Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου πεζοπορία διαμαρτυρίας για τα αιολικά στα Άγραφα

1563

Συμβολική συνάντηση αλληλεγγύης διοργανώνουν την Κυριακή το πρωί περιβαλλοντικές ομάδες της περιοχής προκειμένου να δουν ιδίοις όμμασι οι πολίτες τις θέσεις φυσικού κάλλους, στις οποίες προβλέπεται να εγκατασταθούν γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες.

Μετά την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για συγκρότημα τεσσάρων αιολικών σταθμών με συνολικά 21 ανεμογεννήτριες στις θέσεις «Κόκκαλα – Τρίκορφο», «Τρία Σύνορα», «Σπανός – Κόμπολος» και «Γάβραινα» των νοτιοανατολικών Αγράφων, η Κίνηση Πολιτών για τα Αιολικά στις Δ.Ε. Φουρνά και Κτημενίων πραγματοποιεί συμβολική συνάντηση-πεζοπορία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου με σημείο συνάντησης τη Βρύση Σερμιντζέλη στις 10 π.μ. Οι συμμετέχοντες θα δουν από κοντά τις θέσεις όπου θέλουν να εγκαταστήσουν τις ανεμογεννήτριες και τα τεχνικά τους έργα πρόσβασης και οδοποιίας.

Οι θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών βρίσκονται σε υψόμετρα πάνω από τα 1.400 μέτρα. Το ορεινό τοπίο σε αυτά τα υψόμετρα θεωρείται φυσικό απόθεμα και απόθεμα βιοποικιλότητας, περιοχή φυσικού κάλλους με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα κακοποιήσει το ορεινό τοπίο, θα υπονομεύσει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και θα βλάψει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης, διώχνοντας ουσιαστικά όλους όσοι θα ήθελαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να επενδύσουν στα χωριά τους αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.

Στην ευρύτερη περιοχή του ελατοδάσους του Φουρνά βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης ακόμη 75 ανεμογεννήτριες και άλλες 90 στις κορυφογραμμές της Οξιάς. Συνολικά, δηλαδή, 186 ανεμογεννήτριες. Το ελατόδασος του Δασαρχείου Φουρνά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, με την καλύτερη ποιότητα ελάτινου ξύλου, που για τους μόνιμους οικονομικά ενεργούς εναπομείναντες κατοίκους αποτελεί πηγή ζωής και εισοδήματος. Κατά τα λοιπά η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Στερεάς (ΦΕΚ 299/14.12.2018) έχει χαρακτηριστεί ως Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς.

«Με την οργή να ξεχειλίζει και με αίσθημα ευθύνης καλούμε όλους: πολίτες, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς και ορειβατικούς συλλόγους να συμμετάσχουν στη συμβολική πορεία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία απείρου φυσικού κάλλους, ένα από τα μεγαλύτερα ελατοδάση της χώρας μας, που απειλείται από τα σχέδια για την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τα συνοδά έργα των αιολικών σταθμών. Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να σταματήσουν τώρα τα σχέδια και να μην προχωρήσει αυτό το έγκλημα! Δεν φτάνουν οι γενικές διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Εκτιμάμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σε αυτά τα υψόμετρα (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κ.λπ.) είναι λιγότερο “πράσινο” από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης “καθαρής ενέργειας”» αναφέρει η Κίνηση Πολιτών για τα Αιολικά στις Δ.Ε. Φουρνά και Κτημενίων.

(πηγή: https://www.efsyn.gr/periballon/411820_pezoporia-diamartyrias-gia-ta-aiolika-sta-agrafa)