Site icon evrytanikospalmos.gr

Φτάνουν οι πρώτοι μετανάστες στο Καρπενήσι;

Άμεση διάψευση από τους τοπικούς άρχοντες.

Τι δηλώνει επίσημα το Υπουργείο;

Ο ρόλος του ΔΟΜ

Τι αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα έπειτα από τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο Καρπενήσι για την άφιξη και εγκατάσταση μεταναστών στην πόλη. Σύμφωνα με τις φήμες η άφιξη αναμένεται στην αρχή του καλοκαιριού και η εγκατάστασή τους θα γίνει σε ξενοδοχειακή μονάδα της πόλης. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία απ΄όπου ξεκίνησε μια ολόκληρη ‘παραφιλολογία’ σε ανεπίσημο επίπεδο, σχετικά με το αν έρχονται ή δεν έρχονται μετανάστες στο Καρπενήσι, για να ακολουθήσουν οι επίσημες διαψεύσεις από τους τοπικούς άρχοντες.

Οι διαψεύσεις

Άμεσα και δίνοντας βασικά την έμφαση στο ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το αρμόδιο για τα σχετικά θέματα Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε σχέση με το θέμα, έγιναν οι διαψεύσεις τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό, όσο και από το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη. Συγκεκριμένα οι δηλώσεις τους αναφέρουν:

Αριστείδη Τασιός:

‘‘Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, διαψεύδει τις φήμες περί άφιξης μεταναστών ή προσφύγων στο Καρπενήσι και δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο είναι και καθ’ ύλην αρμόδιο. Ως εκ τούτου δεν γεννάται τέτοιο θέμα.’’

Νίκος Σουλιώτης:

‘‘Ο Δήμαρχος Καρπενησίου μετά τις φήμες, που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για φιλοξενία και εγκατάσταση μεταναστών στο Καρπενήσι, δηλώνει ότι καμία ενημέρωση δεν υπήρξε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το εν λόγω θέμα. Επίσης, ύστερα από διερεύνηση που έκανε, καμία ενημέρωση δεν υπήρξε ούτε προς την Π.Ε. Ευρυτανίας ούτε προς την Αστυνομική Δ/νση Ευρυτανίας. Σε κάθε περίπτωση θεωρεί απαράδεκτη την όποια μεθόδευση και απόφαση ληφθεί από το αρμόδιο Υπουργείο ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων.’’

Ακολούθησε ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, που σε πιο έντονο ύφος τοποθετήθηκε κατά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προχώρησε και σε σχετικό ερώτημα στην Βουλή, απευθυνόμενο στον Υπουργό. Συγκεκριμένα ο Βουλευτής τοποθετήθηκεμε τα ακόλουθα: «Επειδή τις τελευταίες ημέρες, διαδίδονται φήμες, για την φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ευρυτανίας, δηλώνω ότι:

1.Κανένα Υπουργείο ή Δημόσιος φορέας δεν μπορεί να επιβάλει τέτοια λύση ερήμην των θεσμοθετημένων φορέων του τόπου (Βουλευτή, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους και κυρίως των επαγγελματικών οργανώσεων και των πολιτών).

2.Προσωπικά εκφράζω την πλήρη διαφωνία μου, για τέτοια λύση, αφού είναι βέβαιο ότι θα υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το τουριστικό προϊόν της Ευρυτανίας.

3.Καλώ σε εγρήγορση όλους τους φορείς και τους πολίτες, προκειμένου να αποτρέψουμε οποιαδήποτε τέτοια εκδοχή, είτε αυτή προέρχεται από την Κυβέρνηση, είτε από οποιοδήποτε φορέα, δημόσιο ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

4.Οφείλουμε όλοι να τοποθετηθούμε δημόσια (Αυτοδιοίκηση και επαγγελματικές οργανώσεις) για το θέμα με ξεκάθαρο τρόπο.»

Η σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο αναφέρει:

Ερώτηση Κοντογεώργου για τους μετανάστες στο Καρπενήσι στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

‘‘Φήμες ή πραγματικότητα;

Έντονη είναι η φημολογία που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Καρπενήσι σχετικά με την μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού μεταναστών στην πόλη μας. Ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός αυτό στους κατοίκους της περιοχής του Καρπενησίου αλλά και γενικότερα της Ευρυτανίας φοβούμενοι τα χειρότερα, καθώς οι ίδιοι πιστεύουν πως με την μεταφορά των μεταναστών στο Καρπενήσι θα διαταραχθούν οι ισορροπίες του τόπου, θα μειωθεί ο τουρισμός και θα αυξηθεί η εγκληματικότητα.  Ο Βουλευτής Ευρυτανίας  κ. Κοντογεώργος Κώστας θέλοντας να διαλευκάνει την κατάσταση και να λάβει τις απαραίτητες απαντήσεις απηύθυνε ερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτριο Βίτσα. Ειδικότερα, ο κ Κοντογεώργος αναφέρει πως το Καρπενήσι, που είναι ένας ορεινός και απομονωμένος τόπος  αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανεργίας και φτώχειας με μοναδική εξαίρεση να αποτελεί η τουριστική του ανάπτυξη. Επιπλέον, οι ιδιώτες επαγγελματίες αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δαπανούν πολλά χρήματα για την τουριστική προβολή του τόπου με σκοπό την προσέλκυση πολλών ειδών τουριστών. Ο κ. Κοντογεώργος κρίνει δε ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ενώ έχει ξεχάσει το Καρπενήσι, να σχεδιάζει παράλληλα «εν κρυπτώ» την μεταφορά μεταναστών στον Νομό αυτό, αναφέροντας παράλληλα για την όλη φημολογία τη λαϊκή ρήση ότι «χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει».  Ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίσει πως μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει τον τόπο ανεπανόρθωτα. Τέλος, οι ερωτήσεις που απηύθυνε ο Βουλευτής Ευρυτανίας προς τον Υπουργό ήταν οι εξής:

«1.Είναι αλήθεια οι κυκλοφορούσες φήμες για μεταφορά παρανόμων μεταναστών στο Καρπενήσι;

2. Εάν είναι αλήθεια, με ποια κριτήρια ελήφθη η σχετικά απόφαση και ποιοι φορείς ενημερώθηκαν και συμμετείχαν;

3. Σας έχουμε ακούσει κατά καιρούς να ισχυρίζεστε, ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, γιατί δεν τους μεταφέρετε στην ιδιαίτερη πατρίδα σας;»’’

Τι δηλώνει επίσημα το Υπουργείο

Σε επικοινωνία του Ευρυτανικού Παλμού με το γραφείο τύπου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής η επίσημη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση έως σήμερα σε σχέση με την μεταφορά ή και εγκατάσταση μεταναστών στο Καρπενήσι. Σε κάθε περίπτωση ο υπεύθυνος του γραφείου κ. Μπούζης τόνισε ότι η επιλογή μιας περιοχής για την εγκατάσταση μεταναστών, προϋποθέτει την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, ως βασικό στοιχείο για την ομαλή μετάβαση και προσαρμογή των μεταναστών σε ένα τόπο. Επίσης σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι αν το Καρπενήσι ή οποιαδήποτε περιοχή αξιολογηθεί ως κατάλληλη από τις επιτροπές αξιολόγησης του Υπουργείου, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει και δεν υπάρχει κανένας λόγος το Καρπενήσι να εξαιρεθεί, μιας και οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά και δεν ελέγχονται από τις δομές και τους μηχανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η κάθετη τοποθέτηση φαίνεται ότι προκύπτει από της υπογεγραμμένες δεσμεύσεις της Ελλάδας για το Προσφυγικό και από τις αυξημένες ανάγκες φιλοξενίας μεταναστών. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι σήμερα 15 Μάϊου λήγει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τουριστικά καταλύματα για την φιλοξενία πολιτών αιτούντων άσυλο, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, στην οποία εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους οι μονάδες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν μετανάστες στις εγκαταστάσεις τους.

Ο ρόλος του ΔΟΜ

Μια άλλη οδός για να εγκατασταθούν μετανάστες σε μια περιοχή, είναι οι διαδικασίες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος συνεργάζεται με το Υπουργείο. Ο ΔΟΜ με τη σειρά του στα πλαίσια του προγράμματος ‘FILOXENIA’, αναθέτει και εκείνος σε τουριστικές μονάδες την φιλοξενία μεταναστών, με μια πιο άμεση διαδικασία, με σκοπό τη βραχυχρόνια κάλυψη των αναγκών και με μηνιαίες συμβάσεις. Ο λόγος είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε ζητούντες άσυλο που αναμένουν τις αποφάσεις των Ελληνικών Αρχών σε σχέση με το αίτημά τους. Σε κάθε περίπτωση, και σε αυτή την περίπτωση, τηρούνται αυστηρές προϋποθέσεις μέχρι την ολοκλήρωση μιας βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας και η διαδικασία δεν εμπλέκεται με τοπικούς φορείς, αλλά αφορά απευθείας την σχέση του ΔΟΜ με την μονάδα φιλοξενίας.

Exit mobile version