Site icon evrytanikospalmos.gr

Πολιτική VS Αλληλεγγύης

Τριγμούς έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η είδηση ότι η 31χρονη πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3, Καρόλα Ρακέτε συνελήφθη έπειτα από δύο εβδομάδες παραμονής του σκάφους μεσοπέλαγα και αντιμετωπίζει έως και 10ετή φυλάκιση αν καταδικαστεί, αφού είναι κατηγορούμενη ότι εμβόλισε ένα ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας ενώ προσέγγιζε το λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας 40 μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο.
Η Ρακέτε διέσωσε 53 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό το οποίο έπλεε ανοιχτά των ακτών της Λιβύης στις 12 Ιουνίου. Οι ιταλικές αρχές δέχτηκαν για λόγους υγείας 13 μετανάστες αλλά είχαν αρνηθεί την είσοδο στους υπόλοιπους.
«Ήταν μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έπρεπε να μπω στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, διότι, διαφορετικά, κάποιοι από τους μετανάστες θα μπορούσαν και να αυτοκτονήσουν». Αυτό δήλωσε, μέσω του δικηγόρου της, η Γερμανίδα καπετάνιος του Sea Watch 3 Kαρόλα Ρακέτε.
«Αν τελικά δεν καταδικαστεί, επιβάλλεται να απελαθεί άμεσα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Η Ρακέτε πάντως ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας για το ότι κατά την είσοδο του σκάφους της στο λιμάνι συγκρούσθηκε με ταχύπλοό τους.
Στο μεταξύ, διαρρέει ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε -ο οποίος σημειωτέον απέφυγε τις δηλώσεις- σκέφτεται να υιοθετήσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης. H Λέγκα, φυσικά, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ τα Πέντε Αστέρια επισήμως ζητούν «να αποφεύγονται κάποιες απαράδεκτες ακρότητες». Η δήλωση αναφέρεται εμμέσως σε μερίδα πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Λαμπεντούζα και προπηλάκισαν με χυδαίες εκφράσεις την Γερμανίδα καπετάνιο κατά την αποβίβασή της από το πλοίο.
Το δε Βατικανό και διαμέσου του πρωθυπουργού του Πιέτρο Παρολίν σχολιάζει με νόημα: «Οι ανθρώπινες ζωές πρέπει πάντα να σώζονται, πάση θυσία. Αυτός είναι ο πολικός μας αστέρας, το κύριο σημείο αναφοράς μας. Όλα τα υπόλοιπα, πρέπει να θεωρηθούν δευτερεύουσας σημασίας».
Εν τω μεταξύ πάνω από 140.000 ευρώ είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το πρωί της Κυριακής στη Γερμανία σε δωρεές για τα δικαστικά έξοδα της πλοιάρχου, έπειτα από σχετική έκκληση που απηύθυναν δυο γνωστοί Γερμανοί τηλεπαρουσιαστές. Σε περίπτωση καταδίκης της η κυβερνήτης του πλοίου μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ποινή πολυετούς φυλάκισης. (με πληροφορίες και φωτο από tovima.gr-Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη και ΑΜΠΕ).
Και εδώ λίγες μόλις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, σε μια προεκλογική περίοδο που το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι ένα θέμα που ‘καίει’ όποιον το αγγίζει, τίθεται το ερώτημα: Πολιτική ή Αλληλεγγύη; Ποιος μπορεί να κατηγορήσει αυτή τη γυναίκα που έσωσε 50 ψυχές; Ποιος από εμάς μπορεί να μπει στη θέση της αλλά ακόμη χειρότερα στη θέση αυτών των ανθρώπων που απελπισμένοι καταφεύγουν στο δρόμο της θάλασσας και του θανάτου; Ποιος μπορεί έστω και για μια στιγμή να μπει εικονικά μέσα σ’αυτό το πλοίο που θαλασσοδέρνονταν στα ανοιχτά με όλον αυτόν τον κόσμο μέσα επί 2 εβδομάδες, με αρρώστιες, αγωνία, πανικό; Ποια είναι η πολιτική που επιλέγουμε τελικά; Μπορεί να συγκρουστεί η πολιτική με την ανθρωπιά και να την νικήσει; Μπορεί, αλλά όχι για πολύ. Η αλληλεγγύη ποτέ δεν σβήνει. Έστω και μια μικρή, ελάχιστη, σπίθα να υπάρχει, κάποια στιγμή θα γίνει μια λαμπερή φωτιά. Στο χέρι μας είναι όμως να κάνουμε την πολιτική ανθρώπινη και όχι απάνθρωπη. Να τη φτιάξουμε έτσι ώστε να εξυπηρετεί και να σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και τον πλανήτη που πατάμε κι όχι να τον εκμεταλλεύεται και να τον καταδιώκει.
Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα
Εκδότρια

Exit mobile version