Σε μια Ελλάδα που σβήνει σιγά σιγά από το χάρτη όποιας παραγωγής, ιδιαίτερα μετά την ολική καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου, σε μια ύπαιθρο που χαροπαλεύει μετά το φευγιό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της, βρισκόμαστε να χαιρόμαστε για τους οικονομικούς δείκτες που μόνο στα χαρτιά υπάρχουν και για τα επιδόματα που θα μας συντηρήσουν για λίγο ακόμη.
Τη στιγμή που ζούμε σε μια χώρα που ούτε ξέρει ποια είναι αλλά ούτε ξέρει πού πάει, η αγροτική παραγωγή τελειώνει, το επάγγελμα του αγρότη και του κτηνοτρόφου σβήνει με απίστευτα γοργούς ρυθμούς. Την ίδια ακριβώς στιγμή,
η Γαλλία στοχεύει να προσελκύσει 150.000 νέους αγρότες στο επάγγελμα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια για να αντικαταστήσει τον μεγάλο αριθμό παραγωγών που θα συνταξιοδοτηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιταχύνοντας παράλληλα την οικολογική μετάβαση του τομέα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau.
Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του ypaithros.gr «Με τους μισούς αγρότες της Γαλλίας να αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο Fesneau δήλωσε ότι θέλει ο αριθμός των νέων αγροτών που θα ενταχθούν στο επάγγελμα να αυξηθεί εκθετικά. «Πρέπει να προσελκύσουμε περισσότερους νέους για να εξασφαλίσουμε την ανανέωση των αγροτικών γενεών», δήλωσε ο υπουργός στην ετήσια εορταστική τελετή της ένωσης Jeunes Agriculteurs (JA) στο Cambrai.
Για να γίνει ο τομέας πιο ελκυστικός, σύντομα θα ξεκινήσει στη Γαλλία μια επικοινωνιακή εκστρατεία που θα απευθύνεται σε μαθητές σχολείων, και θα δίνονται νέες ευκαιρίες για μαθητεία με στόχο την εξοικείωση με τα γεωργικά επαγγέλματα και την ανάπτυξη της κατάρτισης. Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητευόμενων κατά 30%, «ώστε να υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι στην ύπαιθρο», δήλωσε ο Fesneau.
Για να επιτευχθούν αυτές οι φιλοδοξίες, ο υπουργός δεσμεύτηκε για παροχή επιπλέον 1 δισ. ευρώ το 2024 -μια αύξηση του προϋπολογισμού κατά 15%- και 2,5 δισ. ευρώ για το 2025 και το 2026. «Τα κονδύλια αυτά θα μας επιτρέψουν επίσης να στηρίξουμε τους αγρότες στην περιβαλλοντική μετάβαση, όπως η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, η απαλλαγή του τομέα από τον άνθρακα και η προσαρμογή στην υπερθέρμανση του πλανήτη», εξήγησε ο Fesneau». (Πηγή: ypaithros.gr)
Για να δούμε λοιπόν, τι πρόκειται να κάνει η χώρα μας για να αναστήσει τη δική μας γεωργία, τι πρόκειται να κάνει για να κρατήσει στην ύπαιθρο τους ανθρώπους και όχι να τους μαζεύει στις μεγάλες πόλεις για να είναι εργάτες στις μεγάλες πολυεθνικές. Προς το παρόν μάλλον δεν έχει τέτοιες βλέψεις ανάπτυξης που έχει η Γαλλία, ώστε να κρατηθεί η παράδοση αιώνων αγροτικής παραγωγής. Προς το παρόν επιμένει να φορολογεί τους κτηνοτρόφους και μικροπαραγωγούς της Ευρυτανίας σαν να ήταν έμποροι στο Παρίσι…