Site icon evrytanikospalmos.gr

Ρουμελιώτικα Μελομακάρονα Η αυθεντική συνταγή της γιαγιάς…

Βαθμός Δυσκολίας **

Προετοιμασία:15 | Χρόνος ψησίματος : 30΄ | Τεμάχια: 60

Υλικά        

60 τεμάχια

3 φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. βούτυρο λιωμένο ή φυτίνη

2 φλ. μπύρα

2 φλ. ζάχαρη

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κ. σ. κανελλογαρίφαλλο

2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ. σ. σόδα

1 κ. σ. μπέικιν πάουντερ

2 κ. γλ. αλάτι

Για το Σιρόπι:

3 φλ. μέλι

3 φλ. νερό

3 φλ. ζάχαρη

Άλλα υλικά:

καρύδια

κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα έξι πρώτα υλικά σε λεκάνη και δουλεύουμε. Κοσκινίζουμε με λίγο αλεύρι τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι, προσθέτοντας τα στο μείγμα. Από το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνουμε όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή (η ποσότητα εξαρτάται από το φλιτζάνι που θα χρησιμοποιήσουμε). Στο ψήσιμο απλώνουν λίγο, οπότε τα πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα, σαν σουτζουκάκια, πιέζοντας με το δάχτυλο στο κέντρο κατά μήκος και γυρίζοντας τις άκρες που δημιουργούνται προς τα μέσα όπως στη φωτογραφία. Με αυτόν τον τρόπο σιροπιάζουν καλύτερα τα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα σε ταψιά και ψήνουμε μισή ώρα περίπου στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο αρχικά φούρνο. Για το σιρόπι βάζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 3′. Ξαφρίζουμε και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. Βουτάμε τα μελομακάρονα δοκιμάζοντας στο πρώτο πόσο θέλουμε να τα μελώσουμε και αναλόγως βουτάμε και τα υπόλοιπα. Κρύα μελομακάρονα σε ζεστό σιρόπι. Σπάμε και αλέθουμε τα καρύδια. Ρίχνουμε πάνω τους κανέλα και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.

Exit mobile version