Στο Μικρό Μουσείο Εκπαίδευσης στο Βουτύρο η γιορτή των Μουσείων

2487

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάστηκε το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μια ξεχωριστή ημερίδα αφιερωμένη στα Μουσεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Εκπαίδευσης που βρίσκονται στην Ελλάδα, τίμησε και το Καρπενήσι.   

Η Διευθύντρια του Μουσείου Παιδείας και Καθηγήτρια Παιδαγωγικής, Μαρία- Ζωή Φουντοπούλου, προσκάλεσε τα Μουσεία Παιδείας από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν στην ημερίδα παρουσιάζοντας την ιστορία, το έργο και τις δράσεις τους. http://mouseiopaideias.ppp.uoa.gr/ https://www.facebook.com/mouseio.paideias/

Ο Δήμος Καρπενησίου ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόσκληση, αξιοποιώντας την ευκαιρία ανάδειξης του Μικρού Μουσείου Εκπαίδευσης στο Βουτύρο και παρουσίασής του στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.  Στην ημερίδα παρουσιάσθηκε εισήγηση με θέμα: «Μικρό Μουσείο Εκπαίδευσης Βουτύρου, ιστορικά τεκμήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα» από την Βασιλική Λάππα, εκπαιδευτικό που εργάστηκε εθελοντικά για τη σύσταση, ίδρυση και λειτουργία του μουσείου (2007-2010) έως και τη συμπερίληψή στον Δήμου Καρπενησίου. Στην εισήγησή της η κα Λάππα αναφέρει:

  «Το Μουσείο με το σύγχρονο ρόλο του, οφείλει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, να συνεργάζεται με τα σχολεία, τους φορείς τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης και να δραστηριοποιεί την τοπική κοινωνία στη σύνδεση πολιτισμού και εκπαίδευσης.

  Είναι σημαντικό τα Μουσεία της συγκεκριμένης θεματικής κληρονομιάς, της ιστορίας της εκπαίδευσης, να ενωθούν και να αποκτήσουν μια ‘κοινή’ φωνή, με στόχο την ενημέρωση του κοινού και κατ΄επέκταση τη μεγαλύτερη προσέλευση των επισκεπτών. Σε αυτή την κατεύθυνση δηλώνουμε πρόθυμοι να συνεργαστούμε όλοι όσοι αισθανόμαστε την ευθύνη της διάσωσης και διάδοσης της τοπικής και της εθνικής μας ιστορίας.

    Απόδειξη της σύνδεσης της τοπικής με την εθνική ιστορία, αποτελεί και ένα από τα εκθέματα της συλλογής των σχολικών χαρτών του Μικρού Μουσείου Εκπαίδευσης, που η σπανιότητά του προκάλεσε το αίτημα εκ μέρους των διοργανωτών της ημερίδας να παρουσιασθεί σε αυτή. Η ιδιαιτερότητα αυτού του χάρτη του μικρού, αλλά αξιόλογου σε μουσειακά και ιστορικά στοιχεία μουσείου του Δήμου Καρπενησίου, έγκειται στο ότι αποτελεί, όχι μόνο ένα διασωθέν εκπαιδευτικό εποπτικό υλικό του περασμένου αιώνα, αλλά και ένα τεκμήριο πολιτικής ιστορίας, καθώς αναγράφει στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, τις γείτονες χώρες, ως Σλαβική Μακεδονία και Βουλγαρική Θράκη».