Site icon evrytanikospalmos.gr

Σχέδιο ‘ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ’: Ο σχεδιασμός των δήμων της Ευρυτανίας σε περίπτωση σεισμού. Ποιοι είναι οι χώροι καταφυγής σε Καρπενήσι και χωριά

Αναλυτικά όλα τα σημεία

Μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία που άφησε πίσω του κατεστραμμένες ολόκληρες περιοχές και δεκάδες χιλιάδες νεκρών και συγκλόνισε ολόκληρη την υφήλιο, η πολιτική προστασία και ο σχεδιασμός αντιμετώπισης σεισμού ήρθε ξανά στο προσκήνιο και στη χώρα μας που είναι σεισμογενής και πάνω σε ρήγματα.

Στην Ευρυτανία, θυμούνται ακόμη οι κάτοικοι τους μεγάλους σεισμούς και κατολισθήσεις με μεγαλύτερο το σεισμό της 5ης Φεβρουαρίου του 1966, μεγέθους 6,2 Ρίχτερ. Λίγες ώρες μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε και δεύτερος ισχυρός, αφήνοντας νεκρή μια μάνα επτά παιδιών στο Κερασοχώρι, 60 τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Δεκαπέντε χωριά της περιοχής – κυρίως της Δυτικής Ευρυτανίας – ισοπεδώθηκαν, πάνω από 700 κτίσματα καταστράφηκαν, ενώ περισσότερα από 2000 σπίτια υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η σεισμική δραστηριότητα προκλήθηκε από το Φράγμα των Κρεμαστών, που είχε ολοκληρωθεί την ίδια χρονιά, το 1966 και είχε δημιουργήσει την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα, τη Λίμνη Κρεμαστών. 

Ο Ευρυτανικός Παλμός σε μια έρευνα για την ετοιμότητα που βρίσκεται ο νομός μας σε ένα ενδεχόμενο σεισμού, εξασφάλισε από τους δήμους Καρπενησίου και Αγράφων τα σημεία καταφυγής των δημοτών σε περίπτωση σεισμού. Τα ακριβή σχέδια που αποτυπώνονται στο google earth αλλά και σε χάρτες, βρίσκονται συγκεντρωμένα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την ΠΕ Ευρυτανίας, οι οποίες είναι και οι γενικοί συντονιστές πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις σεισμού, πυρκαγιάς, πλημμύρας και άλλων φυσικών καταστροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που ζητήθηκε από τους δήμους, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου με τους Τοπικούς Προέδρους και ολοκληρώθηκε από στελέχη του Δήμου. Στην περίπτωση του Δήμου Αγράφων, ο οποίος εκείνο το διάστημα δεν είχε καν Τεχνική Υπηρεσία λόγω έλλειψης υπαλλήλων έστειλε έναν πιο περιορισμένο σχεδιασμό χώρων καταφυγής που περιλαμβάνει τα πιο μεγάλα χωριά και είναι σίγουρα ανεπαρκής σε έναν σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Καρπενησίου έχει ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης σεισμών με την ονομασία Σχέδιο ‘ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ’, ο οποίος περιλαμβάνει αναλυτικά τις απαραίτητες κινήσεις από την πολιτική προστασία προκειμένου να υπάρχει συντονισμός και αναλυτικά όλα τα σημεία καταφυγής σε όλες τις κοινότητες του Δήμου. Το σχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Γ. Γραμματέα του Δήμου, Μάριου Ρήγα ο οποίος ολοκλήρωσε το σχέδιο βασιζόμενος στα σημεία καταφυγής που υπέδειξαν οι τοπικοί πρόεδροι.

Σε περίπτωση σεισμού

Μετά την εκδήλωση σεισμού, οι Δήμαρχοι μπορούν προς υποβοήθηση του έργου τους να συγκαλέσουν το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) του Δήμου σε ασφαλή χώρο με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε επίπεδο Δήμου σε δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών.

Δρομολογούνται περαιτέρω δράσεις αρωγής στους πληγέντες, γίνεται εκτίμηση ζημιών και λαμβάνονται οι αποφάσεις για την άμεση/βραχεία αποκατάσταση των καταστροφών, όπως ενδεικτικά: την παροχή βοήθειας στους πληγέντες -προσωρινή διαμονή των πολιτών που λόγω καταστροφής η παραμονή στις κατοικίες τους έχει καταστεί αδύνατη- σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την οργάνωση συνεργείων διανομής πόσιμου νερού στους πολίτες στους χώρους καταφυγής, εφόσον συντρέχουν λόγοι, την αποκατάσταση βατότητας των αποκλεισμένων οδών αρμοδιότητας του Δήμου Καρπενησίου με την απομάκρυνση μπάζων ή ερειπίων από το οδόστρωμα και αποκατάσταση της οδικής κυκλοφορίας, την δρομολόγηση δράσεων για την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, εφόσον συντρέχουν λόγοι, την υποστήριξη του έργου των συνεργείων αποκατάστασης βλαβών δικτύων παροχής κοινής ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, κλπ) με μέσα που διαθέτει ο Δήμος, εφόσον συντρέχουν λόγοι και πολλά άλλα.

Το έργο του Δημάρχου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών υποστηρίζεται από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, το οποίο με εντολή Δημάρχου συντονίζει το έργο της διάθεσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων εντός των ορίων του Δήμου Καρπενησίου. Πέραν των ανωτέρω, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καρπενησίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας προβαίνουν άμεσα σε υγειονομικό έλεγχο των συστημάτων ύδρευσης στις πληγείσες περιοχές, για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν φθορές ή βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης αρμοδιότητάς τους, αυτές αντιμετωπίζονται άμεσα.

Χώροι καταφυγής πληθυσμού

Αμέσως μετά την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού και ειδικά σε περιοχές όπου αυτός έγινε έντονα αισθητός, οι πολίτες κατά κανόνα εγκαταλείπουν τους στεγασμένους χώρους στους οποίους βρίσκονται για να καταφύγουν σε ασφαλείς, κατά την κρίση τους, υπαίθριους χώρους. Οι Δήμαρχοι, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των συγκεντρωμένων πολιτών που έχουν καταφύγει σε υπαίθριους χώρους. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή ευθύνης τους (επιπτώσεις σε κτίρια, έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, καιρικές συνθήκες, κλπ.) προχωρούν σε πρώτη εκτίμηση του χρόνου παραμονής των πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί στους χώρους αυτούς.

Δήμος Καρπενησίου

Χώροι καταφυγής ΔΕ Καρπενησίου

Καρπενήσι: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Αθλητικό Κέντρο, Γυμνάσιο, Δημοτικό Στάδιο, Κεφαλόβρυσο, Εκκλησία Καλλιθέας, Πλατεία Γοριανάδων

Αγία Βλαχέρνα: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Προαύλιος χώρος της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Πλατεία εκκλησίας

Άγιος Ανδρεάς: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Πλατεία

Άγιος Νικόλαος: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Πλατεία-Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Βουτύρο: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Πλατεία-Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

Καλεσμένο: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου, Προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη

Κορυσχάδες: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Πλατεία, Γήπεδο Μεσαμπελιάς

Μυρίκη: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Παιδική χαρά, Σχολείο, Προαύλιος χώρος Αγίας Παρασκευής

Παππαρούσι: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Πλατεία, Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

Παυλόπουλο: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου-Πλατεία, Εκκλησία Παππαδιάς

Σελλά: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Προαύλιος χώρος εκκλησίας Σελλών

Στένωμα: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Πλατεία

Στεφάνι: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Φιδάκια: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Πλατεία

Χώροι καταφυγής ΔΕ Προυσού

Αλέστια: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Προαύλιος χώρος Ιερού Ναού

Ασπρόπυργος: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Προαύλιο του Ιερού Ναού της Γεννήσεως της Θεοτόκου, Πλατεία, Γήπεδο Μπάσκετ

Βελωτά: Άνοιγμα δρόμου – πλάτωμα, Πλατεία

Εσωχώρια: Άνοιγμα δρόμου – πλάτωμα, Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου

Καστανιά: Άνοιγμα δρόμου – πλάτωμα, Πλατεία

Καταβόθρα: Άνοιγμα δρόμου – πλάτωμα, Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Πρόδρομος: Άνοιγμα δρόμου – πλάτωμα, Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου

Προυσός: Κεντρική πλατεία Προυσού, Χώρος στάθμευσης Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιώτισσας, Ιερός Ναός Άνω Εσωχωρίων

Σαρκίνη: Άνοιγμα δρόμου-πλάτωμα, Πλατεία

Σταυροχώρι: Άνοιγμα δρόμου – πλάτωμα, Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία

Τόρνος: Άνοιγμα δρόμου – πλάτωμα, Προαύλιος χώρος Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος

Χώροι καταφυγής ΔΕ Δομνίστας

Άμπλιανη: Κεντρική πλατεία Άμπλιανης, Γήπεδο Άμπλιανης

Δομνίστα: Κεντρική πλατεία Δομνίστας,  Χώρος Σχολείου Δομνίστας,Γήπεδα Δομνίστας

Οικισμός Μαρίνο: σημείο της διασταύρωσης , Οικισμός Σκοπιά: γήπεδο- παιδική χαρά στην έξοδο του χωριού προς τον Άγιο Χαράλαμπο και νοτίως της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Κρίκελλο: Κεντρική πλατεία του χωριού (εκκλησία Αγίου Νικολάου), Δημοτικό Σχολείο, Γήπεδο ποδοσφαίρου Κρικέλλου

Μεσοκώμη: προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Οικισμός Ρυάκι: πλάτωμα στην κορυφή του οικισμού.

Ροσκά:  Κεντρική πλατεία Ροσκάς στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Οικισμός Στουρνάρα: πλατεία του οικισμού δυτικά της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.

Στάβλοι: Χώρος εκκλησίας Αγίου Νικολάου, Γήπεδο μπάσκετ, Γήπεδο Ποδοσφαίρου.

Ψιανά: χώρος στην κορυφή του οικισμού.  Οικισμός Άγιος Χαράλαμπος: ανοιχτός χώρος που βρίσκεται στην εκκλησία της Θεοτόκου στο κέντρο περίπου του οικισμού. Οικισμός Βύθισμα: ανοιχτός χώρος κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Οικισμός Καστανούλα: προαύλιος χώρος της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας. Οικισμός Παλαιοχώρι: ανοιχτός χώρος.

Χώροι καταφυγής ΔΕ Φουρνάς

Φουρνά: Κεντρική πλατεία του χωριού (εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος- Παλιό Δημαρχείο Πρώην Δήμου Φουρνάς), Γυμνάσιο Φουρνάς, Δημοτικό Σχολείο Φουρνάς. 

Κλειτσός: Κορίτσα: πλατεία- εκκλησία Αγίου Νικολάου του Νεου. Μεσοχώρι: πλατεία- εκκλησία Αγίων Ταξιαρχών. Πλάτανος: πλατεία- εκκλησία Αγίου Νικολάου. Μαυρόλογγος: εκκλησία Αγίου Νικολάου.

Βράχα: Κεντρική πλατεία του χωριού, Πλατεία Χοροστασίου, Γήπεδα Βράχας

Χώροι καταφυγής ΔΕ Κτημενίων

Αγία Τριάδα: ο χώρος της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, Το γήπεδο της Κοινότητας

Άγιος Χαράλαμπος: προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους.

Δομιανοί: Οικισμός Δομιανών- εκκλησία Αγίας Τριάδας, Οικισμός Δομιανών- Γήπεδο, Οικισμός Αγίας Παρασκευής

Πετράλωνα: Δημοτικό Σχολείο Πετραλώνων. 

Χόχλια: Κεντρική πλατεία Χόχλιας

Χώροι καταφυγής ΔΕ Ποταμιάς

Ανιάδα: η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. 

Δερμάτι: η πλατεία της Κοινότητας που βρίσκεται στην κορυφή του οικισμού.

Καρίτσα: Κεντρική πλατεία του οικισμού Καρίτσας, οικισμός Ασπρούδια.

Κλαυσί: Οικισμός Κλαυσίου- πλατεία, Οικισμός Κακαλιουραίϊκα. 

Μεγάλο Χωριό: Οικισμός Μεγάλου Χωριού- χώρος στάθμευσης, Οικισμός Μεγάλου Χωριού- παιδική χαρά Αγίου Αθανασίου, Οικισμός Γάβρου, Οικισμός Νέου Δερματίου.

Μικρό Χωριό: Πλατεία Σχολείου Παλιού Μικρού Χωριού, Γήπεδο Μπάσκετ Νέου Μικρού Χωριού.

Μουζίλο: η πλατεία στον χώρο της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Νόστιμο: η πλατεία του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. 

Συγκρέλλος: Κεντρική πλατεία Συγκρέλλου

Χελιδόνα: Πλατεία Χελιδόνας:

Δήμος Αγράφων

Τα σημεία καταφυγής στο Δήμος Αγράφων, σύμφωνα με τα όσα έχουν οριστεί και καταχωρηθεί στην πολιτική προστασία είναι μόνο έντεκα.

Στην ΤΚ Αγράφων είναι πλάτωμα στην είσοδο του χωριού, στην ΤΚ Κρέντης είναι πλάτωμα ανατολικά του χωριού, στο Κερασοχώρι είναι πλάτωμα στο δρόμο προς Καρπενήσι, στη Γρανίτσα το πρώτο καταφύγιο είναι στο Γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού, ενώ το δεύτερο καταφύγιο της Γρανίτσας είναι στο Γυμνάσιο-Λ.Τ., στο Ραπτόπουλο είναι στο Γήπεδο ποδοσφαίρου στην είσοδο του χωριού, στη Βαλαώρα είναι στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, στην Ανατολική Φραγκίστα είναι στην πλατεία του χωριού, στη Δυτική Φραγκίστα είναι το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου και τέλος στην Παλαιοκατούνα είναι η κεντρική πλατεία του χωριού.

Συμπέρασμα

Με την παραπάνω έρευνα φαίνεται η προσπάθεια ετοιμότητας για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως ο σεισμός, από τους δήμους και ιδιαίτερα από το Δήμο Καρπενησίου, ο οποίος έχει προβεί σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Σύμφωνα όμως με τα στελέχη της πολιτικής προστασίας με τα οποία επικοινώνησε ο Ευρυτανικός Παλμός, οι σχεδιασμοί είναι καλοί και απαραίτητοι, αλλά δεν επαρκούν γιατί αφενός στην ώρα της κρίσης πιθανά να είναι ανεφάρμοστοι και αφετέρου αν μένουν μόνο στα χαρτιά δεν είναι καθόλου ωφέλιμοι. Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει ομαλά η πολιτική προστασία σε περίπτωση σεισμού ή άλλων καταστροφών είναι πέρα από τον καλό σχεδιασμό και η πρακτική εξάσκηση. Σε κάποια σχολεία του Καρπενησίου γίνεται άσκηση για σεισμό και πυρκαγιά στα υπόλοιπα όλου του νομού γιατί όχι;

Είναι μια καλή ευκαιρία για ευαισθητοποίηση των πολιτών και κινητοποίηση των αρχών για ολοκληρωμένους σχεδιασμούς ώστε την κρίσιμη ώρα να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει και να ξεκινήσουν άμεσα οι ασκήσεις αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε κάθε σχολείο και σε κάθε γωνιά της Ευρυτανίας, όπου υπάρχουν κάτοικοι όλο το χρόνο αλλά και όπου γεμίζει επισκέπτες το καλοκαίρι.

Exit mobile version