Αιμορραγεί η αγορά στο Καρπενήσι. Ατολμία για ξεκίνημα από νέους επιχειρηματίες και άδεια καταστήματα 88 ενάρξεις και 101 διακοπές επιχειρήσεων από την αρχή του έτους.

4070

Το ένα μετά το άλλο βάζουν λουκέτο τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη του Καρπενησίου, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και οδηγεί όλους τους επαγγελματικούς κλάδους σε απόγνωση. Το Καρπενήσι που κάποτε έσφυζε από ζωή, γεμάτο με καταστήματα, που τα ενίσχυαν, τόσο οι κάτοικοί του, όσο και οι τουρίστες -καθότι αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς-  έφτασε στο σημείο να σβήνει και να δημιουργεί την εικόνα ενός έρημου τόπου.

Αν και οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε όλη την αλήθεια, ούτε πηγαίνουν σε βάθος, αναμφίβολα η μείωση των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων συνιστά δυσάρεστη είδηση. Έως σήμερα από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί στη ΔΟΥ Καρπενησίου, 88 ενάρξεις επιχειρήσεων και 101 διακοπές, με τον αριθμό των διακοπών να αναμένεται να ανέβει δραματικά έως το τέλος του έτους. Το Εμπορικό Επιμελητήριο Ευρυτανίας, κατέγραψε μόνο 19 ενάρξεις από την αρχή του έτους, με τον αριθμό να μαρτυράει την δυσκολία στην απόφαση των επιχειρηματιών να τολμήσουν μια επένδυση.

Η εικόνα στους δυο κύριους εμπορικούς δρόμους της πόλης του Καρπενησίου, Ζηνοπούλου και Αθ. Καρπενησιώτη, αλλά και στα υπόλοιπα εμπορικά σημεία γύρω από την κεντρική πλατεία, είναι απογοητευτική. Πάνω από 60 καταστήματα συνολικά, παραμένουν χωρίς ενοικιαστές, με την εικόνα της πόλης να είναι αποκαρδιωτική και φυσικά να μην θυμίζει, όχι μόνο πρωτεύουσα νομού, αλλά ούτε και τουριστικό προορισμό. Ο χώρος της εστίασής που κρατούσε αντίσταση, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, φαίνεται ότι δεν άντεξε την εκτεταμένη κρίση, και σημειώνει απώλειες, με τα πρώτα μαγαζιά να βάζουν λουκέτο.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς από την αρχή της κρίσης οι διαγραφές είναι περισσότερες από τις εγγραφές. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες υποφέρουν από αναδουλειά και πολλοί κλείνουν. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν σε όλη την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, ενώ αυτές που ξεκίνησαν δραστηριότητα είναι πολύ λιγότερες, ίσως ούτε το 20%. Αλλά και από τους επιχειρηματίες που παραμένουν ενεργοί ένα σεβαστό ποσοστό απλά συντηρεί το ΑΦΜ μέχρι να φτάσει η ώρα της σύνταξης.