Τοποθέτηση Κοντογεώργου για τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»

3781

Ο Βουλευτής Ευρυτανίας στη Συνεδρίαση Επιτροπής Περιφερειών

Τοποθέτηση Κοντογεώργου για τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»

‘…εγχείρημα της Κυβέρνησης να «βάλει χέρι» και στην Αυτοδιοίκηση…’

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2018, στη Βουλή, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, με κεντρικό θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικά, εκτός των άλλων αναφέρει:

«Καταρχήν, να καλωσορίσουμε, σήμερα, τους δύο Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Πρώτου και Δεύτερου βαθμού της πατρίδας μας, οι οποίοι είναι προφανές ότι δεν μεταφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις εδώ. Μεταφέρουν τις απόψεις του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας και το ποσοστό, το 91% που ανέφερε ο κ. Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι σαφές. Όλη η Αυτοδιοίκηση της χώρας βρίσκεται σε αναβρασμό, ενόψει της απορρύθμισης που επιχειρείται, από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο θεμέλιο της δημοκρατίας, την Αυτοδιοίκηση στη χώρα.

Και βεβαίως αυτό το τραγικό καθήκον σήμερα ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κύριε Πρόεδρε, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ήταν σήμερα εδώ ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, για να υποστηρίξει τις θέσεις του, τις θέσεις της Κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση και όχι ο κ. Γενικός. Ο κ. Σκουρλέτης φέρει την ευθύνη την πολιτική και τα ξέρει αυτά, «τα φυλάει τα σκουριασμένα», που λένε και στον τόπο μου και αποφεύγει αυτές τις συζητήσεις τώρα, εκ των προτέρων.

Κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία οποιασδήποτε δημοκρατικής και σοβαρής Κυβέρνησης, θα έπρεπε να απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας και στα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα, σήμερα στην Επιτροπή μας και που μπήκε σε δημόσια διαβούλευση, σε τι απαντά; Απαντά σε κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση; Απαντά σε βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου που λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση; Κατοχυρώνει την οικονομική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και τη διοικητική της αυτοτέλεια; Δυστυχώς όχι. Απαντά μόνο στο εγχείρημα της Κυβέρνησης να «βάλει χέρι» και στην Αυτοδιοίκηση. Πολιτικό «χέρι» και στην Αυτοδιοίκηση.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, έπρεπε να το καταλάβετε καλά, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Όταν κάποιον δεν τον θέλουν στο χωριό, δεν ρωτάει που είναι του παπά το σπίτι. Όταν το σύνολο της κοινωνίας, στην περιφέρεια, βρίσκεται σε αναβρασμό, πρέπει να το αντιληφθείτε και να αποσύρετε άμεσα αυτό το τερατούργημα, που φέρατε για τη λειτουργία του βασικού θεσμού της δημοκρατίας που είναι η Αυτοδιοίκηση. Και μάλιστα, με την επικάλυψη και τη δικαιολογία ότι «υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση».

Γιατί δεν επιχειρείτε οποιαδήποτε μέτρηση των απόψεων της κοινωνίας, σε σχέση με τα κεντρικά Υπουργεία και σε σχέση με τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης, για να πάρετε την απάντηση; Η απάντηση είναι σαφής. Και εσείς ο ίδιος το γνωρίζετε, κύριε Γενικέ Γραμματέα, διότι υπηρετήσατε στην Αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες εμπιστεύονται την Αυτοδιοίκηση, με όλες τις αδυναμίες της, διότι είναι κοντά τους στα καθημερινά τους προβλήματα – πολλές φορές με επάρκεια και άλλες φορές με μεγάλες προσπάθειες που το μέγεθος των προσπαθειών τους δεν ανταποκρίνεται ούτε στους οικονομικούς πόρους που έχουν στη διάθεσή τους, ούτε στους ανθρώπινους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους. Για να πάρετε άμεσα την απάντηση.

Κύριε Πρόεδρε, η εικόνα του ίδιου του νομοσχεδίου είναι σαφής. Δεν πρέπει να μιλάμε για μεταρρύθμιση, αλλά για απορρύθμιση.

Τα ίδια συνέβησαν και στην Παιδεία. Ήρθε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο από τα 276 άρθρα του περίπου, τα μισά αναφέρονται σε καταργήσεις προηγούμενων άρθρων του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης. Το ίδιο συνέβη και στην κυβερνητική παρέμβαση για την Παιδεία. Τα μισά αναφέρονται στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση και δυστυχώς, αν ζούσε ο Κλεισθένης σήμερα, θα σας έπαιρνε με τις πέτρες.

Θέλω να μας πείτε ένα παράδειγμα. Αυτή η σύγχρονη οργάνωση που πάτε να κάνετε, που εσείς βλέπετε σε αυτή την νομοθετική σας παρέμβαση στους δύο Βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, έχει κανένα προηγούμενο; Να μας φέρετε ένα παράδειγμα. Σε πιο σύγχρονο κράτος αναφέρεστε, σε ποια σύγχρονη Πολιτεία αναφέρεστε, που εμβαθύνετε δημοκρατικούς Θεσμούς;

Το μόνο θετικό που μπορώ να αντλήσω μέσα από όλες αυτές τις σελίδες, είναι μόνο η κατηγοριοποίηση των μικρών και ορεινών δήμων και των νησιωτικών δήμων. Τίποτε άλλο. Τα άλλα είναι όλα για πέταμα και αυτό σας απαντά καθημερινά η κοινωνία και θα σας απαντήσει άμεσα και το μόνο που έχετε να κάνετε κύριε Γενικέ Γραμματέα, είναι να αποσύρεται άμεσα το τερατούργημα αυτό και να ακούσετε τις προτάσεις των Θεσμών της Αυτοδιοίκησης, αν θέλετε πράγματι να υπηρετήσετε την κοινωνία και το σύνολο του ελληνικού λαού».