Site icon evrytanikospalmos.gr

Σφοδρή επίθεση Κοντογεώργου προς τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ για τις διακομιδές στην Ευρυτανία

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31-1-2018, μίλησε ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, για την κάλυψη του ΕΚΑΒ στην Ευρυτανία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός, απευθυνόμενος κυρίως στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, που ήταν παρών.

Ο Βουλευτής, χαρακτηριστικά, είπε:

«Κύριε Πρόεδρε του ΕΚΑΒ, αγαπητοί συνάδελφοι, με λύπη μου θα πω, αναφέρομαι σε εσάς κύριε Πρόεδρε, η σημερινή συνεδρίαση δεν είναι οργανωμένη. Δεν έχει την κατάλληλη οργάνωση για να μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση. Οι αναφορές του Προέδρου του ΕΚΑΒ και καλώς, τις προσπάθειες που κάνει η υπηρεσία, ανέφερε. Οι προφορικές αναφορές δεν έχουν μία συνολική συνάφεια  επί του θέματος και ιδιαίτερα του θέματος του ΕΚΑΒ. Να μας πει καταγεγραμμένα, η προηγούμενη δομή αν αντιμετώπιζε αυτά τα πράγματα, η στρατηγική  μας, για τη βελτίωση αυτή, και πάνω σ’ αυτή τη στρατηγική έχουμε καλύψει τα κενά αυτά κι αυτά. Έγιναν αναφορές για προσωπικό, για εξοπλισμό, για οτιδήποτε άλλο, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές. Θα πω για παράδειγμα, υπάρχουν αιτήματα, κύριε Πρόεδρε αναφερθήκατε  πολύ στη νησιωτική Ελλάδα, στην ορεινή Ελλάδα αναφέρθηκε κανένας;

Από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ δεν άκουσα να πει τίποτα για την ορεινή Ελλάδα. Να μας πει ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνική δομή του ΕΚΑΒ στην ορεινή Ελλάδα. Πώς ανταποκρίνεται το ΕΚΑΒ; Ανταποκρίνεται; Να σας πω εγώ. Δεν ανταποκρίνεται. Κατά 10% ανταποκρίνεται στα αστικά κέντρα, εκεί όπου είναι εγκατεστημένη η βάση του. Για παράδειγμα η Ευρυτανία. Στο Καρπενήσι ανταποκρίνεται, μάλιστα και γύρω στην Ποταμιά στα δέκα χιλιόμετρα ή τριάντα χιλιόμετρα. Οι αποστάσεις στην ορεινή Ελλάδα δεν μετριόνται με τα χιλιόμετρα κύριε Πρόεδρε του ΕΚΑΒ. Οι αποστάσεις στην ορεινή Ελλάδα μετριούνται με τις μέρες. Και όταν ένας άνθρωπος έχει ανάγκη να νοσηλευτεί, δεν μπορεί μια μονάδα του ΕΚΑΒ να κινηθεί, να κάνει 80 χιλιόμετρα. Θα ανταποκριθεί μετά από τέσσερις ώρες και άλλες τέσσερις ώρες που χρειάζονται για την επιστροφή συνολικά οκτώ ώρες. Στον Άγιο Πέτρο θα τον βρει τον ασθενή.  Για αυτά τα θέματα δεν ακούσαμε τίποτα για Δομή στην Περιφέρεια της Ελλάδος.

Για παράδειγμα, το επαναλαμβάνω και πάλι, η αποκεντρωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ στις ορεινές περιοχές. Πώς κατοχυρώνεται; Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Στα νησιά είπατε, κάνατε σταθμούς αεροδιακομιδής, δύο ακόμη στο Αιγαίο, έναν στο Άκτιο, άλλο ένα στην Σαλονίκη και κ.τ.λ..

Μπορείτε να μας πείτε στην ορεινή Ελλάδα, για την απλή διακομιδή, το ασθενοφόρο πως κατοχυρώνεται; Πώς κατοχυρώνεται  ο κάτοικος των Αγράφων σε σχέση με τη δομή του ΕΚΑΒ στην Ευρυτανία; Πώς κατοχυρώνεται  ο κάτοικος των Κέδρων, του Ραπτοπούλου, στη δυτική Ευρυτανία, σε σχέση με τη δομή του ΕΚΑΒ στην Ευρυτανία; Πέστε μας αυτά, γιατί πέθαναν δύο νέοι άνθρωποι πέρυσι, που δεν υπήρχε καμία δυνατότητα διακομιδής. Από απλά επεισόδια πέθαναν. Αυτά θέλαμε να ακούσουμε και να συμβάλουμε κι εμείς. Εγώ δεν είπα διά μαγείας θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά θα μπορούσε, υπάρχουν πρακτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν σε πολλές χώρες του κόσμου, η πιο απλή είναι το ΕΚΑΒ να κάνει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση π.χ. για την μεταστάθμευση ενός ασθενοφόρου  σε μια ορεινή περιοχή. Δεν είπαμε να μεταφέρει ολόκληρο τομέα, αλλά θα μπορούσε με ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμη και στις κρίσιμες εκείνες περιπτώσεις να υπάρχει ένα ασθενοφόρο να μπορεί ή ο οδηγός του Δήμου της περιοχής να μπορεί να ανταποκριθεί, αν έχει έλλειψη προσωπικού. Κατανοητά είναι όλα αυτά, αλλά γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε, χωρίς να θέλω να σας κατηγορήσω, τέτοιες  λεπτές συνεδριάσεις που έχουν σχέση με τη ζωή των συμπολιτών μας, θα πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένες, για την καλή είναι η προβολή των ενεργειών κάθε φορέα, είναι, όμως, καλύτερη η προετοιμασία, για να δίνουμε το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, όπου και αν ζει, είτε στο Καστελόριζο ή στην Ευρυτανία, ή στη Φλώρινα ή στο Δοξάτο  Δράμας. Αυτό είναι που εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε. Επαναλαμβάνω, κύριε Πρόεδρε, προς εσάς απευθυνόμενος. Περιμένω από εσάς, εγώ τουλάχιστον προσωπικά, την στρατηγική σας δομή, έτσι όπως την έχετε σχεδιάσει, περιμένω τη δομή του ΕΚΑΒ στην ορεινή Ελλάδα συνολικά, μη μου πείτε μόνο στην Ευρυτανία, πώς αντιμετωπίζετε τα θέματα της επιχειρησιακής λειτουργίας του ΕΚΑΒ στην ορεινή Ελλάδα. Γιατί άκουσα, με όλο το σεβασμό στον κ. Κρεμαστινό, που μιλάει για ειδικότητες αν γίνεται απινίδωση μέσα στις μονάδες μεταφοράς, αν γίνεται  θρομβόλυση κ.τ.λ..

Και εμείς λέμε, αν θα μπορούμε να το μεταφέρουμε στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου. Ξέρετε, τι διαφορά είναι αυτή,  κύριε Πρόεδρε του ΕΚΑΒ; Την ξέρετε τη διαφορά. Μάλιστα. Αυτό ήθελα να τονίσω. Με όλο το σεβασμό κύριε Καθηγητά, αυτή είναι η διαφορετική Ελλάδα. Υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα της πολυτέλειας και η Ελλάδα της ανυπαρξίας που δεν  υπάρχει σε κανένα χάρτη και σε κανένα σχεδιασμό, που όμως από αυτή την Ελλάδα, την ορεινή Ελλάδα, περιμένουμε τα παιδιά της να υπηρετήσουν και στη Ρόδο και στο Καστελόριζο και στον Έβρο και στην Κύπρο και παντού».

 

Exit mobile version