Καρδαμπίκης Αλέξης

18297

Όνομα: Αλέξης Καρδαμπίκης

Τόπος κατοικίας: Ηλιούπολη Αττικής

Τόπος καταγωγής: Γρανίτσα Ευρυτανίας

Ιδιότητα:  Υπάλληλος ΟΑΕΔ, Πρόεδρος Αδελφότητας Γρανιστιωτών, πατέρας

Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία: Η κορυφή του βουνού Καλόγερος απέναντι από τη Γρανίτσα

Στάση ζωής: ‘‘Αυτά που μας ενώνουν, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν’’

 

Εκπροσωπώντας, ως πρόεδρος, έναν από τους πιο δραστήριους συλλόγους της Ευρυτανίας, ο Αλέξης Καρδαμπίκης είναι ο Ευρυτάνας αυτής της εβδομάδας. Μια σειρά από δράσεις της Αδελφότητας  Γρανιτσιωτών, δίνουν το μήνυμα ότι η συσπείρωση γύρω από έναν κοινό σκοπό, αποτελεί και σήμερα την κινητήριο δύναμη για να γίνονται πράγματα και ότι πάντα υπάρχει λύση και ελπίδα αν πραγματικά το θες. Αιμοδοσία, λογοτεχνική διαγωνισμοί, πρωτοβουλίες, όπως το θέμα των ανταποδοτικών της ΔΕΗ στα Κρεμαστά, βραβεύσεις μαθητών, δημιουργία μουσείου, είναι μερικά από όσα ο σύλλογος έχει πετύχει, με ‘καπετάνιο΄ τον Αλέξη Καρδαμπίκη. Ανήσυχος και σκεπτόμενος, οραματιστής και πραγματιστής  παράλληλα, τεχνοκράτης και κοινωνικός, γνωρίζει καλά τον τόπο και τους ανθρώπους του.

 

ΕΠ. Η ‘Αδελφότητα Γρανιτσιωτών’ έχει παρουσιάσει μια έντονη δραστηριότητα, πρωτοστατώντας σε πολλές πρωτοβουλίες. Ποια είναι η κινητήριος δύναμη του συλλόγου σας;

ΑΚ. Κατ’ αρχάς,  να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Κινητήριος δύναμη είναι ο καλός σχεδιασμός/συντονισμός που γίνεται από πολλούς ανθρώπους, η επιθυμία να αναδεικνύουμε τα χρονίζοντα προβλήματα και να δίνουμε λύσεις, διεκδικώντας την δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη του Νομού μας. Ο Νομός Ευρυτανίας είναι ενιαίος και ενιαία πρέπει να αντιμετωπίζεται. Για μας δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν άπαντες και να το υπερασπιστούν με επιχειρήματα και δουλειά. Αναφέρομαι συνολικά στους θεσμικούς φορείς. Όλοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Οι υποσχέσεις και η κριτική είναι πάντα πιο εύκολες από το ουσιαστικό και δρομολογημένο έργο.

ΕΠ. Η Γρανίτσα είναι ένα από τα ιστορικά και σημαντικότερα χωριά της Ευρυτανίας. Τι ονειρεύεστε προσωπικά να δείτε μελλοντικά στο χωριό σας και γενικότερα στη Δυτική Ευρυτανία;

ΑΚ. Η Γρανίτσα, όπως και τα περισσότερα χωριά, αντιμετωπίζει και αυτή πολλά προβλήματα. Χωρίς γιατρούς, χωρίς ΕΚΑΒ, χωρίς αστυνόμευση, χωρίς πυρόσβεση, χωρίς στοιχειώδη ανάπτυξη. Σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούν να βελτιωθούν και πολλά που μπορούν να γίνουν και δεν είναι κατ’ αρχήν οικονομικό μόνο το θέμα. Στη Δυτική Ευρυτανία υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν θαύματα. Δεν υπάρχει δεν γίνεται, εφόσον το δικαιούσαι και γνωρίζεις πως θα το διεκδικήσεις.

ΕΠ. Από την άλλη μεριά ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συντοπίτες σας;

ΑΚ. Ζούμε σε ένα Δήμο που είναι ο γηραιότερος στην Ελλάδα και ο δεύτερος στην Ευρώπη. Οφείλουμε στα νέα παιδιά που επέλεξαν ή θα επιλέξουν να μείνουν στα χωριά μας να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης και βασικές υποδομές, όπως συμβαίνει σε όλες τις οργανωμένες κοινωνίες. Είναι κάτι μπορεί να γίνει, αν υπάρχει γνώση, σχεδιασμός , θέληση και όταν το Εγώ, γίνει Εμείς.

ΕΠ. κ. Καρδαμπίκη θεωρείτε ότι οι τοπικοί σύλλογοι και ενώσεις μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ενίσχυση ενός τόπου;

ΑΚ. Οι σύλλογοι συνεισφέρουν αρκετά στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Μην ξεχνάμε ότι οι ετεροδημότες που δραστηριοποιούνται μέσα από συλλόγους είναι οι καλύτεροι διαφημιστές του τόπου μας, οι καλύτεροι καταναλωτές, όταν επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να είναι και οι καλύτεροι επενδυτές .

ΕΠ. Η ενεργή συμμετοχή ενός ατόμου σε ένα σύλλογο, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είναι η αρχή της συνειδητοποίησης ότι είναι ένα ‘πολιτικό ον’;

ΑΚ. Η συμμετοχή από μόνη της είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Το να συμμετέχεις σε μια ομάδα   και να πετυχαίνεις στόχους έχει μεγάλη διδακτική αξία.  Εγώ γνωρίζω ότι χάρη στην δράση και συμμετοχή πολλών Ευρυτάνων έγιναν τα σημαντικότερα ίσως πράγματα στον τόπο μας. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας την μεγάλη  υστέρηση της Δυτικής Ευρυτανίας. Εμείς οφείλουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξη. Αυτό προϋποθέτει δουλειά και όχι μόνο παρουσία και χορούς στα ανταμώματα και τα καλοκαιρινά  πανηγύρια.

ΕΠ. Η συνεργασία των συλλόγων με τους τοπικούς και κρατικούς φορείς σε πιο επίπεδο αξιολογείτε ότι υπάρχει σήμερα  και που ενδεχομένως θα έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί;

ΑΚ. Η καλή συνεργασία επιβάλλεται, αλλά θα πρέπει να το θέλουν αφενός μεν οι σύλλογοι  αφετέρου δε οι τοπικοί και κρατικοί φορείς. Πολλές φορές λειτουργεί. Άλλες φορές, αντίθετα,  απογοητεύεσαι από την ασχετοσύνη και την αδιαφορία. Οι τοπικοί, αλλά και οι σύλλογοι ετεροδημοτών μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στα πολιτιστικά και στην ανάπτυξη του τόπου μας.

ΕΠ. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της ‘Αδελφότητας Γρανιτσιωτών’;

ΑΚ. Το καλοκαίρι στη Γρανίτσα θα βραβευθούν οι πρωτεύσαντες μαθητές του Πανελλαδικού μαθητικού  διαγωνισμού  «Τα ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ», που είναι σε εξέλιξη και συμμετέχουν για πρώτη φορά 29 σχολεία από όλη την Ελλάδα. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ανταποδοτικά από την εκμετάλλευση των νερών της λίμνης Κρεμαστών μετά και την καταλυτική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προχωράμε καλά. Τα συμφέροντα μεγάλα, αλλά συνεχίζουμε και ζητάμε συνοδοιπόρους στο δίκαιο αίτημα που θα αλλάξει τα δεδομένα στην Δυτική Ευρυτανία, εφόσον υλοποιηθεί. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για καλύτερες δομές υγείας, ίδρυση ΕΚΑΒ, ίδρυση πυροσβεστικού σταθμού, καλύτερη αστυνόμευση, βελτίωση δρόμων , ασφαλτόστρωση των χωματόδρομων που συνδέονται με άλλους Νομούς,  τουριστική  προβολή που δεν υπάρχει, αλλαγή φιλοσοφίας των πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται και άλλα πολλά που θα δημιουργήσουν στοιχειώδεις υποδομές για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Με φόντο την αγαπημένη κορυφή του Καλόγερου