Τι θα γίνει με τις συμβάσεις τους τέλη Μαρτίου;
Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται το προσωπικό, το οποίο στελεχώνει τόσο το νοσοκομείο Καρπενησίου, όσο και το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων και δεν έχει εμβολιαστεί, καθώς ακόμη δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά το αν τελικά θα λήξει η σύμβαση εργασίας τους με τις εν λόγω δομές και πρόνοιας στις 31 Μαρτίου ή αν το θέμα θα επανεξεταστεί. Αναλυτικότερα, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε δώσει τελεσίγραφο τους προηγούμενους μήνες, αναφέροντας τα εξής: «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από τις 31 Μαρτίου και μετά δε θα πρέπει να μένουμε μόνο στο κομμάτι της αναστολής εργασίας, αλλά δε θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ». Συνέχισε μάλιστα ο ίδιος λέγοντας: «Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί (δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις) παραμένουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μαρτίου, και μέχρι τότε θα υπάρξει συνολική ρύθμιση αν θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός πέραν της πανδημίας σε υποχρεωτική βάση στους υγειονομικούς για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σύστημα. Όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση δεν υπάρχει στο νομό καμιά πρόβλεψη ούτε είναι στις προθέσεις να συνδέεται με αναστολή εργασίας». Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε δηλώσει για το θέμα «Η συζήτηση επανεξέτασης τους θέματος αυτού θα γίνει στις 31η Μαρτίου». Αναφορικά με την Ευρυτανία, η περαιτέρω μείωση του υγειονομικού προσωπικού θα προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα. Οι ήδη υποστελεχωμένες δομές δε θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες τους, ως αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται με δυσκολία. Όλο και περισσότερο όμως πληθαίνουν και τα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης αναφορικά με το προσωπικό ασφαλείας και καθαριότητας του νοσοκομείου Καρπενησίου.
Δήλωση Διοικητή Νοσοκομείου Καρπενησίου – Δ. Καρατσίκη
Ύστερα από επικοινωνία του Ευρυτανικού Παλμού με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Δημήτρη Καρατσίκη σχετικά με το μέλλον των ανεμβολίαστων υγειονομικών και την εισχώρηση ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης και καθαριότητας ο ίδιος απάντησε τα εξής: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ακόμη για το θέμα του υγειονομικού προσωπικού. Είχαν δώσει μια προθεσμία για 31 Μαρτίου, τώρα όμως κάποιοι νόσησαν ακόμη και μέσα στο Γενάρη, οπότε δε γνωρίζουμε τι θα γίνει επισήμως, ό,τι ακούμε από τις τηλεοράσεις. Όσον αφορά την ανάθεση της φύλαξης και της καθαριότητας σε ιδιώτες, εμείς σαν συμβούλιο κάναμε μελέτες που αφορούν και τη φύλαξη και την καθαριότητα και καταλήγουμε να κάνουμε προκήρυξη, ώστε να υπάρξει ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας – εργολάβος, γιατί είναι περισσότερο συμφέρον. Εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία, οπότε στις αμέσως επόμενες μέρες θα βγουν οι προκηρύξεις για φύλαξη και καθαριότητα».
Δήλωση Διοικητή ΘΧΠ Κλεομένη Λάππα
«Εμείς έχουμε ένα άτομο επικουρικό προσωπικό ΠΕ Διοικητικού, το οποίο τελεί υπό αναστολή με σύμβαση για ένα χρόνο. Υπήρχαν όμως άτομα που είχαν νοσήσει και έχουν επιστρέψει στην εργασία τους. Εμείς υπαγόμαστε στο Υπουργείο Εργασίας, όμως δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει από 31 Μαρτίου και μετά. Αναφορικά με την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη σε εμάς δεν τίθεται κανένα θέμα, γιατί στον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2022 και το 2023 έχει προγραμματιστεί πρόσληψη προσωπικού στην καθαριότητα. Επίσης έχουμε προγραμματίσει και έχει εγκριθεί από το υπουργείο στο επικουρικό που θα πάρουμε το 2002 θέσεις για καθαριότητα. Αν υπήρχε τέτοιος προγραμματισμός από του υπουργείο δε θα εγκρίνονταν οι θέσεις για μόνιμο προσωπικό. Αν για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσουν τα χρονοδιαγράμμματα η Διοίκηση έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του Θεραπευτηρίου χρήματα για ανάθεση σε ιδιώτη στο θέμα της καθαριότητας, το οποίο όμως θα είναι για την κάλυψη πιθανών αναγκών μέχρι την κάλυψη των θέσεων από επικουρικό προσωπικό. Στη φύλαξη έχουμε αυτή τη στιγμή εταιρεία».
Δήλωση Αντιπροέδρου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σπυριδούλας Λάμπρου
«Το σωματείο βεβαίως είναι υπέρ των εργαζομένων. Είναι αναγκαίοι και ξέρουν τη δουλειά. Δεν είναι λύση το να έρθουν νέοι υπάλληλοι κυρίως κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, καθώς πρέπει να γνωρίζουν πως να διαχειριστούν την όλη κατάσταση. Όλοι εμείς λειτουργούμε σαν αλυσίδα. Αν ο ένας δε γνωρίζει πώς να υποστηρίξει τον άλλον, τότε όλοι μαζί υπολειτουργούμε. Δε θα θέλαμε να φύγουν υγειονομικοί, ούτε να περάσει σε χέρια ιδιωτών η ασφάλεια και η καθαριότητα. Αυτοί που ήδη δουλεύουν ξέρουν πως να προφυλαχτούν. Δε βλέπουμε το λόγο να φύγουν οι συγκεκριμένοι και να έρθουν άλλοι, δεν υπάρχει κάποια ουσιώδης λύση. Μάλλον θέλουν να γίνουν όλα ιδιωτικά. Η απόφαση αυτή δε δίνει λύσεις. Θα μείνουν άνεργοι οικογενειάρχες. Δε λέμε να μη δουλέψουν και άλλοι, μακάρι να υπήρχε τρόπος να προσληφθούν και άλλοι. Πιστεύουμε ότι δε θέλουν να δώσουν λύσεις. Δε θεωρούμε ότι η απόφαση περί ιδιωτών θα είναι λύση. Συμφέρει μόνο τον ιδιώτη από την άποψη ότι αν νοσήσει κάποιος υπάλληλος θα τον αντικαταστήσουν αμέσως με άλλον, ενώ στο δημόσιο τομέα αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Στο νοσοκομείο όσοι νοσούν τώρα είναι από το οικογενειακό τους περιβάλλον και όχι επειδή δεν ξέρουν πως να προφυλαχτούν.»