Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη δημιουργία του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας από την ΠΕ Ευρυτανίας

18987

Ένα έργο ορόσημο για την ιστορία της Ευρυτανίας

Ένα πρωτότυπο και πρωτοποριακό κέντρο για την ανάδειξη του Ευρυτανικού πολιτισμού, είναι έτοιμο να πάρει σάρκα και οστά στο Καρπενήσι. Πρόκειται για το Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας, για την δημιουργία του οποίου δούλεψαν με αφοσίωση και όραμα να αναδειχτεί η ιστορία του τόπου,  ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ευρυτανίας σε συνεργασία με εξιδεικευμένη επιστημονική ομάδα μουσειολόγων.  Την περασμένη Πέμπτη 12 Απριλίου, στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αριστείδη Τασιού, παρουσιάστηκε η Μουσειολογική – Μουσειογραφική Μελέτη για την ίδρυση του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ), το οποίο θα εγκατασταθεί στο κτήριο του παλαιού Δασαρχείου που έχει ανακαινιστεί για αυτό τον λόγο.

Για την ολοκλήρωση της μουσειολογικής μελέτης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αριστείδης Τασιός εξέφρασε την ικανοποίηση του που ένα τόσο σημαντικό έργο είναι ένα βήμα πριν την υλοποίηση του. Για τη τελική φάση που μπαίνει το έργο ανάδειξης της Ευρυτανικής ιστορίας, για το οποίο και προσωπικά ‘επένδυσε’, δήλωσε σχετικά: ‘‘Πρόκειται για ένα πολιτιστικό οργανισμό με σκοπό την προβολή και την ανάδειξη της ιστορίας, την προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία της Ευρυτανίας. Η δημιουργία του Κέντρου αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συνολικής παρουσίασης του μεγάλου ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής της Ευρυτανίας. O βασικός στόχος του Κέντρου είναι μέσα από τη συνοπτική διήγηση της ιστορίας της Ευρυτανίας να γνωρίσει την περιοχή στους κατοίκους της και τον επισκέπτη και να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για

 

περαιτέρω γνωριμία μέσα από το σύνολο της ιστορικής, πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής παράδοσης της περιοχής. Η έκθεση θα παρουσιάζει την εξέλιξη της Ευρυτανίας διαχρονικά με σύγχρονο τρόπο και με την χρήση νέων τεχνολογιών’’.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων κ Χρήστος Αρβανίτης, ο Πρόεδρος του Μουσειακού Κέντρου «Εύρυτος» κ. Ηλίας Ντζιώρας και η κ. Αθανασία Ντζιώρα, η Διευθύντρια των ΓΑΚ Ευρυτανίας κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, ο κ. Ιωάννης Καραχοντζίτης και η κ. Νικάνδρα Μπακογιώργου ως εκπρόσωποι του

 Τα ιστορικά και πολιτιστικά αποθέματα της Ευρυτανίας, στη βάση της δημιουργίας του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας

Η δημιουργία του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας αποτελεί την πρώτη προσπάθεια παρουσίασης του μεγάλου ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής της Ευρυτανίας. Η Ευρυτανία είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία και η δημιουργία του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα αποτελέσει την βασική πηγή πληροφόρησης, προώθησης και σύνδεσης όλης της Ευρυτανικής γης με την ιστορία του τόπου. Η Ευρυτανία έχει παρουσία στις εξελίξεις από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την νεότερη και σύγχρονη ιστορία. Παράλληλα, η φύση της Ευρυτανίας και ειδικότερα τα βουνά και το νερό αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής των κατοίκων και πηγή έκφρασής τους σε τραγούδια, ποιήματα και ιστορικά γεγονότα. ‘‘Αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία επιδιώκουμε να  παρουσιάσουμε στους επισκέπτες του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας’’ μας ανέφεραν χαρακτηριστικά η Επιμελήτρια και ο Σχεδιαστής του έργου.

 Στόχος της έκθεσης η διήγηση της ιστορίας της Ευρυτανίας

Κατά το στάδιο του σχεδιασμού δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη συλλογή του ιστορικού υλικού και στην ορθότερη αξιοποίηση του χώρου που θα φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση αλλά και περιοδικές εκθέσεις. Πρόκειται δηλαδή για έναν σχεδιασμό σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του ιστορικού υλικού, τεκμηρίωση και ομαδοποίηση μέσα από διαδικασίες αναζήτησης αρχειακού υλικού, βιβλιογραφίας και δια ζώσης αυτοψίας στους ιστορικούς τόπους. Παράλληλα, ορίστηκε ο στόχος της έκθεσης που είναι η διήγηση της ιστορίας της Ευρυτανίας με τρόπο ώστε να κεντρίζεται το ενδιαφέρον των επισκεπτών για περαιτέρω γνωριμία με την Ευρυτανία μέσα από τους ιστορικούς, αρχιτεκτονικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς της.

Σε δεύτερο επίπεδο πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός της έκθεσης, που επικεντρώθηκε στα φυσιογραφικά δεδομένα της Ευρυτανίας. Ο σχεδιασμός της έκθεσης πραγματοποιήθηκε με κύριο στόχο να ενταχθεί αυτή αρμονικά στο γεωφυσικό δομημένο περιβάλλον, με σεβασμό στην γεωφυσική και ιστορική σημασία των βουνών και των ποταμών της Ευρυτανίας. Η πλούσια γεωμορφολογία απεικονίζεται στο εσωτερικό του Κέντρου Πολιτισμού και θα διαμορφωθεί με δυναμικές φόρμες, που θα προσομοιώνουν τους ορεινούς όγκους, σε συνδυασμό με ρέουσες φόρμες, που θα διατρέχουν την έκθεση, όπως είναι τα ποτάμια στη γη της Ευρυτανίας.

Διανύοντας από την αρχαία έως νεότερη και σύγχρονη Ιστορία της Ευρυτανία

Η έκθεση του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας διατρέχει όλη την χρονική περίοδο από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την σύγχρονη και νεότερη ιστορία. Ξεκινώντας από τα πρώτα σπάνια ευρήματα της περιοχής μέχρι τα πολλά αντικείμενα της σύγχρονης ιστορίας που βρίσκονται στη συλλογή του Κέντρου επιχειρείται η προσέγγιση σημαντικών πτυχών της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή, οι οποίες έχουν επηρεάσει τη ζωή των σύγχρονων κατοίκων.

Οι ενότητες που αναπτύσσονται στην έκθεση:

Α. Η ζωή στην αρχαία Ευρυτανία

Β. Η ζωή στην βυζαντινή Ευρυτανία

Γ. Η Ευρυτανία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

Δ. Η Ευρυτανία στη νεότερη και σύγχρονη Ιστορία

Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού στρέφεται στον άνθρωπο και στην γνωριμία των επισκεπτών με την ιστορία του τόπου

Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού στρέφεται στον άνθρωπο και στην γνωριμία των επισκεπτών και της τοπικής κοινωνίας με την ιστορία του τόπου.  Ο βασικός σκοπός είναι να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης και δημιουργίας και έναν χώρο πολυδιάστατο, ζωντανό, που θα προωθεί την εκπαίδευση, την έρευνα, τον διάλογο της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών με την τοπική ιστορία, μέσω της προβολής και την ανάδειξης του αξιόλογου υλικού που έχει συγκεντρωθεί.  Στην έκθεση υπάρχει ένα συνεχές παιχνίδι ανακάλυψης των περιοχών της Ευρυτανίας αλλά και της σύνδεσης κάποιων ενοτήτων μεταξύ τους. Ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και τον αναστοχασμό των γεγονότων, αφού παρουσιάζει όλες τις υποθέσεις που υπάρχουν. Σε πολλά σημεία της έκθεσης παρουσιάζεται το παρελθόν μέσα από τα μάτια του παρόντος (δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων). Η έκθεση βασίζεται κυρίως στην βιωματική και αποκαλυπτική μάθηση ενισχύοντας την κεντρική ιδέα της έκθεσης για γνωριμία του επισκέπτη με την περιοχή της Ευρυτανίας και κέντριση του ενδιαφέροντος να την επισκεφθεί. Η επικοινωνία της έκθεσης πραγματοποιείται με την χρήση μέσων τα οποία περιλαμβάνουν εικόνες, προβολές video, σύγχρονες πολυμεσικές εφαρμογές κ.ά.  Η τεχνολογία στην έκθεση ενισχύει την ερμηνευτική προσέγγιση των εκθεμάτων και τον βιωματικό τους χαρακτήρα.

Η Επιμελήτρια της μελέτης κ. Ηλιάνα Ζιώγα και ο σχεδιαστής κ. Αθανάσιος Αθανασιάς, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ενδελεχή γνωριμία τους με την Ευρυτανία και την ιστορία του, αλλά κυρίως με τη μοναδική φυσική ομορφιά της Ευρυτανίας. ‘‘Αναμφίβολα, τα φυσιογραφικά δεδομένα της Ευρυτανίας, με το πάντρεμα πέτρας και νερού, εντυπωσιάζουν πρωτίστως τον επισκέπτη. Εμβαθύνοντας, στην ιστορία της Ευρυτανίας σε συναρπάζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα συνεργάζεται αρμονικά με τη φύση και εξελίσσεται. Το σημαντικότερο όμως είναι η  αίσθηση ισορροπίας που σου δημιουργεί ο τόπος αυτός. Η τραχύτητα του γεωφυσικού ανάγλυφου της Ευρυτανίας αμβλύνεται από την ευγένεια και την ομορφιά που διακρίνει τους κατοίκους της’’ ήταν η απάντηση τους από κοινού όταν ρωτήθηκαν για το ποιο στοιχείο της Ευρυτανίας ξεχώρισαν.