Στη λίμνη Πλαστήρα βρέθηκε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης στα πλαίσια της διαδημοτικής συνάντησης με τους Δημάρχους Αργιθέας κ. Ανδρέα Στεργίου και με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνο και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Απόστολο Θέο. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η οργάνωση των ορειβατικών μονοπατιών και η διασύνδεση όλων Αγραφιώτικων χωριών, μέσα από δίκτυα μονοπατιών, με στόχο την ανάπτυξη του ορειβατικού – πεζοπορικού Τουρισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα ΔΣ του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, ο πρόεδρος Ορειβατικού συλλόγου Αγράφων Θωμάς Νταβαρινος, εκπρόσωποι από το Δίκτυο Terra Pindos, με επικεφαλής τον κ. Απόστολο Τσιμπανάκο.
Τα θέματα προτεραιότητας
Σε προτεραιότητα τέθηκε το μονοπάτι που ενώνει τις Μονές της Παναγίας Πελεκητής, Σπηλιάς Αργιθέας και Στάνας Αγράφων. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία παράλληλου δικτύου μικρότερων πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών «Στα Βήματα του πατρο-Κοσμά του Αιτωλού», ο οποίος με σημείο εκκίνησης την Αγία Παρασκευή Βραγγιανών, διέτρεξε τον ορεινό όγκο των Αγράφων, μέχρι στη Βόρειο Ήπειρο και τη Μακεδονία, διδάσκοντας την ανάγκη για κτίσιμο σχολείων και την ανάπτυξη της Παιδείας. Μέσα από τα δίκτυα αυτά θα ενωθούν οι τρεις λίμνες των Δήμων, με στόχο την ανάδειξη μοναδικών ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, αλλά και την ανάπτυξη του Ορειβατικού Τουρισμού στις διεθνείς αγορές.
Η συζήτηση για τα Άγραφα
Αναφορικά με τα Άγραφα που έχουν χαρακτηριστεί από ειδικούς ως τα «Ιμαλάϊα της Ελλάδος» μέσα από τη διαδημοτική συνεργασία και την από κοινού οργάνωση των μονοπατιών, την σήμανση και τη διεθνή προβολή, μπορούν να αποτελέσουν ένα μοναδικό προορισμό και να αναπτυχθούν τουριστικά, με πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Αποφασίστηκε η από κοινού ανάθεση μελετών, έτσι ώστε έχοντας τη μελετητική ωριμότητα οι δήμοι να διεκδικήσουν ανάλογες πιστώσεις. Επίσης οι τρεις Δήμαρχοι σε κατ’ ιδίαν συνάντηση εξέτασαν και άλλα θέματα της διαδημοτικής συνεργασίας: α) Η προτεραιότητα προστασίας των Αγράφων από τις ανεμογεννήτριες, β) Η αντιμετώπιση των καταστροφών από τον «Ιανό», γ) Οι ευκαιρίες προώθησης έργων διαδημοτικής σημασίας, τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2022 – 2027 και δ) Ο από κοινού συμβολικός εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.