Site icon evrytanikospalmos.gr

Σκηνές ‘ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ’ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου

Σουλιώτης: Κάνουμε ό,τι μπορούμε… δεν υπάρχουν χρήματα

Κακαβάς: Είστε μόνο για τις φωτογραφίες…

Γονείς: Υπογράψτε μας σήμερα ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή!

Σκηνές από την Άγρια Δύση – Far West εκτυλίχτηκαν χθες βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, όπου συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης το ζήτημα του κτιρίου του 3ου Δημοτικού και 2ου Γυμνασίου Καρπενησίου ενώ στη συζήτηση που κράτησε δύο ώρες συμμετείχαν και οι γονείς των μαθητών του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος.

Εκρηκτική συνέχεια φαίνεται να παίρνει το θέμα σχετικά με τις υποδομές του 3ου Δημοτικού σχολείου και του 2ου Γυμνασίου Καρπενησίου, αφού μετά τις ενέργειες τις οποίες ήδη έχουν προβεί οι δύο σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, μετά τη συνάντηση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου με τον Δήμαρχο Καρπενησίου Νίκο Σουλιώτη στο Δημαρχείο, σειρά είχε η συμμετοχή, τόσο των δύο συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων, όσο και των γονέων των μαθητών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε την Τρίτη 4 Απριλίου, από όπου έφυγαν χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Τι ειπώθηκε στο ΔΣ

Νίκος Σουλιώτης

Πρώτος πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Καρπενησίου, ο οποίος αφού ανέπτυξε όλα όσα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό από τη δημοτική αρχή γενικά για το Δήμο αλλά και ειδικότερα για το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο, κατέληξε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να λυθούν έστω προσωρινά τα προβλήματα και προσπαθούν να βρουν χρήματα για την αλλαγή της στέγης και την οριστική επίλυση όλων των προβλημάτων. Ο Δήμαρχος επίσης, διευκρίνισε ότι το αρχικό έργο κατασκευής του συγκροτήματος έχει παραλάβει η τότε δημοτική αρχή του Βασίλη Καραμπά με υπογράφοντες μηχανικούς τους κ.κ. Γκορόγια και Κλέσιορα και ότι δεν ισχύει η φήμη που ακούγεται ότι δεν έγινε ποτέ παραλαβή του έργου από την ανάδοχο εταιρεία ΒΑΣΚΟ ΑΤΕ με έδρα στην Αττική. Μάλιστα ο κ. Σουλιώτης μοίρασε αντίτυπα σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσα στην αίθουσα του ΔΣ με τα πρωτόκολλα παραλαβής του έργου.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Έπειτα ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού, κ. Βασιλείου, ο οποίος τόνισε ότι όλοι οι γονείς ζητάμε ασφάλεια. Διαπιστώνουμε ότι τέσσερα χρόνια μετά βρισκόμαστε πάλι στο 2019. «Από το 2019 ακούμε τα ίδια, δεν υπάρχει μελέτη, δεν υπάρχουν χρήματα, προσπαθούμε να ενταχθούμε σε πρόγραμμα…» είπε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος ανέφερε ότι για πρώτη φορά χθες άκουσαν ότι το σχολείο έχει παραληφθεί από το Δήμο γιατί μέχρι τώρα ο Δήμος είχε πει το αντίθετο, όταν είχαν ξαναρωτήσει πριν από καιρό. Κλείνοντας ο κ. Βασιλείου ανέφερε μεταξύ άλλων «η ασφάλεια των παιδιών μας είναι το ζητούμενο. Τα παιδιά μας έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούν φυσιολογικό το νερό να τρέχει από τους τοίχους…». Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου κα Μάκκα ανέφερε ότι θα στείλει ο σύλλογος έγγραφα για το θέμα προς την Περιφέρεια, το Βουλευτή και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ζήτησε τη συμπαράσταση του Δήμου.

Οι διευθυντές των σχολείων

Ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου κ. Δημήτρης Αντωνίου αφού πήρε το λόγο είπε μεταξύ άλλων: «Το σχολικό συγκρότημα είναι σε επικίνδυνη κατάσταση. Κάνετε επεμβάσεις και ξεπεράσαμε κάποια προβλήματα. Το 2019 κλείσαμε το σχολείο για κάποιες μέρες. Όμως χάσαμε τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε κάτω από συνθήκες ολισθηρότητας στα πλακάκια με μια σταγόνα νερό. Τηρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές. Το νερό μπαίνει, άσχετα από τις κατασκευές και διορθώσεις. Θέλουμε σχολείο ανοιχτό με αυστηρούς όρους ασφαλείας. Υπάρχουν όρια και στις κόκκινες γραμμές πρέπει να σταματάμε. Πρέπει όλες τις μέρες να ρίχνουμε το βάρος στα προβλήματα. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να δώσει λύση ο Δήμος και οι Περιφερειακές αρχές. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά, με την έννοια να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά. Πρέπει όλοι μαζί να υπηρετήσουμε αυτά τα παιδιά».

Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου κ. Φλωράκης Γιάννης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι το κτίριο είναι λάθος κατασκευαστικά και ότι το σχέδιό του δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες του Καρπενησίου. Τόνισε βέβαια ότι στο Γυμνάσιο υπάρχει ασφάλεια για τα παιδιά, αλλά το πρόβλημα πρέπει να λυθεί συνολικά για όλο το σχολικό συγκρότημα όσο πιο γρήγορα γίνεται αν και πέρυσι, έγιναν κάποια έργα και κάποια προσπάθεια.

Η αντιπολίτευση

Μετά τις τοποθετήσεις των Συλλόγων και των διευθυντών, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Λερογιάννης, ο οποίος με καταγεγραμμένα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε στα χέρια του ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τώρα, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν έθεσε ως προτεραιότητά της την ασφάλεια των παιδιών στα συγκεκριμένα σχολεία. Συγκεκριμένα ανέφερε το Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, το οποίο περιελάμβανε επισκευή σχολικών κτιρίων το 2018, το 2020 το Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ στο οποίο ο δήμος έκανε πρόταση που δεν εγκρίθηκε ποτέ και τέλος επεσήμανε «στο Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό του 2023, το μεγαλύτερο όλων των εποχών όπως το διαφημίζατε, 35 εκατ. ευρώ, δεν καταφέρατε να εντάξετε το σχολείο γιατί δεν αποτελεί προτεραιότητά σας…». «Η ουσία είναι η αγωνία των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί και κυρίως τα παιδιά που στέλνουν εκεί οι γονείς. Την ασφάλεια την αγνοείτε. Από το 2019 θα μπορούσατε να κάνετε πολύ περισσότερα πράγματα».

Ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και ο επόμενος υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου με την ‘Αλλαγή Πορείας’ Χρήστος Κακαβάς είπε: «Σας ακούσαμε όλο αυτό το διάστημα με προσοχή. Μας είπατε τι κάνατε αλλά όχι τι δεν κάνατε. Η παιδεία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική αρχή. Οι παρεμβάσεις που κάνατε είναι ουσιαστικά πασαλείμματα. Κάνατε ένταξη στο πρόγραμμα του 2021, γιατί δεν προχωράει; Την ίδια στιγμή άλλοι Δήμοι έχουν εντάξει πολλά σχολεία στο πρόγραμμα. Πού είναι η μελέτη που υποσχεθήκατε από το 2019; Ασχολείστε μόνο με την επικοινωνία, λυπάμαι που το λέω αλλά είστε μόνο για τις φωτογραφίες!».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Γκορόγιας στην τοποθέτησή του είπε μεταξύ άλλων ότι η μελέτη είχε τεχνικές αστοχίες και το κτίριο είναι ακατάλληλο για σχολείο.

Σε μεγάλη ένταση η συνεδρίαση

Μετά τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων, ο Δήμαρχος απάντησε σε όσα είχε πει προηγουμένως ο κ. Λερογιάννης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν αξιοποιήθηκαν και πετώντας του το μπαλάκι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν κατέθεσε κάποια άλλη πρόταση πάνω στο θέμα όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του 2023. Η δήλωση αυτή του Νίκου Σουλιώτη πυροδότησε την ένταση από πλευράς αντιπολίτευσης με τον Δημήτρη Λερογιάννη να τον αποκαλεί ‘ψεύτη’ και ότι δεν δέχεται όλα αυτά τα ψέματα που ακούγονται από το Δήμαρχο. Ενδεικτική της τεταμένης κατάστασης ήταν η αντίδραση της Προέδρου του ΔΣ κας Γκαρίλα, η οποία για να επαναφέρει την τάξη στη διαδικασία έκλεινε το μικρόφωνο του κ. Λερογιάννη και του έδωσε το λόγο μετά την απάντηση του Δημάρχου. Οι φωνές και οι χαρακτηρισμοί συνεχίστηκαν για πολλή ώρα και εντάθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την τοποθέτηση γονέα, η οποία μεταξύ άλλων ζήτησε από το Δήμαρχο: « Μας μοιράζετε έγγραφα από το 2009. Τι να τα κάνουμε; Υπογράψτε μας σήμερα ένα χαρτί ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή στο σχολείο τους!». 

Στον εισαγγελέα οι γονείς

Οι γονείς ζητούν άμεσες λύσεις με κύριο στόχο την ασφάλεια των παιδιών τους. Συγκεκριμένα, οι γονείς του 3ου Δημοτικού Σχολείου δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια και προχωρούν στη συλλογή υπογραφών εγγράφου αναφοράς – καταγγελίας προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευρυτανίας. Τις ίδιες κινήσεις αναμένεται να πραγματοποιήσουν και οι γονείς του 2ου Γυμνασίου μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δ.Σ., καθώς προτεραιότητα όλων είναι τα ασφαλή σχολεία, αλλά και η ανάληψη των ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το νέο σχετικά κτιριακό συγκρότημα.

Η καταγγελία αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Προς την κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευρυτανίας

Κυρία Εισαγγελέα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του 3ου Νηπιαγωγείου Καρπενησίου ιδρύθηκε το 1999 και σαν σκοπό έχει την αδιάκοπη προσπάθεια προάσπισης των δικαιωμάτων των μελών και των ανήλικων τέκνων αυτών.

Το 2004 αποφασίσθηκε η κατεδάφιση του σχολείου του 3ου Δημοτικού και η ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος, πιο σύγχρονου με γνώμονα την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών. Μεταφέρθηκαν προσωρινά οι μαθητές στα κτίρια όπου σήμερα στεγάζεται το καινούριο Δημαρχείο Καρπενησίου.

Το κτίριο αποπερατώθηκε το 2009 και το σχολείο έκτοτε λειτουργεί στο καινούριο συγκρότημα όπου πλέον στεγάζει το 3ο Δημοτικό Σχολείο, το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό (τα ειδικά σχολεία είναι τα μοναδικά στο Νομό Ευρυτανίας).

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των σχολείων φάνηκαν πολλά προβλήματα στη μελέτη, κατασκευή, επιλογή υλικών αλλά και τοποθέτησης αυτών, στα πλακάκια, παράθυρα, πόρτες αλουμινίου και κυρίως στη στέγη. Έγγραφα και συναντήσεις με τους αρμόδιους αντιδημάρχους έκαναν οι Διευθυντές των σχολείων (3ου Δημοτικού Σχολείου, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου) καθώς και ο Σύλλογός μας. Οι πρόχειρες παρεμβάσεις και λύσεις δεν έλυναν οριστικά τα προβλήματα αλλά βοηθούσαν για τη συνέχιση λειτουργίας των σχολείων.

Το κτιριακό συγκρότημα εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αυτονόμησης με φωτοβολταϊκά, πάνελ στις σκεπές και ταράτσες των κτιρίων. Τότε τα προβλήματα εντάθηκαν η κατασκευή της στέγης εμφάνισε πιο έντονα θέματα και η εισροή υδάτων ήταν εντονότερη. Οι συναντήσεις με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, δήμαρχο, καθώς και έγγραφα προς αυτούς από τη σχολική επιτροπή και διευθυντές ήταν συνεχή.

Το 2019 οι έντονες βροχοπτώσεις και η συνεχόμενη χιονόπτωση οδήγησαν σε εισροές υδάτων που ήταν τόσο έντονες ώστε μετά από πρόταση των διευθυντών και αυτοψία του τότε δημάρχου κου Σουλιώτη Νικολάου με μηχανικούς αποφασίσθηκε το κλείσιμο των σχολείων για μερικές μέρες. Τεχνίτες ιδιώτες με εντολή του δήμου επιλήφθηκαν των ζημιών, προέβησαν σε μερική αποκατάσταση αυτών και τους ενημέρωσαν ότι οι κακοτεχνίες είναι τόσο έντονες που η μόνη λύση είναι οι αντικατάσταση της στέγης.

Ακολούθησε έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου με πλήθος μελών-γονέων που ανησυχούσαν για την ασφάλεια των παιδιών τους αλλά και επιθυμούσαν καλύτερες συνθήκες γι’ αυτά. Ο δήμαρχος κος Σουλιώτης Νικόλαος παρέστη στη συνέλευση μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κο Κουτρουμάνο Ταξιάρχη και δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση της στέγης, την κάλυψη του κτιρίου με θερμοπρόσοψη και αντικατάσταση των θυρών και παραθύρων αλουμινίου μέσω προγράμματος που θα φρόντιζε να τα εντάξει μετά τη σχετική μελέτη μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών.

Τα προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια (2019-2023) δεν μειώθηκαν αλλά πολλαπλασιάστηκαν, με γεωμετρική πρόοδο καθιστώντας αρκετές τάξεις μη λειτουργικές με συνεχή εισροή υδάτων σε αυτές, μούχλα στους τοίχους, καταστροφή της ψευδοροφής και της κάθετης τοιχοποιίας.

Στις πρόσφατες βροχές πριν από λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε ως σύλλογος ότι το πρόβλημα της εισροής υδάτων από τη στέγη εντοπίσθηκε σε άλλες τάξεις όπου δεν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στο παρελθόν. Η ανησυχία όλων μας αυξήθηκε καθώς κρίναμε ότι το πρόβλημα είναι εξελίξιμο και δεν χωράει άλλη καθυστέρηση η οριστική επίλυσή του. Πολλοί γονείς εξέφρασαν πλέον ανησυχία για την ασφάλεια των παιδιών τους και ορισμένοι αρνούνται να τα φέρουν στο μάθημα. Ο σύλλογος απέστειλε ξανά έγγραφο (υπ’ αριθμ. 2-2023 από 08-03-2023) απαιτώντας πια, έγγραφη απάντηση από τις αρμόδιες προς τούτο υπηρεσίες για τις ενέργειες που έχουν γίνει, ποιες πρόκειται να γίνουν και τα αποτελέσματα των αυτοψιών τους. Με το υπ’ αριθμ. 3347 από 15-03-2023 έγγραφο της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καρπενησίου κας Παπαδοπούλου Μαρίας (επισυνάπτεται) μας παραθέτει σειρά πληροφοριών, χωρίς να μας αναφέρει αν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά μας και τους εργαζομένους στα σχολεία και καταλήγει να κάνουμε τις δικές μας ενέργειες ως σύλλογος για τους πιθανούς κινδύνους που προέρχονται από τα προβλήματα εισροής υδάτων εντός των κτιρίων.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση ενημερώθηκαν από το Δ.Σ. του συλλόγου τα μέλη για τις ενέργειες που έχουν γίνει, εξέφρασαν τις απορίες αλλά και τους προβληματισμούς τους όσον αφορά την ασφάλεια των μαθητών.

Αυτά που έχουμε λάβει ως πληροφορίες όλοι, μέσω των συναντήσεων με τους αρμόδιους προφορικά, (συναντήσεις με τους αντιδημάρχους αλλά και στην έκτακτη γενική συνέλευση του 2019) για το σχολικό συγκρότημα είναι τα εξής: 1. Πρόκειται για ένα έργο που έκανε η τότε Νομαρχία Ευρυτανίας με Νομάρχη τον κο Κοντογεώργο Κωνσταντίνο και τον τότε Δήμαρχο Καρπενησίου κο Καραμπά Βασίλειο, 2. Με την ολοκλήρωση του συγκροτήματος κανείς δεν υπέγραψε την παραλαβή του έργου με άγνωστο αν ελέγχθηκαν οι εργασίες, η ποιότητα των υλικών και η τοποθέτηση αυτών σε σχέση με την μελέτη, 3. Η μελέτη προέβλεπε περίπου 4000 τ.μ. στέγης και έχει υλοποιηθεί μόνο περίπου 2000τ.μ. αυτής (πληροφορία που μας την είπε στην πορεία που κάναμε 20-03-2023 προς το δημαρχείο ο δήμαρχος κος Σουλιώτης Νικόλαος), 4. Το συγκρότημα δεν διαθέτει γυμναστήριο και για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ενός αίθριου χώρου σε γυμναστήριο χωρίς οριστική κατασκευή αυτού. 5. Δεν είχαν κατασκευαστεί τουαλέτες για τα ειδικά σχολεία, χωρίς να γνωρίζουμε αν είχαν προβλεφθεί στη μελέτη και αυτές ολοκληρώθηκαν με ξεχωριστό έργο το 2021, 6. Τα πλακάκια είναι τόσο κακής ποιότητας ώστε με την παραμικρή ποσότητα νερού γίνονται τρομερά ολισθηρά, πόσο μάλλον με τη συνεχή εισροή υδάτων σε πολλά μέρη του σχολείου.

Κα εισαγγελέα… επειδή τα παιδιά μας είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε όλοι μας, ζητάμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα που οφείλουν οι αρμόδιοι (υπηρεσίες και πολιτικοί τους προϊστάμενοι) ώστε να μας βεβαιώσουν την ασφάλειά τους, να μας εγγυηθούν για αυτή και να βελτιώσουν τις συνθήκες μάθησής τους.[…]

Επειδή οι δικές μας ενέργειες δεν έφεραν τα αποτελέσματα που θέλουμε ως γονείς, κυρίως φοβούμενοι για την ασφάλεια των παιδιών μας που αφήνουμε το πρωί και περιμένουμε να τα πάρουμε το ίδιο ασφαλή το μεσημέρι, παρακαλούμε για την εξέταση από Μέρους σας των καταγγελιομένων μας, τον καταμερισμό τυχόν ευθυνών και την οριστική επίλυση των προβλημάτων των σχολικών συγκροτημάτων που στεγάζουν τέσσερα σχολεία (3ου Δημοτικού Σχολείου, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του 2ουΓυμνασίου Καρπενησίου) πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών και σημαντικό αριθμό εκπαιδευτικών».

Exit mobile version