Λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου κάτι πολύ σημαντικό φαίνεται να συμβαίνει στην Ευρώπη. Η ΕΕ προσπαθεί να χειριστεί το ζήτημα του Brexit, με μια πρωθυπουργό, την Τερέζα Μέι, να δέχεται την πρόταση μομφής από τους βουλευτές του κόμματός της. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ να έχει εισέλθει στην “δύση” της καριέρας της. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως το αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνεχιζόμενες εσωτερικές αναταραχές των “κίτρινων γιλέκων”, όπως ονομάστηκαν.
Αφορμή αυτών των μαζικών κινητοποιήσεων σε όλη την γαλλική επικράτεια ήταν οι τιμές των καυσίμων, ένα ζήτημα που απασχολεί πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εδώ και χρόνια, χωρίς να δούμε μεγάλα αποτελέσματα. Το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” αρχικά συμβολίζει λόγω της ιδιαίτερης ενδυματολογικής εμφάνισης των διαμαρτυρόμενων, τη σχέση του ιδιώτη οδηγού οχήματος, του οποίου το όχημα για κάποιο λόγο έχει ακινητοποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή ο οδηγός θα πρέπει να φορέσει το κίτρινο γιλέκο, ως “σήμα” αποφυγής ατυχήματος λόγω της οδικής κυκλοφορίας. Το “κίτρινο γιλέκο” δηλαδή αφορά “προστασία” του συγκεκριμένου οδηγού από άλλους χρήστες οχημάτων. Από τις 9/12 όλη σχεδόν η Γαλλία είναι σε εξέγερση και το Παρίσι σε καθεστώς πολιορκίας με το κυρίαρχο σύνθημα “Macron demision” (Mακρόν παραιτήσου)! Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι ειδικές δυνάμεις καταστολής της Γαλλίας έριξαν χιλιάδες χειροβομβίδες παντός τύπου, ιδίως κρότου λάμψης, πλαστικές σφαίρες, εκτόξευση επικίνδυνων χημικών αερίων, έφιππες μονάδες με επιστέγασμα την ασύμμετρη συμπεριφορά των πολιτών διαδηλωτών, που στην κυριολεξία κατέστρεφαν περιουσίες. Ο Μακρόν αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα από το υπερατλαντικό του ταξίδι στα Ηλύσια Πεδία και να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σερβία. Το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” ανέδειξε κοινωνικά αιτήματα τα οποία μπορούν να συνοψισθούν:
Αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, που ευνοεί τους “πλούσιους”. Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15% και σοβαρή επαναφορά των κοινωνικών επιδομάτων για τους πολίτες που ζουν στο όριο της φτώχειας. Σοβαρή αντιμετώπιση επιπτώσεων από την Κλιματική αλλαγή, δραστική μείωση των απολαβών των αιρετών του γαλλικού πολιτικού συστήματος και τέλος, ανανέωση των υποδομών μαζικής μεταφοράς στη γαλλική περιφέρεια.
Τα προαναφερόμενα αιτήματα καθοδηγούν την αντίληψη στα πλαίσια των δογμάτων του γαλλικού φιλελευθερισμού, που δεν θα βραδύνει να εξελιχτεί σ’ ένα μέρος του προβλήματος των χωρών του Νότου. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, που δεν ήταν τυχαίος στην οικονομική ζωή της Γαλλίας, ως ειδικός της τραπεζικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής με το πρόσφατο διάγγελμά του δεν ικανοποίησε την πλειοψηφία με την εξαγγελία των οικονομικών παροχών και τις φοροελαφρύνσεις στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Πριν και με την ανάληψη της προεδρίας, άλλα διακήρυσσε στον γαλλικό λαό. Τώρα στο δρόμο του βρίσκονται τα “κίτρινα γιλέκα”, που συνεχίζουν με κάπως μειωμένο ρυθμό κι ένταση τις κινητοποιήσεις τους. Φρόνιμο θα είναι, αυτό να το λάβουν υπ΄όψη τους και οι ημέτεροι πολλά υποσχόμενοι πολιτικοί στις επερχόμενες τριπλές εκλογές το ερχόμενο έτος. Τα παντός είδους γιλέκα είναι ευκολοφόρετα..!
Κώστας Μπουμπουρής
Αστυν.Δ/ντής ε.α.- Συγγραφέας
(k.boubouris@yahoo.gr)