Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου στο Κερασοχώρι, σήμερα Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 στις 10 το πρωί, με τη συμπλήρωση 197 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 από τον Κερασοβίτη οπλαρχηγό ΚΩΣΤΑ ΒΕΛΗ που έγινε στις 10 Μάη στο Κεράσοβο.
Στα πλαίσια του εορτασμού έγινε Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός από το Δήμαρχο Αγράφων, χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας, ενώ ακολούθησε παρουσίαση μουσικοχορευτικού προγράμματος, από τη Χορωδία του Γυμνασίου – Λ.Τ. Κερασοχωρίου, από την Παραδοσιακή – Βυζαντινή χορωδία «Η Αγία Σκέπη» και από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Αγραφιωτών Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας.
Ποιος ήταν ο Κώστας Βελής
Το Κερασοχώρι υπήρξε η ιδιαίτερη πατρίδα του Κώστα Βελή του ήρωα που κήρυξε την επανάσταση του 1821 στην Ευρυτανία. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κώστας Στεργιόπουλος και γεννήθηκε το 1770. Τα πρώτα του γράμματα έμαθε προφανώς στο Κερασοχώρι και δεν είναι γνωστό αν τελειοποίησε την μόρφωσή του στο Καρπενήσι ή στα Βραγγιανά, όπου η εκπαιδευτική παράδοση του Ευγένιου Γιαννούλη και του Αναστάσιου Γόρδιου άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της. Διέθετε εξυπνάδα και ευστροφία και διακρινόταν μεταξύ των συνομήλικων του. Για μικρά διαστήματα ίσως είχε ενταχθεί στα κλέφτικα σώματα των Κατσαντωναίων που στις αρχές του 19ου αιώνα κυριαρχούσαν στην περιοχή των Αγράφων και πολλές φορές είχαν αντιμετωπίσει νικηφόρα τα τουρκαλβανικά αποσπάσματα του Αλή Πασά.
Αργότερα υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά, ο οποίος εκτιμώντας τα προσόντα του τον διορίζει βοεβόδα στην Κοζάνη και αργότερα στην Καρδίτσα. Στην Κοζάνη φαίνεται ότι μυήθηκε στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας. Στα τέλη Απριλίου του 1821 ο Κώστας Βελής έφτασε στο Κεράσοβο, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με την παρουσία πολλών συμπατριωτών του από διάφορα χωριά της Ευρυτανίας που είχαν συγκεντρωθεί να τον γνωρίσουν και να πάρουν οδηγίες, ύψωσε στις 10 Μαΐου 1821 τη σημαία της επανάστασης στην Ευρυτανία και με προκήρυξή του καλούσε τους συμπατριώτες του να εξεγερθούν κατά των τυράννων και να αγωνιστούν για την ελευθερία τους. Τους καλούσε να πάρουν τα όπλα και να συγκεντρωθούν στο Κερασοχώρι.
Η προκήρυξη είχε ως εξής:
”Ήρθεν η ώρα με το θέλημα του θεού να ελευθερώσουμεν την πατρίδα μας από την τουρκικήν τυραννίαν. Αμα λοιπόν λάβετε το παρόν μου, να πάρετε τα άρματά σας και να ερθετε όπου σας περιμένω εδώ, εντός τριών ημερών, διότι ο καιρός δεν μας περιμένει περισσότερον. Να είστε έτοιμοι να κάμωμεν το χρέος μας εις την πατρίδαν. – Κεράσοβον 10 Μαίου 1821 – Ο αδερφός σας Κώστας Βελής”
Έδωσε πολλές μάχες κατά των Τούρκων στη περιοχή και χρηματοδότησε τον αγώνα. Η άτυχη μάχη της Χωταίνας – Ρεντίνας το σημερινό Αηδονοχώρι της Καρδίτσας είχε φοβερές για την ελληνική επανάσταση συνέπειες. Ο Κώστας Βελής συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Πόλη όπου πέθανε με φρικτά βασανιστήρια. Η απώλεια του Κώστα Βελή στέρησε το αγωνιζόμενο έθνος από έναν ικανό, ειλικρινή και ενθουσιώδη οπλαρχηγό.