Στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα Αιολικά στα Άγραφα

15120

Σε ‘θρίλερ’ εξελίσσεται η υπόθεση των Αιολικών στα Άγραφα

Νέο χωροταξικό Στερεάς: Απαγορεύονται τα αιολικά στην Ευρυτανία, αλλά όχι για αυτά που έχουν ήδη πάρει άδεια!

Σε ‘θρίλερ’ για γερά νεύρα εξελίσσεται το θέμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα βουνά των Αγράφων, μιας και οι εξελίξεις είναι αρκετά γρήγορες για ένα τέτοιο θέμα, που βρίσκεται χρόνια στα συρτάρια των υπευθύνων.

Στο προηγούμενο φύλλο του ‘Ο Ευρυτανικός Παλμός’ δημοσίευσε το νέο χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ, τίθεται κατά των αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όλες οι περιοχές της Ευρυτανίας και μάλιστα των επίμαχων Αγράφων.

Το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς Ελλάδας περιορίζει σημαντικά έως και απαγορεύει την χωροθέτηση αιολικών πάρκων συνολικά στην Ευρυτανία και σε τμήματα των ορεινών όγκων Οίτης – Βαρδουσίων – Γκιώνας και Ελικώνα και τμημάτων της Εύβοιας. Οι ορεινοί όγκοι αυτών των περιοχών έχουν καθοριστεί ως περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας από το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων των Αγράφων αλλά και των συλλογικοτήτων για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα είναι πολλές υποστηρίζοντας ότι η εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία), κάνοντας λόγο για μια μεγάλη επένδυση αιολικού πάρκου 300 και πλέον ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, στη Νιάλα, στην Κοιμωμένη των Αγράφων και το Βουτσικάκι, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα. Οι ανεμογεννήτριες αυτές καλύπτουν σε έκταση το 80% των βουνοκορφών των Καρδιτσιώτικων Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχές “Natura”, ενώ προϋποθέτουν τη διάνοιξη πολλών χιλιόμετρων νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, αλλά και εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Για αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας μιλά ο Σταθάκης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στις χωροθετήσεις αιολικών πάρκων είπε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι μονόδρομος λόγω της υποχρέωσης έως το 2030 να παράγουμε πάνω από το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ. Με την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ θα περιληφθούν ρυθμίσεις για τις σωρευτικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας σε μια περιοχή και έτσι, κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα δούμε «πού σταματάμε και πού συνεχίζουμε». Η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων κατά την εκτίμηση του Γ. Σταθάκη θα δώσει την απάντηση στα προβλήματα και τις εντάσεις που δημιουργούνται.

Το νέο χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας δεν έχει αναδρομική ισχύ. Οι άδειες για τα αιολικά στα Άγραφα δεν ακυρώνονται!

Οι κινητοποιήσεις τόσων μηνών, των αντιδρώντων στις ΑΠΕ στα βουνά των Αγράφων, πάνω που άρχισε να φαίνεται ότι καρποφορούν λαμβάνοντας υπόψη το νέο χωροταξικό, γνώρισαν την απογοήτευση, αφού οι σύλλογοι ενημερώθηκαν ότι  το νέο χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας δεν έχει αναδρομική ισχύ και επομένως τα εγκεκριμένα έργα ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ.

Ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση ακύρωσης των εγκρίσεων για έργα ΑΠΕ στα Άγραφα, κ. Κόλλιας, κατά την εκ νέου συνάντησή του την 1η Νοεμβρίου 2018 με τον αρμόδιο εισηγητή του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Βασιλειάδη, για τις Αιτήσεις Ακύρωσης και Αναστολής, προκειμένου να του προσκομίσει συμπληρωματικά στοιχεία αλλά και για να του ζητήσει να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση των Αιτήσεων Αναστολής, ενημερώθηκε ότι μόλις πρόσφατα το ΥΠΕΝ απέστειλε τις τουλάχιστον απογοητευτικές –όπως αναφέρει – Απόψεις του.

Κατόπιν λοιπόν της πίεσης των αντιδρώντων και του δικηγόρου τους, αλλά και του γεγονότος ότι το ΥΠΕΝ έστειλε τις Απόψεις του, ο κ. Βασιλειάδης δεσμεύτηκε ότι θα αιτηθεί προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ να εισάγει προς συζήτηση τις Αιτήσεις Αναστολής, αφού μελετήσει αναλυτικά τους ογκωδέστατους σχετικούς φακέλους. Χρονικά προσδιόρισε την εξέτασή τους περί τα μέσα προς τέλη Νοεμβρίου, ενώ δήλωσε ότι εκτιμά πως και οι Αιτήσεις Ακύρωσης είναι πολύ πιθανό να συζητηθούν στις 30.1.2019 χωρίς να χρειαστεί νέα αναβολή.

Οι Απόψεις του ΥΠΕΝ

Στο έγγραφο των απόψεων του Υπουργείου Ενέργειας, επί των αιτήσεων αναστολής και ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ που αφορούν στην υπ’ α.π. οικ. 198017/4-5-2012 ΥΑ Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) της ΕΥΠΕ του ΥΠΕΚΑ του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και των συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 40MW, στη Θέση `Μίχας — Βοϊδολίβαδο — Απέλινα”, των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας & Λίμνης Πλαστήρα των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας αντίστοιχα της εταιρείας ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε.», αλλά και άλλων δύο αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

  • Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση για το σχετικό με το Θέμα έργο τηρήθηκε η διαδικασία, που προβλεπόταν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, από την περιβαλλοντική νομοθεσία και χωροταξική πολιτική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.).
  • Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) υποβλήθηκε από τον φορέα του έργου στις 03-03-2011 στην υπηρεσία και τέθηκε σε διαβούλευση στα Περιφερειακά Συμβούλια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος καθώς και για γνωμοδότηση στους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
  • Εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις του έργου τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και λειτουργίας (αέρια απόβλητα – σκόνη, υγρά απόβλητα, στερεά απόβλητα, επιπτώσεις στη μορφολογία του εδάφους, στους υδάτινους πόρους, σε χλωρίδα – πανίδα, στην αισθητική του τοπίου, στο κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον της περιοχής κλπ). Ως εκ τούτου δεν προκύπτει η μη λήψη υπόψη της γεωμορφολογίας της περιοχής του έργου. Με έγγραφό του το Δασαρχείο Καρπενησίου της Δ/νσης Δασών Ν. Ευρυτανίας, γνωμοδότησε θετικά επί της ΜΠΕ του αναφερόμενου στο Θέμα έργου.
  • Δεν προκύπτει παραβίαση των διατάξεων περί δασικών δρόμων Γ’ κατηγορίας (μέγιστο πλάτος) τόσο από τους περιβαλλοντικούς όρους της προσβαλλόμενης ΑΕΠΟ (π.ο. 4 “μέγιστο πλάτος 5 μ.”) όσο και τους όρους που συνοδεύουν το με α.π. 168016/1232πεΙ23-03-2012 έγγραφο της Δ/νσης Αισθητικών Δασών. Δρυμών & Θήρας του ΥΠΕΚΑ και τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  • Όπως προκύπτει τόσο από την προσβαλλόμενη ΑΕΠΟ όσο και από την ΜΠΕ που τη συνοδεύει, εφαρμόστηκε η ισχύουσα την περίοδο εκείνη νομοθεσία για τες προστατευόμενες περιοχές καθώς η ΜΠΕ περιελάμβανε το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 14 «Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη» επί της οποίας εξέφρασε τις απόψεις της η καθ’ ύλην αρμόδια Δνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού (Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΚΑ με την από 12-04-2012 θετική υπό όρους γνωμοδότησή της.