Site icon evrytanikospalmos.gr

Χαλαρώνουν τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση – Η γνώμη των ειδικών

Έντονο προβληματισμό, ίσως και απογοήτευση προκαλούν τα νούμερα των τελευταίων δύο μηνών σε μια κοινωνία που πλέον έχει κουραστεί πολύ από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 έως και τις 30 Ιανουαρίου 2022 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 2.582 άτομα.

Αν και σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοινώσει πάνω από 51 νεκρούς -κάτι διόλου πίθανο- τότε ο φετινός Ιανουάριος θα είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες απώλειες ανθρώπινων ζωών από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Ως τώρα ο χειρότερος μήνας, στον οποίο ο ΕΟΔΥ κατέγραψε τα περισσότερα θύματα της πανδημίας, ήταν ο περασμένος Δεκέμβριος, οπότε χάθηκαν 2.633 πολίτες λόγω επιπλοκών της COVID-19. Ακολουθεί ο Δεκέμβριος του 2020 με 2.432 και ο Απρίλιος του 2021 με 2.288 θύματα.

Εν τούτοις, έφτασε η στιγμή για μερική χαλάρωση στη λειτουργία της εστίασης και της διασκέδασης, με την επιστροφή της μουσικής και την απελευθέρωση του ωραρίου, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε προχθές, αναφορικά με τους υγειονομικούς περιορισμούς κατά της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα, μάλιστα, θα ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί, περιλαμβάνοντας ρυθμίσεις και για την είσοδο του κοινού σε δημόσιους, αλλά και κοινόχρηστους χώρους.

Ποια η άποψη των ειδικών όμως για την χαλάρωση των μέτρων;

“Τα μέτρα βρίσκονται σε συνάρτηση με τον αριθμό των κρουσμάτων και όχι με τους σκληρούς δείκτες”, λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. “Οι σκληροί δείκτες συνεχίζουν να είναι ψηλά, με μια μικρή μείωση που θα φανεί σε 2-3 εβδομάδες από σήμερα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε διασωληνώσεις και θανάτους από την παραλλαγή Δέλτα ακόμη, άνθρωποι που παρουσίασαν επιπλοκές λόγω υποκείμενων νοσημάτων, αλλά κυρίως ανεμβολίαστοι”, αναφέρει η κ. Παγώνη.

“Η Όμικρον είναι πολύ επιθετική, με ήπια συμπτώματα όμως στους εμβολιασμένους και πιο έντονα στους ανεμβολίαστους. Η άρση των μέτρων χρειαζόταν, όπως χρειάζεται και μεγάλη προσοχή από την πλευρά του κόσμου. Χρειάζεται οι άνθρωποι να ξεδώσουν”, καταλήγει η κ. Παγώνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλά για σωστό υγειονομικό μέτρο σε ό,τι αφορά στη χαλάρωση, ενώ ο κ. Νίκος Καπαραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου κάνει έκκληση για μηδενικό εφησυχασμό.

O καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά ότι τις επόμενες 15-20 ημέρες θα δούμε και νέα άρση μέτρων. Ωστόσο, κρίνει πως τα μέτρα που αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αναστραφούν.

Για τη μερική χαλάρωση των μέτρων από σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι βλέπουμε μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Συγχρόνως εξήγησε ότι το θέμα με τη μουσική βρίσκεται στην έντασή της εξαιτίας της οποίας οι θαμώνες αναγκάζονται να μιλάνε δυνατά και αυτό προκαλεί την αύξηση των σωματιδίων στον αέρα.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους 1-2 μήνες θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. “Η Όμικρον είναι 5 φορές λιγότερο νοσογόνος. Τα περίπου 20.000 κρούσματα της Όμικρον αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 κρούσματα της Δέλτα,” ανέφερε χαρακτηριστικά.

capital.gr

Exit mobile version