Άσπρη φασολάδα με ρίγανη Από το έντυπο ‘Παραδοσιακά προϊόντα’ του Δήμου Καρπενησίου

7084

Βαθμός Δυσκολίας *

Προετοιμασία: από την προηγούμενη μέρα | Χρόνος ψησίματος : 40΄ – 50΄ | Μερίδες: 5

Υλικά

½ κιλό μεσαία λευκά φασόλια

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό

2 μέτρια καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

1 φλιτζάνι περίπου ελαιόλαδο

Το χυμό από 1 λεμόνι

3-4 φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη ή 1 κ.γ. ξηρή

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τα φασόλια καλά και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο κρύο νερό και τα μουλιάζουμε όλο το βράδυ καλά. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο κρύο νερό, να πάρουν μια βράση. Αν έχουν αφρούς, τους αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Σε δεύτερη κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Συμπληρώνουμε τα μυρωδικά και τα καρότα και συνεχίζουμε για να μαλακώσουν ελαφρά. Γυρίζουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια με το νερό που βράζει και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο λάδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40′ με 50′ λεπτά (ή όσο χρειαστεί), ώσπου να μαλακώσουν καλά. Ανοίγουμε την κατσαρόλα, αλατοπιπέρωσε και προσθέτουμε το λεμόνι και τη ρίγανη. Αφήνουμε για 10′ λεπτά με ανοιχτό καπάκι να χυλώσει και σερβίρουμε.

TIPS: Ταιριάζει τέλια με καυτερή πιπεριά για όσους τους αρέσουν τα πικάντικα.

Μπορείτε να προσθέσετε ωμό ελαιόλαδο.