που κι αυτοί προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ολοκληρώσαμε τη μελέτη αναπροσαρμόζοντάς την σύμφωνα με τις ανάγκες που είχαμε αλλά και τη χρηματοδότηση που διαθέταμε. Εκπονήσαμε τη μελέτη εφαρμογής και ο κύριος Πανόπουλος επίβλεψε το έργο. Επίσης η τεχνική υπηρεσία και οικονομική υπηρεσία του δήμου έκαναν όλες τις απαραίτητες διεργασίες και φτάσαμε στο ευχάριστο αποτέλεσμα να εγκαινιάσουμε το μουσείο, Χριστούγεννα του 2018. Ευχαριστούμε όλους όσους κατά καιρούς βοηθούν όχι μόνο γι’ αυτήν την προσπάθειά μας αλλά και για όλες τις προσπάθειες που κάνουμε για να νιώθουμε περήφανοι για τον τόπο μας».