Site icon evrytanikospalmos.gr

Στα ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ τα Άγραφα

Σε ερώτηση του Βουλευτή του ΜεΡΑ25, Κρίτωνα – Ηλία Αρσένη απάντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και δήλωσε ότι τα Άγραφα θα μπουν επίσημα στο πρόγραμμα ‘Απάτητα Βουνά’ μαζί με τα υπόλοιπα 6 που έχουν ήδη μπει. Δηλαδή στο θεσμό των εκτεταμένων περιοχών άνευ δρόμων, οι οποίες θα προστατεύονται και θα απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων και τοποθέτηση ΑΠΕ.

Όπως ο ίδιος ο Υφυπουργός παραδέχτηκε «…σύντομα έρχεται η θεσμοθέτηση για τα Άγραφα και για τις αδιατάρακτες ορεινές περιοχές στη Ροδόπη και άλλες πολλές περιοχές…».

Οπότε αναμένεται να δούμε πότε ακριβώς θα ενταχθούν τα Άγραφα στα ‘Απάτητα Βουνά’ ώστε να μείνει αδιατάρακτο το ανυπέρβλητο φυσικό περιβάλλον τους.

Στην ερώτησή του ο κ. Αρσένης ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ευρωπαϊκή δέσμευση μέσα από την στρατηγική για τη βιοποικιλότητα για την απόλυτη προστασία του 10% της ελληνικής επικράτειας. Στην ουσία περιμένουμε ακόμα να ενσωματώσετε στην ελληνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα. Και θέλουμε να μας εξηγήσετε όμως -γιατί ανεξαρτήτως εσείς τι κάνετε, η δέσμευση υπάρχει- πώς θα την υλοποιήσετε.

Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχετε δεσμευτεί για τα «Απάτητα βουνά». Τα έξι βουνά είναι το 0,5% της ελληνικής επικράτειας. Λείπει άλλο 9,5%. Υπάρχει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που μιλάει για τριακόσιες ογδόντα εννέα περιοχές χωρίς δρόμους και τρεις χιλιάδες πεντακόσια δέκα οκτώ νησιά χωρίς δρόμους. Αν προστατεύσετε αυτά, όπως έχετε στην ουσία δεσμευτεί ότι θα κάνετε τουλάχιστον για τις πενήντα πέντε μεγαλύτερες περιοχές, θα φτάσουμε στο 6,18% της ελληνικής επικράτειας. Και με την συμπλήρωση των ειδικών μελετών από τις περιοχές «NATURA» θα μπορούσαμε να έχουμε επίσης ένα ποσοστό και έτσι να ολοκληρωθεί το 10%.

Εσείς πώς θα προχωρήσετε; Θα ενσωματώσετε στο Εθνικό Δίκαιο την στρατηγική για την ποικιλότητα; Τι θα κάνετε με τις περιοχές χωρίς δρόμους; Είχατε πει ότι θα προχωρήσετε. Δεν βλέπουμε πρόοδο. Είχατε δεσμευτεί στην επιτροπή ότι άμεσα θα δούμε τα διατάγματα για Ροδόπη –φαντάζομαι- και Νέστο και για τα Άγραφα. Δεν έχουμε νεότερα για αυτό. Είχατε δεσμευτεί ακόμη και για τις χίλιες ανέγγιχτες παραλίες. Ούτε για αυτό είχαμε κάτι νεότερο.

Τι ακριβώς γίνεται; Θα χαθεί στην αναμονή για τις εκλογές όλο αυτό το παιχνίδι ή υπάρχει πρόθεση να προχωρήσετε τον σχεδιασμό;

Και ρωτάω, κυρία Πρόεδρε, για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί ήδη σε τρεις απ’ αυτές τις περιοχές, στην καρδιά των περιοχών χωρίς δρόμους, έχουν προχωρήσει αδειοδοτήσεις για τεράστια φωτοβολταϊκά και αιολικά. Φοβόμαστε δηλαδή ότι η καθυστέρηση εξυπηρετεί στο να υλοποιηθούν, να αδειοδοτηθούν με μη αναστρέψιμο τρόπο έργα και άρα να μην υπάρχει αντικείμενο προστασίας. Θέλουμε τις δεσμεύσεις σας».

Η δέσμευση για τα Άγραφα

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς απαντώντας στο ερώτημα του κ. Αρσένη ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πόσο χαίρομαι λοιπόν, αγαπητέ μου, κύριε Αρσένη, που συζητάμε εδώ σε αυτή την Αίθουσα για τα «Απάτητα βουνά», για τις «Χίλιες παρθένες παραλίες», για τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που μέσω των προεδρικών διαταγμάτων βεβαίως και των σχεδίων διαχείρισής τους θέτουν σε καθεστώς προστασίας τις περιοχές «NATURA».

Είναι από τις συζητήσεις που νομίζω λείπουν από τον δημόσιο διάλογο και σας απαντώ αμέσως και στο ψητό που λένε. Βεβαίως, ναι, φυσικά και θα λάβουμε υπ’ όψιν και λαμβάνουμε υπ’ όψιν την ευρωπαϊκή στρατηγική και βεβαίως πάνω απ’ όλα και τα επικαιροποιημένα κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λοιπόν πριν από το 2019 δεν υπήρχε κουβέντα, τίποτα για αυτά, ούτε για τα «Απάτητα βουνά» ούτε για τις ΕΠΜ, ούτε για τις «Χίλιες παρθένες παραλίες».

Και σας λέω, λοιπόν, ότι βεβαίως και έχουμε δεσμευτεί και βεβαίως δουλεύουμε πάνω στα κείμενα που σύντομα θα τα ανακοινώσουμε με τις υπουργικές αποφάσεις που θα υπογράψουμε, ώστε να εντάξουμε και τα Άγραφα και -θα έλεγα- τα μη κατατετμημένα από δρόμους βουνά και ορεινές περιοχές της Ροδόπης στα «Απάτητα βουνά».

Όπως επίσης θα ξεκινήσει και σύντομα θα μάθετε -θα το ανακοινώσουμε- τον τρόπο με τον οποίο θα θεσμοθετήσουμε και θα προστατέψουμε τις παραλίες εκείνες οι οποίες είναι ακόμα ανέγγιχτες από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, με τον τίτλο «Χίλιες παρθένες παραλίες». Δεν είναι μόνο χίλες, είναι πολύ περισσότερες. Ξεκινάμε όμως με τις χίλιες.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι υπηρεσίες του Υπουργείου, κατόπιν βεβαίως εντολών και οδηγιών που έχουμε δώσει ως πολιτική ηγεσία, επεξεργάζονται τα επιστημονικά κριτήρια της βιοποικιλότητας, της σημασίας των ενδιαιτημάτων και άλλων, εν πάση περιπτώσει, κριτηρίων με τα οποία θα έχουμε την ένταξη σε καθεστώς αυστηρής προστασίας αυτών των μη παραβιασμένων από την ανθρώπινη παρουσία παραλιών.

…Στόχος μας είναι και για τις τετρακόσιες σαράντα έξι περιοχές του δικτύου «NATURA 2000» να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες αυτές με τρόπο που νομίζω δεν είχε δυστυχώς η χώρα και το περιβάλλον της χώρας εισπράξει τα τελευταία χρόνια.

…Και κάτι ακόμα να πω. Και εδώ είναι κάτι καινούργιο που δεν το έχουμε πει ποτέ. Σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση εδώ στη Βουλή κάποιες διατάξεις με τις οποίες -τι θα κάνουμε;- θα θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες. Δηλαδή τι θα κάνουμε με αυτές τις διατάξεις; Θα διορθώσουμε τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις ζώνες προστασίας του δικτύου «NATURA 2000», έτσι ώστε να έχουμε ορθολογικότερη κατανομή των ζωνών και των χρήσεων μεταξύ αυτών των περιοχών. Κάτι δεύτερο που θα κάνουμε με αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις είναι ότι θα εισαγάγουμε μέριμνα για τη συνάφεια με τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Εισάγουμε και θα εισαγάγουμε για πρώτη φορά, λοιπόν, τη διαδικασία εκπόνησης δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων για έργα και δραστηριότητες που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Αυτά, λοιπόν, για να δείξουμε στην ουσία και στην πράξη ότι, ναι, ξεκάθαρα μας ενδιαφέρει η ευρωπαϊκή στρατηγική.

Επίσης, παρά την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, η χώρα μας περιμένει και την υιοθέτηση του παγκόσμιου πλαισίου βιοποικιλότητας φέτος τον Δεκέμβριο κατά το δεύτερο μέρος της COP15.

Αυτό άλλωστε απέδειξε η χώρα μας και με τη θεσμοθέτηση των «Απάτητων βουνών». Ήμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το κάνει. Και γι’ αυτό άλλωστε είμαστε σε πολύ συχνή επαφή με αντίστοιχα ευρωπαϊκά Υπουργεία Περιβάλλοντος -να το πω έτσι- για να τους δώσουμε την τεχνογνωσία μας. Τους δείχνουμε την τεκμηρίωση, τους δείχνουμε επίσης τι σημαίνει αυτό στην πράξη για ένα σωρό αποφάσεις διοίκησης και, βεβαίως, πάνω από όλα τι σημαίνει στην ουσία η προστασία της βιοποικιλότητας και η αποκατάσταση οικοτόπων και, βεβαίως, η προστασία και διατήρηση των ειδών.

Εδώ, λοιπόν, με τη θεσμοθέτηση και την οριοθέτηση των «Απάτητων βουνών», δηλαδή αυτών των εκτεταμένων περιοχών άνευ δρόμων, εμείς εισάγουμε και άλλη μία παράμετρο, δηλαδή προχωρούμε στην εισαγωγή αυτής της μεταρρύθμισης στον χωροταξικό σχεδιασμό…»

Exit mobile version